Ronald Gorsic / CROPIX
'SLUČAJ HAJDUK'

Nastavljeno suđenje u Splitu: Bijelima novac uplaćivala brojna poduzeća

Piše: HinaObjavljeno: 12. studeni 2014. 16:51

Trosatnim saslušanjem dvojice svjedoka i to Fredija Fiorentinija, te Ante Dolića, danas je na Županijskom sudu u Splitu pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića nastavljeno suđenje u "slučaju Hajduk".

Nekadašnji direktor HNK Hajduk Fiorentini sudskom je vijeću objašnjavao na koji su način funkcionirale stvari u tom nogometnom klubu dok mu je on bio na čelu. Na upite sudskog vijeća, optužbe i branitelja većinom se nije mogao sjetiti određenih detalja, no na pitanje branitelja okrivljenog Željka Kovačevića sjeća li se tko je prije njega bio direktor kluba odgovorio je da je to bio Ivan Maršić.

"Moram kazati da sam izabran od strane upravnog odbora, a možda i izvršnog odbora na način da mi je tijekom jedne večere u restoranu Šumica u Splitu prišao gospodin Jakša Marasović. Poljubio me te mi kazao da sam izabran za direktora. Prije toga sam bio sportski tajnik", rekao je Fiorentini.

Nakon njega je svjedočio bivši član uprave Hajduka Ante Dolić koji se prisjetio kako je devedesetih godina bio u dobrim odnosima s predsjednikom RH Franjom Tuđmanom kod kojeg je zbog Hajduka odlazio jednom sam, drugi put sa drugim članovima odbora, te sa sada već pokojnim nekadašnjim županom Branimirom Lukšićem. Kazao je kako je bilo određeno da gospodarski subjekti koji su bili dobro plasirani financijski pomognu Hajduku.

"Sjećam se da je bilo desetak poduzeća koji su klubu donirali oko 200 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i to tada se prikupilo tri milijuna za normalno funkcioniranje kluba. Ja sam čak odlazio i kod tadašnjeg premijera i razgovarao o poreznim problemima. Mi nismo u Hajduku bili iznimka jer je naš klub funkcionirao kao i svi drugi klubovi u to vrijeme. Sastancima je prisustvovao i Ivić Pašalić", ispričao je sudu Dolić.Na optuženičkoj klupi su se zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju našli Željko Kovačević (58), Petar Reić (57), Ivan Maršić (62), Ivo Šurjak (61), Velimir Strinić (52) i Ivan Zelić (65).

Šestoro optuženih se optužnicom Županijskog državnog odvjetništva tereti da su kaznena djela činili u periodu od 1997. godine do 2000. godine kada su u nekoliko navrata predizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako napravili višemilijunsku materijalnu štetu.

Blagajničku dokumentaciju koju su pronašli su sakrili ili uništili. Predizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa "pravdali" kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.

Suđenje se nastavlja u siječnju kada će biti saslušani Mate Bilić, Šime Luketin i Jakša Marasović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 10:12