Bruno Petković
 Vojko Basic / CROPIX / Vojko Basic / CROPIX CROPIX
POČINJU MOMČADSKI TRENINZI

NAPRAVLJEN VAŽAN KORAK PREMA OSTVARENJU CILJA, ALI OPASNOST JOŠ UVIJEK POSTOJI Dogodi li se jedan scenarij sezona se prekida i više se neće nastaviti

Hrvatski prvoligaši počinju trenirati u punom formatu, financiranje testiranja moglo bi na kraju ipak biti većinom na račun HNS-a
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. svibanj 2020. 12:51

Ovoga tjedna bi se stvari u nogometu trebale dodatno normalizirati, već danas hrvatski će prvoligaši početi trenirati u punom formatu. Odnosno, više ne moraju trenirati u grupama po pet, već mogu svi zajedno, naravno, još uvijek uz neke posebne mjere. Smiju igrači sad i udarati loptu glavom, ali još uvijek se ne mogu presvlačiti u svlačionicama.

I dalje će se svima mjeriti temperatura, nitko bolestan i s povišenom tjelesnom temperaturom ne smije sudjelovati u radu. Dakle, time što mogu trenirati zajedno napravljen je velik i važan korak prema ostvarenju plana da se sezona nastavi 30. svibnja polufinalom Kupa. Jer, potrebna su tri tjedna momčadskih treninga da bi igrači spremni dočekali dugo čekani nastavak.

Ne zna se još uvijek službeno kako će sve to izgledati, koje će sve mjere biti na snazi, ima sad još vremena do kraja svibnja da se razriješi svaka dvojba. Ipak, neke neslužbene informacije govore da će tijekom tjedna krenuti i testiranja u klubovima, neće se testirati svi, a vjerojatno će prije nastavka sezone odraditi još jedan test.

Tko u izolaciju?

Kako smo čuli, teret financiranja tih testova mogao bi na kraju ipak većinom biti na leđima HNS-a. Što će, bude li tako, za klubove biti dobra vijest. Ono što je vrlo bitno, možda bude i presudno za sudbinu sezonu, jest da klubovi moraju vrlo pedantno voditi sve podatke o svim igračima, trenerima, koji sudjeluju u radu. Ako rade po grupama ili u različitim terminima, mora se znati tko je s kim trenirao, tko je s kim bio u kontaktu. Zato što uvijek postoji opasnost da se netko od igrača ili popratnog osoblja zarazi virusom COVID-19, a u tom slučaju je ključno s kime je bio u kontaktu. A tada se odlučuje ide li u izolaciju samo ta jedna osoba, nekoliko njih ili čitava momčad. O tome, pak, ne odlučuje HNS, nego epidemiolozi, da bi se isključila svaka mogućnost pritisaka ili manipulacije, jer u slučaju da čitava momčad, klub, mora u izolaciju, prvenstvo završava, sezona se prekida i više se ne nastavlja!

Ograničen je i broj igrača koji će biti biti u kadru za utakmicu, odnosno koji će uopće biti na stadionu za vrijeme susreta (oni koji ne budu u kvoti, neće smjeti biti ni na tribini), broj je zaokružen na 20. Treneri na treninzima moraju imati masku na licu, a vjerojatna će odluka biti i da će na utakmicama svi na klupi za pričuve morati imati maske i držati određen razmak.

Zanimljiva je i ideja vezana za skupljače lopti. Po utakmici ih smije biti samo šest, oni će morati imati masku i dezinficijens, a svaki put kad loptu vraćaju u igru morat će je i dezinficirati. Još ostaje riješiti kako će momčadi putovati na utakmice, a što se hotela tiče, treba vidjeti koji će hoteli uopće raditi, a i tijekom boravka u njima klubovi će se morati držati svih određenih mjera. No, to još spada u domenu onih odluka koje se stignu riješiti u idućih dvadesetak dana.

Bit će još novosti

Ono što također treba istaknuti jest da HNS želi da se sve utakmice do kraja sezone igraju uz podršku VAR-a. Što znači da će i neke VAR sobe na stadionima morati biti veće no što su bile dosad, jer nema ništa bez držanja razmaka i ostalih mjera smanjenja rizika od zaraze. Bit će idućih dana sigurno još novosti, no ona najvažnija ionako je vijest da se s momčadskim treninzima može krenuti navrijeme da bi igrači do početka natjecanja mogli biti u boljoj formi.

Priča se neslužbeno da će na utakmicama polufinala Kupa, koje će biti svojevrsni test za nastavak HNL-a, nazočiti i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak da se sami uvjere kako se poštuju mjere zaštite od zaraze, naravno, to se još stigne promijeniti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 02:26