VLADO KOS/CROPIX Cropix
KORONA KOD BIJELIH

Neizvjesnost na Poljudu! Capak otkrio što se događa s uzorcima zaraženih hajdukovaca: Tek tada ćemo znati

Znanstvenici naglašavaju da jedna zaražena osoba zarazi dvije ili tri, a superširitelj i triput više
Piše: Goranka Jureško/Jutarnji listObjavljeno: 16. veljača 2021. 16:55

Još nisu sekvencirani uzorci briseva nogometaša i članova stručnog stožera Hajduka tako da još ne znamo radi li se u njihovom slučaju covida-19 o britanskom soju virusa. Naime, dio uzoraka koji su izdvojeni sekvencirat će se u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljevića a dio ćemo poslati u Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) s kojim imamo ugovor za analizu 200 uzoraka tjedno. Tek nakon zagrebačke i europske kontrole znat ćemo radili se u ovom splitskom slučaju o mutiranom britanskom virusu - rekao nam je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak.

Naime, valja podsjetiti da su prošlog tjedna u splitskom klubu imali čak 20 pozitivnih na koronavirus i to 12 igrača i 8 članova stručnog stožera što se pokazalo kao velika brojka zaraženih u kratkom vremenu u jednom kolektivu od 33 člana. Splitski su epidemiolozi zato posumnjali da se moguće radi o mutiranom britanskom soju virusa koji se širi dvostruko brže od onog već dobro poznatog. Kako su igrači i stručni stožer proteklih dana zbog odlaska na utakmice boravili u zajedničkim prostorima duže vrijeme virus se brzo proširio ali ipak i u tom slučaju 20 oboljelih je velika brojka, tvrde epidemiolozi.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Zbog toga su uzorci svih zaraženih poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo gdje je odlučeno da se dio uzoraka sekvencira u Hrvatskoj a dio u ECDC-u. U slučaju da nije riječ o 'britancu' moguće je da je netko od zaraženih bio superširitelj čak i ako sam nije imao simptome bolesti.

Znanstvenici naglašavaju da jedna zaražena osoba zarazi dvije ili tri, a superširitelj i tri puta više. Smatra se da je samo 20 posto tzv. superširitelja odgovorno za 80 posto svih prijenosa zaraze koronom pa se možda to dogodilo i Hajduku. U svakom slučaju uskoro možemo očekivati barem rezultate sekvenciranja u Hrvatskoj a na one iz ECDC-a još ćemo pričekati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 09:07