ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
NADA SE POGOTKU

Napadač Bijelih uskoro postaje odvjetnik, ali bi mogao i napustiti Poljud: ‘Istina je, postoji ta opcija‘

Turski napadač u redovima Hajduka uoči finiša sezone u Prvoj HNL...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 18:30

Umut Nayir vratio se prošle subote na travnjak u Varaždinu nakon što je zbog ozljede propustio derbije s Rijekom i Dinamom.
- Treća ozljeda pogodila me ove sezone, puno sam utakmica odgledao radi problema s ozljedama. Nisam imao previše sreće - kazao je Nayir.

Prva je ovo sezona izvan domovine za 27-godišnjeg turskog napadača. Šest je pogodaka postigao za Hajduk u 22 prvenstvene utakmice. Zadovoljan?
- Moglo je i bolje, moram priznati. Kada sam dolazio u Hajduk očekivao sam više zgoditaka.

Tri utakmice ostale su do kraja, tri šanse da Umut dostigne, ili čak prestigne Miju Caktaša na vrhu liste strijelaca. Devet je postigao Caktaš, još uvijek vodeći strijelac Bijelih ove sezone.
- Ne zamaram se time da budem prvi strijelac kluba. Najvažnije je da momčad pobjeđuje, ako pritom postignem pogodak, nitko sretniji od mene. Ali, pobjede su najvažnije.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Da, traže se pobjede. Sutra već Bijeli dočekuju Goricu, prvi put će i Umut zaigrati kontra momčadi iz Turopolja.
- U Hajduku sam od početka listopada prošle godine i dogodilo se da sam sve tri utakmice protiv Gorice propustio radi ozljede. Nadam se da će mi prva biti obilježena pobjedom, jer mi nemamo nikakve druge opcije osim pobjede. Nemamo pravo razmišljati o ničemu drugome - naglasio je Umut.

Hajduk želi Europu, ali konačni plasman neće utjecati na Umutovu budućnost. Turski napadač na posudbi je iz Bešiktaša na Poljudu, a Bijeli imaju mogućnost otkupa ugovora za 400.000 eura. Za sada još nema definitivne odluke, ali pitanje je što Umut želi.
- Nastaviti ovim putem, nemam ništa protiv ostanka u Hajduku, ali klubovi se prvo moraju dogovoriti. Razgovarao sam sa sportskim direktorom Nikoličiusom, rekao sam mu da bih ostao, ali čekam što će klubovi napraviti.

Nije se ni Hajduk izjasnio, nema decidiranog klupskog stava oko toga što smjeraju Bijeli s turskim napadačem. Nitko Turčina nijeotpisao, ali nije ni najavio njegov ostanak. Zato Umut ima jedini zadatak do kraja sezone koncentrirati se na tri utakmice i napraviti što više može za momčad.

- Napredovali smo, stabilizirali smo se nakon niza promjena prošle jeseni. Puno smo napravili u drugom dijelu sezone, ali još uvijek naš cilj ovisi o rezultatima konkurencije. Nije sve u našim rukama, nemamo sve pod kontrolom, ali idemo pobijediti tri do kraja pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Umut je najveći iskorak napravio dolaskom Livaje, jer u drugom dijelu sezone postigao je pet golova.
- Moj najdraži trenutak u Hajduku je pobjeda u Rijeci krajem veljače. Zabio sam pobjednički pogodak, ali osjetio sam koliko cijelom klubu znači taj uspjeh. Uz to, posebna mi je i utakmica s Belupom kada sam postigao pogodak u zadnjim sekundama.

Kada se već spominje Livaja, i Umut će naglasiti kako je riječ o “top level igraču”.
- Livaja je posebna kvaliteta, odlično se slažemo. Puno je napravio Livaja za mene i cijelu momčad. Uz Livaju ekipu su podigli Kalinić, Kačaniklić i Fossati.

Uz Livaju rastu i mladi, shvatio je Umut trenirajući s Biukom i Ljubičićem o kakvom se potencijalu radi.
- Ispred njih je velika perspektiva, ali i veliki rad ako žele sebi kreirati lijepu budućnost. Jer, imaju sve za pravu karijeru.

Livaja je uzor mlađima u Hajduku, a Umutov uzor je bio i ostao Burak Yilmaz. Turski reprezentativac i aktualni napadač Lillea.
- Yilmaz je veliki profesionalac, iako je u 35. godini i dalje zabija golove kao na pokretnoj traci. Šest zgoditaka u zadnjih pet utakmica vode njegov Lille prema naslovu prvaka. Burak Yilmaz je uvijek bio moj idol.

Bešiktaš bi trebao slaviti

Osim ostanka u Hajduku, odnosno otkupa ugovora, postoji i opcija povratka Umuta u Bešiktaš. Ne čudi s obzirom na to da ga ugovor s Bešiktašom veže do ljeta 2022. godine.
- Istina, uvijek postoji i ta opcija. Bešiktaš bi trebao postati prvak, dva kola prije kraja ima tri boda viška ispred Galatasaraya, vjerujem da će osvojiti naslov.

Budući odvjetnik Split nije pošteno ni vidio

Na razgovor s trojicom novinara Umut Nayir stigao je direktno s on-line ispita. Umut studira pravo, a želja mu je jednog dana postati odvjetnik. Međutim, puno je još ispita do kraja studija i pritom nije jednostavno uskladiti studiranje s obvezama profesionalnog nogometaša.
- Nađe se uvijek vremena za ispite, ali daleko je kraj, imam još puno ispita iz 10 predmeta. Premda je u posljednje vrijeme gust raspored utakmica, slobodno vrijeme koristim isključivo za pripremanje ispita. Grad Split nisam pošteno ni vidio u proteklih sedam mjeseci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:08