CROPIX
A POČEO KAO ENIGMA...

Navijači Osijeka imaju novog miljenika, stroj za golove opet proradio: ‘Nadam se da je ovo samo početak‘

Kosovski napadač zabio je tri gola u četiri dana, a protiv Gorice pokrenuo veliki preokret
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. rujan 2021. 07:11

Mirlind Daku (23) sezonu u Gradskom vrtu počeo je kao jedna od većih enigmi u svlačionici Nenada Bjelice. Vratio se u Osijek nakon jednogodišnje posudbe u Gnjilanu s epitetom najboljeg strijelca kosovske lige, nakon sezone u kojoj je golgeterski eksplodirao, zabio 31 gol (a što je i rekordan broj golova u jednoj sezoni tamošnje lige), od čega tri hat-tricka i dospio do reprezentacije. U svim europskim ligama samo dvojica napadača prošle su sezone imali bolji učinak - Robert Lewandowski (41 gol) te Zachary Hadji, inače napadač luksemburške Fole Esch, koji je 33 puta tresao suparničke mreže.

Nevjerojatan osjećaj

Međutim, istovremeno je bilo upitnika koliko ti silni Dakuovi golovi zapravo otkrivaju njegovu napadačku kvalitetu s obzirom na jačinu kosovske lige. Odgovor je stigao u posljednja četiri dana. Kosovski napadač prvo se upisao u strijelce na kup-utakmici protiv Bednje, a onda je u utakmici protiv Gorice s dva gola u razmaku od svega šest minuta zadržao Bijelo-plave na životu i svojim pogocima inicirao rijetko viđen preokret.

- Nevjerojatan je osjećaj doprinijeti momčadi na ovakav način u osvajanju tri boda koja su nam u ovom trenutku bila silno važna. Jako sam sretan zbog svojih golova, ali i što sam imao momčad iza sebe da to ostvarim - kazao je kosovski napadač, kojeg su navijači s terena ispratili povicima “Daku! Daku!”. Istu čast dobio je i ljubimac tribina Petar Bočkaj, koji je stajao iza sva tri gola Bijelo-plavih u ludom trijumfu protiv Gorice. Ali dok je “Bombardero” već naviknut na ljubav s tribina Gradskog vrta, za Dakua je to ipak novost.

- Sjajan osjećaj. Hvala navijačima koji su nam bili podrška. Teško je opisati koliko je lakše igrati kada te guraju na način na koji su to oni radili u završnici utakmice s Goricom - zahvalio se kosovski napadač navijačima.

U nedjelju navečer Daku je bio glavna vijest u Osijeku, a iduće jutro u svojoj domovini. “Daku se vratio golovima”, “Daku se vratio starom zanatu”, glasili su naslovi kosovskih portala, a na društvenim mrežama obratio mu se i njegov sunarodnjak, nogometaš Osijeka na posudbi u mađarskom ZTE Eros Grezda, i to porukom: “Bravo sine moj!”.

Dva puta je Daku pogocima vraćao svoju momčad iz rezultatskog minusa, a oba svoja gola je eksplozivno proslavio.

- To je i razlog zašto su moji osjećaji tako jaki. Bili smo momčad u ovom zahtjevnom trenutku, do zadnje sekunde smo se borili jedan za drugoga jer smo željeli promijeniti taj rezultatski trend u kojem smo bili. Na kraju se isplatilo - kazao je.

Velika vrijednost

Svjestan je Daku kako s dva pogotka nije “kupio” mjesto među starterima, ali velikom utakmicom dokazao je puno toga onima koji su sumnjali u njegovu vrijednost.

- Meni je na pameti samo što napornije raditi i čekati priliku kako bih igrao najbolje što znam i mogu iskoristio minutažu koju dobijem. Ovu priliku sam dobro iskoristio, nadam se da ću na isti način uzvratiti treneru i na svakoj idućoj koja se ukaže. Puno mi znači i za samopouzdanje, mi napadači živimo od golova i za golove, bit će mi sigurno veliki poticaj za oni što slijedi - poručio je.

Vjeruje, a tome se sigurno nadaju navijači bijelo-plavih, kako njegova utakmica protiv Gorice nije samo bljesak, nego tek početak.

- Vidjet ćemo na kraju sezone, ja se iskreno nadam da je ovo tek početak i da ću sa svakim treningom još napredovati kako bih pokazao najbolje od sebe - zaključio je.

Inače, u B momčad Bijelo-plavih Daku je stigao u ljeto 2018. iz kosovskog Llapija i odigrao sezonu u Drugoj HNL u kojoj je zabio dva gola u 15 nastupa. Uslijedila je posudba u albanski Kukësi (jedan gol u 13 utakmica), a onda i u Balkani u kojem je prošle sezone eksplodirao i postao prva zvijezda tamošnje lige. Dugo se ljetos Nenad Bjelica lomio oko statusa Dakua. Impresivna sezona kosovskog napadača zaintrigirala je sve u Gradskom vrtu, a prema tvrdnjama kosovskih medija “stroj za golove” privukao je interes i nekoliko turskih prvoligaša.

Pritom, mladi golgeter je ulazio u posljednju godinu ugovora s bijelo-plavima i odluka je bila na Osijeku - transferirati ga i tako naplatiti njegovu sjajnu sezonu ili potpisati novi ugovor i tako se zaštititi. U tom trenutku u svlačionici Osijeka imao je Daku i konkurenciju u čak četvorici napadača koji su u tom trenutku statusom bili ispred njega. Ipak, njegov učinak iz prethodne sezone u Gradskom vrtu nisu mogli ignorirati. Nakon što se na pripremama pokazao kao zanimljiv materijal ugovor mu je produžen do ljeta 2024., ali čak ni tada nije bilo izvjesno što će se u bliskoj budućnosti dogoditi s njime - ostanak ili nova posudba.

- Zaintrigirao nas je sa svojih tridesetak golova u prošloj sezoni u prvenstvu Kosova, ali i radom na treninzima. On je vrlo interesantan napadač, još uvijek jako mlad, koji se u svojoj domovini iskazao kao strijelac. Bez obzira na jačinu lige, nije to lako zabiti. Sigurno u njemu imamo potencijal, a što ćemo sada s njim napraviti vidjet ćemo. Postoji mogućnost i posudbe, ima zainteresiranih klubova, pa ćemo procijeniti što je najbolje za njega. On je drugi napadač kosovske reprezentacije i to treba poštivati. Klub u njemu ima veliku vrijednost, u njega treba investirati jer on na tržištu već sada ima svoju cijenu koja će ubuduće biti još i veća - komentirao je tada Bjelica.

Challandes na potezu

U međuvremenu iz Gradskog vrta su na posudbe poslani Beljo (Istra) i Mance (Erzgebirge Aue), pa je Daku posljedično napredovao u napadačkoj hijerarhiji. Odluka da ipak ostane nekoliko tjedana kasnije pokazala se kao najboljom mogućom. U utakmici protiv Gorice u igru je ušao u 67. minuti umjesto lani najboljeg strijelca bijelo-plavih Ramona Miereza i već 17 minuta kasnije izjednačio se s Argentincem po broju postignutih golova ove sezone.

Prema statistici Sofascorea Mirlind Daku najbolje je ocijenjeni igrač prošlog kola u Prvoj HNL. U prošlom reprezentativnom prozoru - za kvalifikacijske utakmice protiv Gruzije, Grčke i Španjolske - kosovski izbornik, Švicarac Bernard Challandes, “zaboravio” je pozvati Dakua, ali golgetersko buđenje svoga napadača neće moći ignorirati pred listopadski ciklus. Jer “Stroj za golove” opet se upalio!

NENAD BJELICA Petar Bočkaj je za nas poput dobitka na lotu

Osijeku je preokret donio impuls s klupe. Ulazak u igru Petra Bočkaja, koji je sudjelovao kod sva tri pogotka Bijelo-plavih, a nedugo potom i Mirlinda Dakua, pokazao se vrijednim pobjede.
- Znamo što imamo u Peri, znamo kakvu ima lijevu nogu. Doduše, nije idealan lijevi bek, ali u ovakvim susretima u kojima trebaš puno ubačaja on je za nas poput dobitka na lotu. On je svojim asistencijama preokrenuo utakmicu, kao i Daku svojim golovima. Uz odličnu igru glavom, uspio je postići prve golove u prvenstvu. Stvarno smo sretni zbog njega jer odlično radi na treninzima. Došao je bez nekih velikih očekivanja, no nametnuo se kroz rad i u njemu, Topčagiću i Mierezu imamo stvarno tri kvalitetna napadača - kazao je Nenad Bjelica. (gđ)

DANIJEL LONČAR Na poluvremenu smo se skupili, znali smo da možemo...

Daku je s dva gola bio igrač utakmice, ali igrač odluke je Danijel Lončar, koji je zabio za trijumf svoje momčadi u sudačkoj nadoknadi.
- Jako teška utakmica! Od početka smo znali da smo bolja momčad, mislim da smo to i pokazali kroz cijelu utakmicu, ali već nekoliko kola nam se događa da na sreća ne prati, da dobivamo golove iz prvog udarca. Na poluvremenu smo se skupili, znali smo da možemo i pokazali da zaslužujemo preokrenuti rezultat - kazao je Lončar.
Braniču Bijelo-plavih bio je to tek četvrti pogodak u 83. nastupu za momčad iz Gradskog vrta, prvi kojeg nije postigao glavom.
- Već duži period radimo dobro, ali nam se to nije vraćalo na travnjaku sve do sada. Sada sam strijelac bio ja, idući put će netko drugi, najvažnije je da zabijamo i pobjeđujemo utakmice... Ponijela nas je i publika, nama su dodatni vjetar u leđa. Kada ih je više na tribini i nama je puno lakše - zaključio je Lončar. (gđ)

31
pogodak zabio je Daku lani u kosovskom prvenstvu u dresu Balkanija
3
gola postigao je Daku za Osijek u razmaku od samo četiri dana
350
tisuća eura vrijednost je kosovskog napadača prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:59