Rijeka gol Lončar
 SCREENSHOT
Kvarnerska uzbuđenja

Video: Pobjeda Rijeke! Pogledajte ‘bombu‘ s ruba šesnaesterca i malo remek-djelo bivšeg dinamovca

Nogometaši Rijeke su se pobjedom u susretu 27. kola vratili na drugo mjesto ljestvice Prve HNL 3-1
Piše: JL.Objavljeno: 07. lipanj 2020. 14:40


ISTRA 1961 - RIJEKA 1:3 (Perić- Komšić 98'/Lončar 5', Čolak 70', Murić 93')

ISTRA 1961: Duka - Franjić (od 77. Ivančić), Tomašević, Bosančić, Pavić (od 80. Perić-Komšić) - Blagojević, Galilea, Močinić (od 68. Fintić), Gržan, Guzina (od 68. Lončar), Delić (od 77. Maganjić).
RIJEKA: Pandur - Capan, Galović, Escoval - Tomečak, Halilović (od 58. Murić), Lepinjica (od 58. Pavičić), Lončar, Braut - Andrijašević (od 76. Yateke), Čolak (od 85. Pires).


KRAJ


Rijeka je i treći put ove sezone lakoćom dobila Istru 1961. Iako oslabljena dominirala je od prve minute protiv domaćina od kojeg smo ipak više očekivali. Možda je rani pogodak Lončara presjekao Puljane, ali do kraja utakmice nisu uspjeli ništa ozbiljnije napraviti. Pogodak za 1:2 bio je tek jedan bljesak. Rijeka je potvrdila dobru formu, ali i sposobnost da rutinski pobjeđuje u ovakvim utakmicama. Kada tako rutinski dobivaš gostujuće utakmice, onda je to znak da momčad ima i kvalitetu i karakter.

90+2 - 1:3 Murić ⚽


Čim su domaći malo živnuli, Rijeka ih je smirila. Murić je izbjegao zaleđe u jednog kontri te znalački prebacio istrčalog Duku.

89' - 1:2 Perić-Komšić


Ponovno se pokazalo da nikada nije dobro prognozirati. Gržan je odlično prošao po krilu, te još bolje uposlio Perić-Komšića koji je loptu samo ugurao u mrežu kraj već savladanog Duke. Sve je iblo čisto, a domaći su ipak došli do šanse da nešto naprave u ovoj utakmici. Igrat će se i četiri minute nadoknade.

88' - VAR i dalje ne radi


Ne možemo se sjetiti da od kada je ušao na HNL teren VAR nije radio zbog tehničkih problema. Na sreću, na terenu je sve mirno, utakmica je riješena pa će bel nekako izdržati i bez pomoći VAR-a. Samo da ga njegov prijatelj Galilea ne zezne nekim brutalnijim startom, jer tada se ne bi mogao poslužiti TV ekranom da se uvjeri kako je to ipak moguće. Pa da mu mora pokazati crveni karton...

83' - Nema prostora za preokret

Promijenio je Prelec još neke igrače, ali vidljivo je da stanje na terenu večeras ništa ne može promijeniti. Rijeka je ponovno bila za klasu bolja momčad i vrlo rutinirano je došla do sigurne prednosti. Riječani sada igraju nešto povučenije, ali dovoljno dobro da bez problema zaustavljaju sve pokušaje domaće momčadi. Nije da im je to posebno teško, Istra 1961 nema snage za preokret. čak i u situaciji kada su imali tri na dva ispred kaznenog prostora domaći nisu uspjeli stvoriti poziciju za pogodak. Nisu čak ni pucali ni gol. Maganjić je loše dodao loptu.

72' - VAR izvan funkcije , Galilea opet bez kartona


Zbog tehničkih problema sudac Bel već neko vrijeme ne može računati na pomoć VAR-a. No, svejedno je minutu dvije prije Čolakovog pogotka još jednom progledao kroz prste domaćem stoperu Galileu, koji je ponovno napravio nesmotren prekršaj u gostujućem kaznenom prostoru. Galilea je zaslužio možda čak i četiri žuta kartona. Čime li je to 'zadužio' suca Bela da ga tako mazi?


70' - 0:2 Čolak ⚽


Prelec se ipak odlučio za promjene, uveo je Stefana Lončara i Matiju Fintića, ali sve je to bilo uzalud. Tomečak je s desnog boka odlično centrirao lijevom nogom, a Čolak je potpuno neometan lakoćom glavom proslijedio loptu u mrežu. Bio je to trenutak koji je realno riješio utakmicu.

67' - Prelec i dalje ništa ne mijenja


Obrambeni blokovi obje momčadi malo su popustili, vidi se da igrači nemaju snage ispratiti sve akcije. Rijeka je ipak i dalje bolja, a Prelec uporno ne želi nikoga promijeniti.

61' - Pavičić mogao dobiti žuti


Tek što je ušao Pavičić je s leđa zaustavio Delića koji se sjurio prema kaznenom prostoru. Mogao je i Pavičić dobiti žuti karton, ali Bel i dalje ima nešto mekši kriterij. Blagojević je pucao iz tog slobodnog udarca izravno na vrata, ali nije bio opasan.

58' - Murić i Pavičić ušli


Simon Rožman prvi je odlučio osvježiti momčad. Umjesto Lepinjice ušao je Pavičić koji je nešto ofenzivniji i kreativniji igrač, dok je Murić ušao umjesto Halilovića, koji je ponovno odigrao skromniju utakmicu. Murić je otišao na krilo, dok se Lončar povukao u vezni red.

56' - Guzina glavom, Pandur obranio


Kritizirali smo domaće igrače da su neaktivni i nemoćni u napadu, ali onda nas je demantirao Guzina. Odlično je reagirao na jedan ubačaj, jako dobro pucao glavom, ali je Pandur uspio izbaciti loptu u korner.

50' - Rijeka i dalje bolja


Puljani su zaprijetili u prvom napadu u nastavku, ali nakon toga ponovno su gosti ti koji potpuno drže kontrolu igre. Ne vidimo kako bi Istra mogla do pogotka s ovom postavom. U 51. minuti Escoval je nakon kornera Halilovića pucao glavom, ali nije to bio opasan udarac.

46' - Nema izmjena u postavama


Oba trenera poslala su na početak nastavka iste momčadi. Za Rožmana očekivano, ali čudi da Prelec nije odlučio osvježiti momčad koja mu je u zadnjih 15 minuta prvog poluvremena vidljivo pala.

ZAVRŠENO POLUVRIJEME


Rijeka na odmor odlazi sa zasluženih 1:0. Rijeka je očito bolja momčad od Istre 1961, to što nema nekoliko standardnih igrača nije bitnije utjecalo na kvalitetu njezine igre. Puljani su prvih pola sata bili solidni, ali nakon toga su bitno pali, kao da nemaju snage pratiti ritam kakav se do tada igrao.

Prvi dio obilježio je i osječki sudac Bel koji je domaćima progledao kroz prste nekoliko neopreznih startova, a realno je Galilea zaslužio isključujući žuti karton. Jedan žuti mogao je dobiti i strijelac sjajnog pogotka Stjepan Lončar.

40' - Rijeka dobro kontrolira utakmicu


Kako se približava poluvrijeme, tako Riječani sve sigurnije vode igru. U nekoliko brzih napada nedostajao im je samo zadnji pas. Domaći kao da posustaju, a definitivno ne uspijevaju opasnije ugroziti riječki gol.

32' - Galilea se opasno igra
Istrin libero Galilea kao da je odlučio zaraditi isključenje u ovoj utakmici. Sada je faulirao Čolaka koji ga je na centru već bio prošao. Opet vrlo neoprezan start za igrača koji ima žuti karton, a drugi samo pogreškom suca nije dobio.

31' - Prva prilika za Puljane


Aktivni domaćini napokon su stvorili i šansu za gol. Nakon kornera Guzina je bio najviši u skoku, ali nije najbolje pucao u solidnoj situaciji pa je Pandur bez problema uhvatio loptu.

26' - Galilea trebao dobiti drugi žuti karton


U zakašnjelom startu Galilea je jako nezgodno 'ušao' u Andrijaševića pogodivši ga u koljeno. Sudac Bel ovaj je put svirao prekršaj, ali nije izvadio žuti karton domaćem igraču. da je - a trebao je - Puljani bi ostali s igračem manje jer Galilea ima žuti karton.

20' - Ravnopravna igra


Rijeka voi, ali na terenu neke bitnije razlike u igri nema. Igra se živo, ali i ne baš pretjerano kvalitetno, previše pogrešaka rade igrači obje momčadi. Močinić je u jednom zakašnjelom startu na Capanu zaslužio žuti karton, a Bel nije svirao ni prekršaj.

12' - Braut ima tek 17 godina


Filip Braut još je jedno Rijekino dijete, daleko najmlađi na terenu. Tek mu je 17 godina, inače igra na poziciji desnog beka, a ovo mu je prvi nastup za seniorsku momčad od prve minute, ali je još prošle sezone debitirao kod Bišćana. Serija ozljeda otvorila mu je prostor, bit će zanimljivo vidjeti kako će ga iskoristiti, iako igra na 'krivoj' strani.

10' - Stjepan Lončar nije trebao ni startati


Veznjak koji je u Rijeku stigao još prije dvije sezone iz Širokog nije ni trebao početi utakmicu, ali ga je ozljeda Gorgona gurnula u udarnu postavu. Lončar je ove sezone uglavnom bio standardni igrač koji je u mnogim utakmicama bio riječki adut više. Zbog gužve u veznom redu Lončara treneri znaju gurati na krilo, iako to nije njegova pozicija.

5' - 0:1 - Lončar ⚽


Stjepan Lončar zabio je sjajna gol iz slobodnog udarca. Lijevom je nogom s nekih 20-tak metara pogodio iz slobodnjaka preko živog zida. Neobranjiv udarac. Slobodnjak je izborio Čolak kojeg je domaći stoper Galilea rukama zadržao u opasnoj poziciji pa je zato dobio i žuti karton.

Filip Braut umjesto Raspopovića


Burno popodne očito su imali Riječani, jer nakon što su otpali Gorgon i Štefulj, otpao je i Raspopović koji je iznenada uskočio u sastav. Njega je zamijenio mladi Filip Braut, kojem je to debi u udarnoj postavi Rijeke. Braut je zauzeo mjesto na lijevom boku, a Tomečak je ostao desno na svojoj strani.

Damir Mišković nije došao na utakmicu


Rijeka će derbi u Puli odigrati bez prisustva svog predsjednika i vlasnika na tribinama. Damir Mišković imao je prije nekoliko dana operativni zahvat na čeljusti pa mu je preporučeno mirovanje.

Štefulj zbog ozljede koljena propustio Pulu


Daniel Štefulj otpao je, kako smo u međuvremenu doznali, iz kombinacija za utakmicu protiv Istre 1961 na Aldu Drosini zbog ozljede koljena koju je zadobio na posljednjem treningu uoči polaska za Pulu. U riječkom prvoligašu kažu da se ne bi trebalo raditi o nečemu ozbiljnijem, da je riječ tek o blažem istegnuću ligamenata i da bi uskoro mogao ponovo na travnjak. Koliko je brzo to “uskoro” vidjet ćemo idućih dana kada bi nakon dodatnih pregleda trebala biti poznata težina njegove ozljede. Simon Rožman tako je ostao bez obje prirode opcije na lijevoj strani, Hrvoje Smolčić je isključen protiv Osijeka, Štefulju je stradalo koljeno... Vjerojatno će svestrani Tomečak na tu stranu, ne bi mu bilo prvi put.

Gorgon osjeća posljedice 'letećeg' starta Lončara?


Riječani će u Puli igrati bez tri startera iz utakmice s Osijekom. Znalo se da Smolčića neće biti zbog crvenog kartona, ali Gorgon i Štefulj bili su najavljeni u postavi. Navodno Gorgon osjeća određene posljedice nakon onog 'letećeg i grubog' starta osječkog stopera Lončara. Realno nakon te 4. minute Gorgon na terenu praktički nije ni postojao pa ga je i Simon Rožman logično u poluvremenu ostavio na klupi. Escoval, Stjepan Lončar i Raspopović zauzet će njihova mjesta u postavi.

Derbi della Učka danas će imati veliko značenje za obje momčadi. Puljani bi s pobjedom odmaknuli Interu i Varaždinu velikih i teško dostižnih pet bodova, dok bi se Rijeka s punim plijenom ponovno pobjegla Hajduku u borbi za drugo mjesto. Iako je i remi matematički stavlja ispred Splićana.

Favorit je dakako Rijeka. kada na tablici imaš 28 bodova više onda moraš biti favorit. Puljani inače ne znaju za pobjedu protiv Rijeke već punih šest utakmica, a momčad s Rujevice dobila je posljednje četiri utakmice, u kojima je zabila čak 14 pogodaka. U ovoj sezoni susreli su se dva puta, Rijeka je uzela svih šest bodova uz perfektnu 5:0 gol-razliku. U nedavnom pripremnom obračunu uoči nastavka prvenstva opet je Rijeka uvjerljivo slavila sa 5:1, a na utakmici je bilo i dosta verbalnih sukoba, što jasno govori o rivalitetu ove dvije momčadi. Statistika je neumoljivo na strani gostiju. razlika u klasi igrača realno je još i veća.

- Znamo da je Istri u borbi za ostanak svaki bod od velike važnosti, ali tako je i nama jer stvarno želimo to drugo mjesto. Nitko nam neće ništa pokloniti, pristup mora biti pravi jer samo to je put do bodova - kaže Rijekin lijevi bočni Daniel Štefulj, koji se odmah prisjetio atmosfere na nedavnoj utakmici s Puljanima.
- Stvarno se zaiskrilo, možda i nepotrebno, ali sve je bilo u žaru borbe, nisu ostali repovi... Ali dobra nam je poruka za ono što nas čeka u Puli.

Domaći trener Ivan Prelec dobro zna kakav ih suparnik čeka.
- Po igračkom kadru realno su odmah iza Dinama. U toj pripremnoj utakmici igrali su prvi dio s prvom momčadi, a onda u nastavku kao s drugom, pa je opet izgledalo kao da je sve isto. Rijeka može složiti dvije podjednako jake momčadi i s takvim rosterom opravdano gaji visoke ambicije.
Rijeka će igrati dodatno ohrabrena velikom pobjedom protiv Osijeka, nakon što su već bili u izgubljenoj poziciji. Također su i ljuti što su mnogi tu pobjedu pripisali isključivo pogreškama sudaca zaboravljajući da je Osijek već u 4. minuti trebao ostati s igračem manje. U Puli žele s novom pobjedom svima dokazati da njihova serija pobjeda nije nimalo slučajna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:16