cropix
HTJELI GA MAKNUTI

Napravio je čuda u Hrvatskoj, a onda je smijenjen SMS porukom: ‘Izdržao sam dulje nego što su mislili‘

Trener koji je momčad sa Šubićevca uveo u elitni rang, koji je dobivao i Dinamo, i Hajduk, i Rijeku
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 24. ožujak 2021. 09:57

Poraz od Hajduka 0:1 stajao je trenerskog posla Krunoslava Rendulića, 47-godišnji Vinkovčanin je u utorak, nakon točno 641 dana na funkciji, napustio klupu Šibenika!

Za mnoge je ovaj potez novih kolumbijsko-jordanskih vlasnika kluba neočekivan. Jer, Šibenik je kao novak u ligi trenutačno šesti na tablici s 26 bodova i još uvijek konce svoje prvoligaške sudbine drži u svojim rukama. No, bolji poznavatelji stanja u odajama i hodnicima Šubićevca znaju da Rendulić već dulje vrijeme nije baš po volji novih vlasnika. U neformalnom razgovoru Kolumbijac Eduardo Zapata kazao je da se Rendulićevo i njegovo mišljenje i pogledi oko igre momčadi razlikuju, te da su se odlučili na ovaj potez kako bi se momčad razdrmala, te u preostalom dijelu sezone spasila od ispadanja. Napravili su to na ne baš elegantan i uobičajen način, poslavši mu obavijest o otkazu SMS-om i e-mailom!

Zamjeraju mu stil igre

Vlasnici zamjeraju Renduliću defenzivni stil igre, izostanak drugačijih planova igre, te najavljuju da će s novim trenerom Šibenik igrati ljepši, okomitiji, napadačkiji nogomet. No, ime toga čovjeka koji bi Šibeniku trebao donijeti i ljepši nogomet, i osigurati mu ostanak u HNL-u bez stresova, još uvijek se ne zna. Navodno je stranac, a još se čeka na njegovo imenovanje...

- Pravo je novih vlasnika da smjenjuju i dovode igrače i trenere u ovom ponekad surovom svijetu profesionalizma, to me nimalo ne iznenađuje - podvukao je Rendulić pa dodao: - Druga je stvar način i razlog smjene, o čemu se da puno pričati. Znam da me žele smijeniti od osmog mjeseca, da im nisam bio po guštu i da sam izdržao puno više nego li su to mislili. Činjenica jest da sam Šibenik vratio u Prvu HNL nakon osam godina, da ostavljam klub na šestom mjestu s 26 bodova, a da su svi prije sezone govorili kako ćemo biti sretni ako ulovimo 15 bodova i da smo glavni kandidati za ispadanje. Činjenica jest i da smo ove godine pobijedili i Dinamo i Hajduk po prvi puta u istoj sezoni, da su nas mnogi stručnjaci prozvali hitom lige, ali isto tako da je vrijednost kompletne momčadi i pojedinaca narasla za 6-7 puta u nekoliko mjeseci. Marko Bulat je ostvario rekordan transfer za klub i vjerujem da ima i zrno moje zasluge za taj transfer. Mogao bih još štošta nabrajati, ali to su sve činjenice, a o dojmu se uvijek može pričati...

Rendulić je na klupu Šibenika sjeo u lipnju 2019. godine zamijenivši Borimira Perkovića, koji nije uspio u borbi s Varaždinom, a kasnije i s Istrom u kvalifikacijama vratiti Šibenčane u elitu. Odmah po svom dolasku Rendulić je u Drugoj HNL napravio rekordan niz od 10 pobjeda u 10 utakmica, najavivši uspješan povratak kluba u Prvu HNL nakon 8 godina izbivanja. To se na koncu te sezone 2019./20. i dogodilo, istina administrativnom odlukom IO HNS-a, zbog prekida sezone u Drugoj HNL uvjetovane pandemijom. Ali, tada je Šibenik bježao prvim rivalima čak deset bodova i teško da bi im netko ugrozio promociju za zelenim terenom.

Nisu doveli pojačanja

U aktualnoj sezoni Šibenik je nakon tri startna poraza povezao nekoliko pobjeda, od čega se posebno pamti slavlje na Poljudu, te naročito trijumf na Maksimiru i prva pobjeda Šibenika nad Dinamom u gostima u povijesti HNL-a! Mnogi su tada Šibenik prozvali hitom prvenstva, hvalili su učinkovit i atraktivan stil igre, borba za ostanak zamijenjena je mjestom u sredini ljestvice. A momčad je na površinu izbacila pojedince poput Emira Sahitija, Denija Jurića, Princea Ampema, Nediljka Labrovića… za kojima su interes pokazali mnogi domaći i strani klubovi. Dobre igre i rezultati podignuli su vrijednost Šibenikove momčadi za preko 1000% po TM-u, a Marko Bulat napravio je rekordan transfer za Šibenik prodajom u Dinamo (2,2 mil eura). Izgledalo je sve bajkovito, ali nakon pobjeda nad Lokomotivom i Dinamom, te remija na Rujevici, nastavak proljeća donio je pad forme i rezultata. U zadnjih sedam kola Šibenik ne zna za pobjedu, posljednja je bila 10. veljače protiv Istre na Šubićevcu, ali ta tri boda imaju veliku vrijednost jer je napravljena velika bodovna prednost nad rivalima u borbi za ostanak.

Rendulić o padu forme i izostanku rezultata u zadnje vrijeme kaže...
- Slažem se da je možda došlo do nekog uljuljanog razdoblja, ali ne bih rekao da se radi o nekoj krizi. Osim toga, novi vlasnici nisu doveli najavljena pojačanja, štoviše, stopirali su dolazak Gabrijela Bobana, koji bi nam mnogo značio na proljeće. Nadalje, bili smo u više navrata oštećeni i zakinuti od sudaca.

Činjenica jest da je Šibenik imao problema u domaćim utakmicama, osvojio je tek 11 od 26 bodova kod kuće, da su u nekim utakmicama primljeni golovi koji se ne bi smjeli primati, a posebice ne na isti način. No, treba reći da osim Suada Sahitija zimski proljetni rok nije donio očekivana pojačanja, a na Šubićevcu imaju razloga biti nezadovoljni i suđenjem. Zbog sudačkih pogreški ostali su sigurno bez još ponekog boda s kojim bi sada praktički mogli biti posve mirni glede ostanka. Ali, nisu, sada su deset kola prije kraja ostali i bez trenera, te je dosta upitnika oko mnogih stvari. No, novi vlasnici kluba valjda znaju kako ih riješiti i osigurati klubu mirniju budućnost, kako kratkoročnu, tako i onu na dulje staze…

- Uopće ne dvojim da će Šibenik i iduće godine biti prvoligaš. Osvajanjem 26 bodova to je postalo jasno, sa šest-sedam bodova, a možda i manje u preostalom dijelu prvensva, Šibenik će potvrditi ostanak. Uopće nema razloga za strah po pitanju ostanka - ustvrdit će Rendulić, koji će kao trener, ali i kao čovjek, ostati navijačima u najljepšim sjećanjima jer im je skupa s igračima priuštio neke od najvećih pobjeda i trenutaka. Sada se najprije kani malo odmaknuti od svega i odmoriti, ali na ljeto će sasvim sigurno pronaći novi posao. U to ne sumnjamo...

Nikome ništa ne zamjeram, a igrači su najzaslužniji za sve ove dobre rezultate

Rendulić je htio istaknuti...
- Ne zamjeram nikome ništa, a istaknuo bih čelne ljude kluba s kojima sam proveo nezaboravne dvije sezone, počev od braće Bulat, pa Jure Zoričića... Znate, ponosan sam na učinjeno sa Šibenikom u ove dvije sezone, a posebno sam ponosan na igrače, s kojima u dvije sezone nikad nisam imao nekih problema i koji su najzaslužniji za sve ove dobre rezultate. Vrijeme na Šubićevcu ostat će mi uvijek u lijepom sjećanju jer Šibenik je za mene emocija i uvijek će biti - kazao nam je u svom oproštajnom intervjuu Krunoslav Rendulić.

RENDULIĆEVA SEZONA U LIGI I KUPU

28
odrađenih
utakmica
8
izborenih
pobjeda
5
upisanih
remija
15
izgubljenih susreta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:24