ANTE CIZMIC/CROPIX
NAJVEĆI PROBLEM

Nedopustivo je da 20 minuta tako momčad izgleda protiv jadnog Šibenika! To je najgora vijest za Hajduk

Tri su se dobre stvari za Hajduk dogodile u nedjelju. Sve ostalo je loše ili - zabrinjavajuće loše
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 21:23

Idemo prvo o dobrim stvarima. Hajduk je protiv Šibenika upisao prvu prvenstvenu pobjedu u ovoj sezoni. Hajduk nije primio gol. Dinamo, Rijeka i Osijek su remizirali, pa pogled na ljestvicu ne izgleda tako strašno kako je izgledao nakon prva dva kola. Tada su Osijek i Rijeka bili na šest, a Hajduk na jednom bodu. Sada su oni na sedam, Hajduk na četiri...

Gergo Lovrencsics (32) još je jednom potvrdio da je ozbiljno pojačanje. Dok svi ostali osciliraju, Mađar je uvijek dobar ili odličan. Eduok (27) je zaigrao nakon više od godinu dana i odmah je zabio gol. I Biuk (18) je u prvih 45 minuta pokazao zašto već danas vrijedi 10 milijuna eura.

Veliki problemi

To je - nažalost - sve kad pričamo o dobrim stvarima za Hajduk. Sve ostalo je loše, s tim da puno toga izgleda - zabrinjavajuće loše. Hajduk je u drugom poluvremenu nedjeljne utakmice imao manji (49%) posjed lopte od Šibenika.

I nije to bio taktički izbor trenera Gustafssona, nego se Hajduk nije uspijevao nametnuti. Nije bio u stanju kontrolirati ni loptu, ni utakmicu protiv Šibenika, koji je barem 50 posto slabiji nego prošle sezone. A to je već znak da se mnogi alarmi na Poljudu moraju upaliti. Debakl u Kazahstanu možda bi mogao proći pod loš dan ili splet okolnosti, ali kad protiv Šibenika 45 minuta - i to na Poljudu, s vodstvom od 1:0 - nisi u stanju povezati tri pasa, onda moramo pričati o velikim problemima Splićana.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

I to - međutim - nije najgora vijest za Hajduk. U posljednjih 20 minuta te grozne predstave protiv jadnog Šibenika Hajdukovi igrači izgledali su tjelesno potpuno nemoćni. Prazni i nespremni! A iza njih je samo pet utakmica u sezoni, kojima su prethodile pripreme koje su trajale više od mjesec dana. Ne može profesionalna momčad već u petoj utakmici ostati bez “sape” u plućima, to se čak ni Hajduku nikad nije događalo.

Kaže Gustafsson da će se nakon dva tjedna napokon vratiti treninzima jer zbog “europskih utakmica to nije bilo moguće”. To, nažalost, ne pije vodu. Istu sudbinu dijele i Dinamo i Rijeka i Osijek, a u Maksimiru smo u nedjelju gledali sjajan derbi, u kojem je ritam bio “svemirski” u odnosu na dalmatinski derbi Hajduka i Šibenika.

Jalova opravdanja

Neki Hajdukovi igrači svoju su tjelesnu nemoć pokušavali opravdati dugim letovima do Kazahstana i nazad, činjenicom da ih je taj poraz jako uzdrmao i ispraznio, ali sve su to jalova opravdanja. Tek smo zakoračili u kolovoz, a Hajduk je prazan. Ne možemo kao izgovor prihvatiti ni objašnjenje da su se Lovrencsics i Krovinović kasnije priključili momčadi. Napokon, već smo rekli da je Mađar u kontinuitetu najbolji i najagilniji iako su mu 32 godine.

Nazvali smo Ivana Pudara da malo popričano o Hajduku bez Lovre Kalinića na golu, pa se nekadašnji trener Bijelih dotaknuo i tjelesne spreme Splićana.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Kako mogu izgledati tako umorno ako trener na raspolaganju ima čak pet zamjena tijekom utakmice? Kad vidiš da ti neki igrač posustaje, zamijeniš ga svježim i tako pet puta - čudi se Pudar.

Kad već Pudar spominje izmjene, teško je objasniti ono što se događa u Gustafssonovoj glavi tijekom utakmice. Konkretno, u nedjelju je Eduok zabio gol, pogodio prečku, pokazivao barem nekakve znakove energije i želje da ostavi svoj trag na utakmici. Za to vrijeme Slovenac Mlakar nije napravio ništa vrijedno spomena. Međutim, u poluvremenu je u svlačionici ostao Eduok, a Mlakar je dobio još 15 minuta igre u kojima, dakako, nije napravio ništa. Slovenski centarfor također izgleda umorno, već četiri utakmice u nizu nije zaslužio prolaznu ocjenu. Logičnije bi bilo odmoriti njega, a ne Eduoka koji je tek počeo igrati.

“Tobol se, na sreću, nije ponovio”. Tako je Gustafsson rezonirao nakon Šibenika. Šveđanin izgleda ne shvaća da to nema veze sa srećom. Tobol se nije ponovio zato što je Šibenik kvalitetom značajno ispod Kazahstanaca, pa Jurić i suigrači nisu bili u stanju iskoristiti brojne slabosti u igri Hajduka. Posebno u drugom poluvremenu. Međutim, Gustafsson mora biti svjestan da Hajduk s takvom igrom nema što tražiti protiv Gorice u subotu. Gorica je bitno jača od Šibenika...

Posavec nakon šest mjeseci opet na golu?

Kapetan Lovre Kalinić (31) po svemu neće biti spreman za subotnje gostovanje u Gorici. Iskusnog golmana već neko vrijeme muči istegnuta “ahilica”, koja prouzrokuje jaku bol i traži određeno mirovanje kako bi bol nestala. Kapetan je, međutim, stiskao zube, pa je u takvom stanju branio i protiv Osijeka i protiv Tobola. Vjerojatno bi mu bilo pametnije da je pauzirao, ali teško je srcu reći ne kad se igraju tako važne utakmice.

Kad nema Kalinića kao prvi izbor nameće se Josip Posavec (25), golman koji na vratima Hajduka ima već 77 utakmica u kojima je primio 80 golova. Posavca ugovor s Hajdukov veže do lipnja 2023. I to je jedini razlog zbog kojeg je još uvijek na Poljudu. Može li subotnja utakmica biti prekretnica njegove karijere u dresu Hajduka? Realno jako teško jer Posavec je doista imao pregršt prilika koje nije iskoristio, a u takvim okolnostima nije nimalo lako vratiti povjerenje. Posebno kad znaš da će se Kalinić na gol vratiti čim ozdravi.

Stoga je logično postaviti pitanje je li Posavec dobar izbor za sraz s Goricom?

- Zašto ne bi bio? - pita se Ivan Pudar. - Pa nije dečko preko noći zaboravio braniti. Hajduk ga je imao na posudbi, te ga je otkupio tek kad se uvjerio u njegove kvalitete, što jasno govori da ih je imao. Pa Posavec je bio i standardni golman U-21 reprezentacije, ima 30 utakmica Serie A iza sebe. S druge strane, ne znamo u kakvoj je formi, ali to je već odgovornost i pitanje za Hajdukovu struku. Treneri ga svaki dan vide na djelu, oni su ti koji trebaju dati konačnu riječ. Je li bolji Posavec ili mladi Toni Silić kojem je tek 17 godina? Ne treba robovati ni godinama ni iskustvu, nego suditi po onom što vide na treninzima.

Rekli smo da je Posavec u 77 utakmica primio 80 golova, što ne zvuči tako strašno. No, najgoru statistiku imao je baš protiv - Gorice. U ukupno devet utakmica primio je čak 19 golova. Nije dobro...

Toni Silić tek je nedavno napunio 17 godina. Velika je poljudska nada, branio je sjajno za kadete, ali bilježi tek jednu seniorsku utakmicu. Braneći za Hajduk II primio je dva gola u gostujućem porazu (2:1) u Dubravi.

Iskusni Posavec s jako lošim iskustvom u utakmicama protiv Gorice ili “dječarac” Silić? Neki bi treneri možda ušli u rizik pa gurnuli Silića, ali Gustafsson nam ne odaju sliku trenera koji bi bio spreman na takav korak. Dakle, vjerojatno će braniti Posavec...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 17:52