CROPIX
POGLED IZ STRUČNOG KUTA

'NE SMIJE SE SAD POTONUTI, OVO NIJE DOBRO ZA DINAMO' Kraj je prvenstva, ima još šest kola i finale Kupa, a Petev nema podršku momčadi, to je evidentno

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. travanj 2017. 15:56

Kaotična i neobična situacija u Dinamu tema je u širim nogometnim krugovima. I izvan Maksimira, naravno. Treneri, stručnjaci, bivši igrači, svatko ima svoje mišljenje, no svi se slažu da je ovo što se događa s Dinamom zadnjih dana, ili tjedana, uistinu nesvakidašnja pojava. Prvo loše igre i rezultati, zatim i činjenica da je Petev preživio poraze i gubitak naslova, pogotovo nakon što je već bio otpisan. Sve u svemu, intrigantno, s neizvjesnim raspletom.

Bez ikakvog pomaka

- Nisam tip koji će davati neke bombastične izjave kad su u pitanju drugi klubovi i treneri, ili nešto čega nisam dio, ali moram reći da Dinamo stvarno igra loše i trener Petev nije napravio nikakav pomak - govori bez sustezanja Igor Pamić, koji je jedan od onih koji su očekivali da će bugarski strateg donijeti naslov prvaka u Maksimir.

- Priznajem da sam uoči nastavka sezone davao više šanse Dinamu, vodeći se za time da njegovi igrači ipak imaju više iskustva u takvim situacijama, kad treba osvojiti naslov. Međutim, prevario sam se, pokazalo se da se ne znaju nositi sa situacijom. Ne mogu ja ulaziti u odluke Dinamova vodstva, zna se tko odlučuje i ako su mu oni dali novu šansu, valjda imaju razlog. No, ako mene pitate, ja ne mislim da on može napraviti neki pomak do kraja prvenstva.

Pula, 260715.
Stadion Aldo Drosina.
Utakmica 3. kola 1. HNL izmedju NK Istra 1961 i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Igor Pamic.
Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Danijela Peracic / CROPIX / CROPIX

Pamić podastire i argumente.

- Ja ne kažem da je Dinamo trebao briljirati, ne mislim tu čak ni na rezultat, u derbijima je uvijek sve moguće, tako da mu remi na Rujevici pa čak ni poraz od Hajduka ne bih uzeo toliko za zlo. Sam rezultat. Ali, Dinamo je morao izgledati puno bolje protiv tzv. slabijih protivnika, mora pokazati više na planu igre. A to se nije dogodilo. Iskreno, ako dosad to nije napravio, kako će do kraja sezone i dalje? Ne znam, stvarno ne znam.

A je li Romeo Jozak, koga se spominje kao moguće rješenje na ljeto, dobar potez? Može li on, kao “menadžer engleskog tipa”, napraviti dobar posao na Dinamovoj klupi?

Neće Jozaku biti lako

- Teško je to reći. Mi Jozaka ne znamo kao trenera, on to nikad nije radio, nije bio samostalan trener i seniorskom nogometu i teško je reći što očekivati od te karijere. Bio bi to rizik u svakom slučaju, naravno da nije jednostavno preuzeti Dinamo kad nisi nikoga dotad vodio, neće mu biti lako. Opet, ako netko u Dinamu tako odluči, valjda zna zašto to radi. Kažem, rizik jest, ali doista ne vjerujem da Petev može biti dugoročno rješenje.

Slično razmišlja i Tomislav Rukavina, bivši Dinamov igrač i pomoćni trener. Pomno prati što se događa u Maksimiru, upoznat je kako stvari tamo funkcioniraju i ne krije da mu neke stvari nisu jasne.

Hanza Media, sn ilustracija

- Gledam, čitam, slušam i čudim se tim nekim odlukama. Nije mi jasno kako se sve to tako dogodilo, prije mjesec dana Petev je potpisao novi ugovor, sad je prekrižen, a opet, ostaje trener - kaže Rukavina, koji također misli da Petevljev ostanak nema puno smisla.

- Vidite, to je jedna nezahvalna situacija. On zna da je bivši, igrači znaju da je bivši i sad on mora voditi momčad, a oni njega slušati. Mogu zamisliti kako se sad i on i oni osjećaju, kako je na treninzima, iako, svi su profesionalci i trebali bi neovisno o situaciji do kraja davati maksimum. Ali, nije to lako, uvijek u podsvijesti to da je rastanak blizu, da cilj nije ostvaren i teško je držati tenzije u takvim okolnostima. Neobično, u svakom slučaju.

Rukavina, doduše, ne misli da je Petev isključivi krivac za aktualno stanje.

- U Dinamu je to uvijek tako, moraš ganjati rezultat, moraš razvijati mlade igrače. A ti mladi ipak moraju imati nekoliko iskusnih kraj sebe, koji će biti vođe i potegnuti u teškim situacijama. U Dinamu se od tih mladih očekivalo da donesu rezultat, a to je nemoguće. Isto tako, ne mislim da su točne priče da igrači ne slijede trenera, to je ružno reći, što to znači? Ako je tako onda netko mora ući u svlačionicu i odstraniti te igrače, jer to je onda miniranje i kluba i sebe samih. Ne vjerujem u te priče, jednostavno, pitanje je mogu li ti igrači ostvariti baš sve zamisli trenera, jesu li toliko kvalitetni. Dakako, Petevu na dušu ide to što se pogubio u tim rotacijama, što nije uspio stvoriti baš nikakvu ideju igre.

------------------------------------------------------------------

IGOR CVITANOVIĆ Vidi se da Petev nema podršku momčadi

Igor Cvitanović, bivši pomoćnik Zorana Mamića kaže ovako:

- Kao trener, drago mi je što je klub stao iza Peteva. Ali budimo realni, nakon svega što smo vidjeli, sumnjam da Petev može izvući Dinamo iz ove krize.

Na pitanje koliko će ostanak Peteva biti dobar za momčad, zaključuje.

- Ne, to svakako neće biti dobro za Dinamo. Do koje mjere, ne znam. Kraj je prvenstva, ima još šest kola i finale Kupa, ne smije se sad potonuti. Ima nešto što moram kazati za kraj. To se vidi. Petev nema podršku momčadi, to je evidentno!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 00:00