Damir Krajac / CROPIX CROPIX
DOLAZAK NOVE GENERACIJE

'NE ŽELIM PRIMITI GOL, ŽELIM DA JE LOPTA KOD MENE, DESETKE IZUMIRU...' Kako će izgledati Dinamo pod Jovičevićem i koji će igrači najviše profitirati

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. travanj 2020. 18:59

Inauguracija Igora Jovićevića kao novog trenera Dinama predviđena je za sljedeću srijedu. Još se ne zna na koji će način biti organizirana s obzirom na mjere koje su na snazi zbog koronavirusa. Na predstavljanju će biti i njegov stručni stožer, a tko će biti u njemu, saznat će se u ponedjeljak.

Proteklih dana smo dosta toga napisali o tome kakav Dinamo možemo očekivati pod Jovićevićevom palicom. Dakle, evo nekih Igorovih razmišljanja koje je iznio kao trener druge momčadi.

- Ne želim primiti pogodak, uvijek sam mrzio gubiti, pa me vjerojatno taj strah od primljenog gola ili od poraza tjera da budem agresivniji, da oduzmem loptu, silno želim da je lopta kod mene. Jer kad je kod mene, koliko-toliko sam siguran, suparnik se mora pomicati u odnosu na tebe, trošiti snagu, time gubiti koncentraciju i uvijek se nađe rupa gdje možeš biti opasan po gol. Hoću i dečkima usaditi pobjednički mentalitet na samom treningu. Ne može vježba proći a da se ne zna tko je pobjednik.

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka mladih, Dinamo juniori protiv Manchester City na stadionu Hitrec-Kacian.
Na fotografiji: Igor Jovicevic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX CROPIX

Izumiranje desetki

A evo još jednog zanimljivog promišljanja kad je u pitanju njegova trenerska filozofija...

- Nogomet se promijenio, često kažem i svojim igračima da ja kao trener danas vjerojatno ne bih u momčad stavio igrača kakav sam bio ja. Dakle, Jovićević trener ne bi uvrstio Jovićevića igrača. I to zato što se nogomet jako ubrzao. Bez obzira na to što si temeljit, pun ideja, taktički potkovan, ali nogomet se igra u oba smjera, u velikom ritmu. Izumiru klasične desetke, Totti je otišao, Del Piero još puno prije... Danas su to druge špice, moraju imati sposobnost igranja između linija, dati zadnji pas, ući u završnicu, organizirati napad, dati ritam momčadi, oko tebe se sve vrti, moraš biti opasan za gol.

Svoj trenerski gen neće promijeniti niti sada kad postaje trener prve momčadi. Sa svojim dečkima koje je do sada vodio izgradio je maksimalno povjerenje i komunikaciju. Njegovi rezultati koje je postigao s mladim igračima zaista su fascinantni i definitivno su dokaz njegova trenerskog kapaciteta. Svoje dečke nazvao je “zagrebačkim fakinima”.

Sa svojim i Jovićevićevim stavom su se pojavili u Münchenu i svladali Bayern, nadmudrili su Tottenham u njegovu dvorištu, jednakim gardom pobijedili Atalantu, Manchester City, Dynamo Kijev, Villarreal, West Ham United, Porto, moskovski Lokomotiv, Liverpool... I sve to u samo zadnjih godinu i pol. Dojmljiv je opus mlade Dinamove momčadi na međunarodnoj sceni, dojmljiv je niz suparnika koji su pokleknuli. U tek nešto više od četiri godine mlada je Dinamova momčad triput igrala protiv Arsenala, triput protiv Bayerna, četiri puta protiv Reala, dvaput protiv Chelseaja.

Mladi Dinamovi nogometaši svake sezone paralelno su igrali u dva prestižna europska natjecanja, u UEFA Youth League, dakle Ligi prvaka mladih, te u Premier League International Cupu, natjecanju u kojem sudjeluju 24 kluba od čega 12 otočkih sastava koji nastup moraju izboriti kroz vlastito prvenstvo mladih momčadi te još 12 iz kontinentalnog dijela Europe koji dolaze na poziv Premier lige po kriteriju najboljih nogometnih akademija.

Dinamo je od jeseni 2015. godine u oba ova međunarodna natjecanja odigrao ukupno 45 utakmica pri čemu čak 20 na engleskom tlu. Samo u zadnje tri godine plavi su se već sučelili - s pola Premiershipa. U prosjeku, dakle, Dinamovi mladi nogometaši godišnje odigraju četiri utakmice u Engleskoj.

A takva iskušenja iznimno pridonose razvoju mladih igrača i stjecanju iskustva, pogotovo kad se na to naslone i dojmljivi rezultati. Na taj način su se njegovi dečki približili seniorskom nogometu i sigurno će neke od njih priključiti seniorskoj momčadi koju će voditi.

Konačno, već je bivši trener Bjelica u HNL-u koristio neke dečke iz Jovićevićeva pogona, Marko Đira je ubilježio devet nastupa u HNL-u, Joško Gvardiol pet, svoje minute, iako skromne, dobili su Roko Baturina, Tomislav Krizmanić i Leon Šipoš. Marko Đira imao je minutažu i u tri utakmice Lige prvaka, protiv Šahtara, Atalante i Manchester Cityja.

Zagreb, 040320. 
Zracna luka Dr. Franjo Tudjman.
Juniori GNK Dinamo vratili se u Zagreb Nakon pobjede nad Bayernom.
Na fotografiji:  Dinamovi juniori na aerodromu.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Odrađen proces

Evo primjera Marka Đire. Mladi je maksimirski vezist, prije međunarodnih okršaja s udarnim sastavom kod trener Bjelice, iza sebe već imao niz snažnih dvoboja za mladu momčad protiv velikih europskih suparnika. S druge strane već su mu bili Olympique Lyon, Sevilla, Lokomotiv Moskva, Liverpool. Chelsea, Southampton, West Ham United, Tottenham, Bayern, Villarreal, a na Ramljakovu turniru i Real, Ferencvaros, Austria Beč...

Dakle, “zagrebački fakini” svakako su igrači koji će priključiti novom Jovićevićevu Dinamu jer su kroz mladu momčad prošli proces približavanja seniorskom nogometu. Još se, naravno, ne zna tko će sve biti priključen, ali tu su svakako osim već onih koji su već odradili svoje minute u prvoj momčadi, Dinko Horkaš koji je trenutačno na posudbi u Zrinjskom, veliki talent Julardžija, Šutalo, Franjić, Jurišić, Karrica...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 19:35