Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
VEĆ JE LOŠE, A BIT ĆE I GORE

NE UČINI LI SE NEŠTO, ZABORAVIMO VATRENE NA VELIKIM NATJECANJIMA! Polovici HNL-a prijeti najcrniji scenarij: Brojke od lani katastrofa, dolazi najgore

ALARM JE UPALJEN Klubovi su 2019. završili s minusom od 52 milijuna kuna, a 2020. već je sada najteža u povijesti nogometa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. svibanj 2020. 11:15

Klubovi Prve HNL u 2019. poslovali su s gubitkom od 52 milijuna kuna. Vijest koju će svaki poznavatelj nogometnih prilika primiti s iznimno velikom zabrinutošću, čak i dramom. Toliki minus u godini u kojoj je ‘dragi Bog još uvijek hodao po HNL terenima’. Što tek možemo očekivati u ovoj koja je već sada ušla u povijest kao najteža od kad nogomet postoji? I koja će prema svim prognozama veliki dio klubova poslati u bankrot, stečaj ili ih barem baciti na koljena...

U prošloj je godini 10 prvoligaških klubova ukupno uprihodilo oko 870 milijuna kuna, a potrošilo oko 922 milijuna. Ili duplo manje nego što troše najskromniji klubovi Premiershipa, da ne bi netko živio u zabludi kako nam se klubovi ponašaju kao ‘bahati milijarderi’.

Realan scenarij

Međutim, ljudi koji vode te klubove već su sada sigurno svjesni da će se te brojke doslovno morati prepoloviti. I to već ove godine. U suprotnom neki od njih 2021. neće ni dočekati kao članovi Prve HNL. Nije to nikakva prijetnja ili prognoza zasnovana u najcrnjem scenariju. Nažalost, to je realnost koja se već sada može poprilično realno argumentirati.

Daleko najveći dio novca od tih 870 milijuna došao je iz inozemstva. Manji dio od europskih utakmica, a veći od transfera igrača. Što će nam klubovi napraviti u europskim natjecanjima - valjda će u nekom trenutku početi igrati - tek ćemo vidjeti, iako realno samo Dinamo ima argumente zbog kojih može računati da će i ove sezone igrati neku od europskih liga, što je preduvjet za ozbiljniju zaradu. Ostali već godinama ne mogu proći kvalifikacije. Ostaju nam transferi.

Zagreb, 080320.
Stadion Rujevica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 26.kolo, seniori, utakmica: Rijeka - Hajduk.
Na fotografiji:  Igor Tudor.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Strašni gubici

U Francuskoj klubovi još zbrajaju stotine milijuna eura gubitaka zbog toga što je prvenstvo prekinuto. Tamo će Hajduk teško prodati novog Bradarića ili Tomu Bašića. Čak ako se španjolska, talijanska i engleska liga nastave, jasno je da će i njihovi gubici biti veliki, jer ne postoje prihodi od ulaznica, dobrim dijelom i od sponzora koji su također u drami zbog pandemije. Bundesliga se nastavlja već sljedeći vikend, a najviše zbog toga da bi se sedam, osam klubova spasilo od sigurnog bankrota. Možemo li se nadati da će Nijemci na ljeto kupiti novog Sosu, Brekala, ili Eleza? Teško...

Prva HNL kao posljednja liga koja je u Hrvatskoj uspjela sačuvati dostojanstvo i dobru razinu kvalitete hitno treba podršku, ruku spasa. Ili je čeka sudbina košarkaške i rukometne lige. Što je scenarij koji užasava svakoga tko zna što je nogomet i kolika je njegova vrijednost. A onda i važnost za hrvatsko društvo. Naravno da ni rukomet ni košarka nisu zaslužili takvu sudbinu, ali ako već imamo njihove primjere, onda smo valjda svjesni da se to nogometu ne smije dogoditi.

Kako pomoći klubovima da prežive? Najprije treba pronaći formulu s kojom će prepoloviti aktualne budžete, jer ovi su neodrživi. Samo nije to lako napraviti preko noći. U poslovnom svijetu uspjeh je kad ti troškovi ne idu gore, a prepoloviti ih nitko ne može u nekom kraćem roku. HNS za početak treba napraviti sve da se ta priča o bitno pojačanim TV pravima proba realizirati ako je ikako moguće već za sljedeću sezonu. I javni sektor trebao bi dati svoj obol. Ne da financira profesionalce, nego da financira infrastrukturu i nogometne škole u klubovima.

Rijeka u svaku sezonu ulazi s minusom od 10 milijuna kuna, jer toliko je stoje režije na Rujevici. Pa je novih pet milijuna kuna stoji omladinski pogon. To je neodrživo za bilo koji klub. I eto odgovora kako je Rijeka ušla u minus od 30 milijuna kuna u prošloj godini.

Gorica je prošlu godinu završila s plusom od 1,33 milijuna kuna. U ovoj je realno već izgubila više od tog iznosa, jer joj Grad po novome uplaćuje trećinu dogovorenih sredstava za ovu godinu. Dogovor je bio 3 milijuna, pitanje je hoće li na koncu doći i do 1,5 milijuna. A Kristijana Lovrića će teško unovčiti na devastiranom tržištu.

Dinamo će preživjeti, jer i ako prepolovi ugovore igrača oni će i dalje bogato zarađivati, a i Modri imaju cijelu plejadu mladih, talentiranih i jeftinih igrača koji samo čekaju šansu. Preživjet će i Osijek s mađarskim kapitalom iza sebe. Preživjet će i Hajduk s vojskom vjernih navijača, ali neće mu biti lako. Transferi su jako važna stavka u poljudskom proračunu, baš kao i ulaznice, a tko zna kada će se navijači moći vratiti na tribine.

SN

Hitne mjere

Ne bojimo se ni za Istru 1961, jer Španjolci su tamo dakako ukalkulirali minuse u prvih nekoliko godina.

Međutim, kako će Rijeka preživjeti? Mišković je ‘pokrio’ minus od 30 milijuna, kako će pokriti novi koji je već izvjestan u ovoj godini? Do kada će biti spreman posuđivati svoj novac? Kako će preživjeti Inter, Varaždin, Lokomotiva, Gorica ili Šibenik koji je već u ligi? Što kada im Dinamo kaže da više nema novca za Karačića, Kastratija, Andrića ili Atiemwena?

Klubovi trebaju hitne mjere i projekcije za ovu godinu. U nesretnoj Udruzi koje još nema, u HNS-u ili gdje već, ali moraju sjesti s nekim i složiti strategiju. HNS je mora složiti, jer ako se klubovi uruše, zaboravite Vatrene na velikim natjecanjima za pet ili deset godina.

Želimo li takav rasplet?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 09:08