Marin Polonijo je po pitanju ‘održavanja’ momčadi desna ruka treneru Rijeke Goranu Tomiću. Vratio se u Rijeku 2019. godine iz Al Aina u koji ga je odveo Zlatko Dalić, tamo je radio i
sa Zoranom Mamićem,
a jako cijeni
Luku Modrića
 hnk rijeka
POSTAVILI ENGLESKI MODEL

‘Neću biti bahat ako kažem da imamo najbolju sportsku medicinu. Spasili smo život, a čuvamo tajne igrača‘

Glavni fizioterapeut Marin Polonijo, čovjek čija je uloga vrlo važna u rekuperaciji Rijekinih igrača
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. kolovoz 2021. 22:29

U jakom tempu od dvije utakmice tjedno, koji je Rijeka često imala zadnjih godinu dana, veliku ulogu igra rekuperacija igrača. Ključan čovjek za to u klubu je glavni fizioterapeut Marin Polonijo, ugledno ime u toj branši...

Kako bi ekipa izdržala takav ritam, djelovala kvalitetno i moćno, treba biti i fizički pripremljena, ali i vrhunski "održavana“. I automobil je nužno servisirati, kamoli ljudski organizam podvrgnut neprirodnim naporima.
Marin Polonijo po tom je pitanju desna ruka treneru Goranu Tomiću. Vratio se u Rijeku 2019. godine iz Al Aina u koji ga je odveo Zlatko Dalić, a tamo je radio i sa Zoranom Mamićem.

- Ivan Mance me zvao da dođem. Razmišljao sam mjesec dana, vuklo me srce u moj klub, dosta sam vezan za naš kraj - kazao nam je Polonijo, te objasnio zašto je on, a ne netko od liječnika, prvi na vezi s trenerom.

- Postavili smo engleski model rada. Nitko od naših liječnika nije u klubu zaposlen na puno radno vrijeme, svi oni vezani su za neku bolnicu, tako je odlučeno da dogovor koji napravimo na razini liječnika, fizioterapeuta i onih koji su zaduženi za dijagnostiku, preko mene ide glavnom treneru. Na taj način dobiva informaciju koju smo svi zajedno usuglasili, te izbjegavamo da podaci dolaze s više strane i budu nepotpuni.

Voditeljica Liječničke službe je doktorica Nataša Bakarčić.

image
HNK Rijeka

- Ona je jedan oblik medicinskog menadžera koji organizira sve što treba, od dijagnostike, aparature do potrošnim materijala. Nije uključena toliko u klinički rad, ne sudjeluje u terapijama. Inače, ima vlastitu ordinaciju. Od liječnika na utakmicama je Boban Dangubić, koji je vodeći anesteziolog u KBC Rijeka, a 48 sati nakon svake utakmice u klub nam dođe ortoped Luka Širola iz Specijalne bolnice dr. Nemec. Dijagnostiku radimo preko Igora Borića u Svetoj Katarini u Zaboku i Borisa Nemeca u njegovoj specijalnoj bolnici za ortopediju u Matuljima.

Naučili su igrače što im je raditi.

- Educirali smo ih na korištenje stvari koje imamo za samoregeneraciju. To znači da nakon svakog treninga ulaze u hladni bazen, ispravno uzimaju suplementaciju koju smo im propisali te koriste sustav pneumatskih čizmi koje navuku preko cijele noge i na taj način prazne vensku cirkulaciju iz mišića nogu da bi se to moglo nadomjestiti sa svježom krvi. Spojene su na struju, igrač ih drži na sebi pola sata. Bolje se osjećaju. Sami to traže i dosta im pomaže.

Od prije tri godine imaju i krio-komoru...

- U nju igrači ulaze na 2,5 minute na temperaturu minus 160. Iako može i 180, ali minus 160 je dovoljno da ubrzamo metabolizam i brže regeneriramo igrača. Ako u razdoblju od 24 sata skratimo oporavak za šest sati, u 48 dobijemo pola dana. To je jako važno kad se igra dvije utakmice tjedno. Funkcionira tako da plin umotava tijelo sa svih strana. Tko uđe unutra mora imati čizme na stopalima i rukavice na dlanovima, te gaće. Ostalo je gol. Ako je netko jako zimogrozan može staviti i majicu, pa ima gole samo noge.

image
HNK Rijeka

Oporavljaju igrače od umora nakon utakmica, ali i rehabilitiraju one koji se vraćaju nakon ozljeda.

- Imamo trenera rehabilitatora. Jedino još za Dinamo znam da ga u Hrvatskoj ima. On preuzima igrača koji se oporavio od ozljede i prošao ciklus kod nas, a prije nego što ode nogometnom treneru za individualan rad te kondicijskom. Funkcija trener-rehabilitator do prije koju godinu nije postajala u Hrvatskoj. Kod nas je to Dorian Mavrinac. To je uvedeno jer shvatilo se da treba mekši prijelaz, da nije dobro ako igrač ide izravno s ortopedskih vježbi na kondicijske. Radimo na visokoj razini, neću biti bahat ako kažem da imamo možda i najbolju sportsku medicinu u državi, kao prva momčad nogometnog kluba. Kad igrač pristupi Rijeci prvo prođe pregled u centru za kardiološku dijagnostiku i rehabilitaciju Thalassotherapia u Opatiji koji je najbolji u Hrvatskoj Oni su naš partner. Zatim ortopedski pregled kod profesora Borisa Nemeca u njegovoj bolnici u Matuljima. Ponosni smo što imamo vrhunske stručnjake u regiji. Za dodatne dijagnostike igrači idu kod Borića u Svetu Katarinu. Na Rujevici imamo sve uvjete za rad - konstatirao je Polonijo.

Spasili život ekonomu

Rijekino medicinsko osoblje spasilo je prije nekoliko mjeseci život ekonomu Denisu Miškulinu, koji sada ponovno radi u klubu. O tome je Polonijo govorio:
- Igrali smo mali nogomet i Miškulin se samo srušio. Klasičan primjer pada i kolabiranja. Brzo smo vidjeli da je stvar ozbiljna, pozicionirali smo ga na bok i pokušavali vidjeti je li pri svijesti. Nastojao je doći do zraka, no klinički status mu se ugasio, nije disao, ni imao puls. Matej je potom skočio po defibrilator i odradili smo ključni dio posla, potom je stigla i Hitna pomoć i uspjeli smo.

Čuvamo tajne igrača

Fizioterapeuti često znaju najviše tajni koje imaju igrači.
- Naravno da se nama često povjere, ali diskretni smo. Trebaš razumjeti mušice igrača, nekad biti i strog. Moraju znati da nema čarobnog napitka za rješavanje problema s ozljedama.
Marija Čargonja i Matej Lulić su mu suradnici u Rijeci.
- Dečki puno rade i jako su napredovali u zadnje dvije godine. Dogovorili smo da svatko od nas najmanje dvaput godišnje ide na edukaciju u inozemstvo, inzistiram da promišljamo na još stručnijem nivou. To ih motivira da guraju struku naprijed. Tako zajedno rastemo. Ja sam, dok sam radio u Al Ainu, često išao u vrhunske europske klinike i to mi je puno pomoglo.

S Arapima treba mudro

Kako je fizioterapeutu raditi s arapskim igračima?
- Velike su razlike u odnosu na europske. Specifičan su mentalitet, vole duže spavati, treba se čovjek priviknuti na religijske aspekte i kroz dan i kroz godinu. No, mi Hrvati smo bili dosta prilagodljivi, s te strane su nas cijenili jer nismo se s visoka postavljali na njihove tradicijske i religijske vrijednosti. S njima treba na fino taktizirati, pustiti ih da budu u pravu, a opet ih navesti na svoj put na miran način i doći do rezultata. Neki drugi strani treneri su bili kutiji u pristupu i dobili iz toga kontraefekt.

Dalić je znao momčad pridobiti za sebe

Polonijo, koji je s otoka Krka, u sport je kao fizioterapeut došao u rukomet.
- Kolega me preporučio u nogometni klub 2010. godine. Od tada sam paralelno bio i glavni fizioterapeut Specijalne bolnice dr. Nemec.
Međutim, 2014. godine otišao je sa Zlatkom Dalićem u Ujedinjene Arapske Emirate. Kako vas je Dalić angažirao?
- Kolega Tomislav Vrbnjak iz Varaždina, naš cijenjeni fizioterapeut, preporučio je Daliću da me uzme sa sobom. U Al Ainu sam bio pet godina, tamo je egzistirala fina hrvatska kolonija. Nakon njega došao je Zoran Mamić, a zadnje sam radio sa Španjolcem Juanom Carlosom Garridom. Dalića sam prije toga znao samo iz medija, a to je bilo fantastično iskustvo. Miran je obiteljski čovjek, nikad kod njega nije bilo povišenog tona, znao je ekipu pridobiti za sebe i imali smo fenomenalne rezultate.
Jeste li tada mogli i pomisliti da će on dovesti Hrvatsku do finala Svjetskog prvenstva?
- Zašto ne? Itekako se vidjelo koliko je kvalitetan trener i pedagog, Kompletna osoba. Samo što je morao ići težim putem, prije toga nije dobio pravu priliku. Došao je na izborničko mjesto kao prava osoba.
Ipak, radio se vratio:
- U međuvremenu sam se oženio, sad imam i sina, sve mi se posložilo u životu. Sretan sam u Rijeci, rado odem i na Krk kod roditelja, volim vožnju biciklom, surfanje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 19:20