ANTE CIZMIC/CROPIX
Život na rubu

Neizvjesnost na Poljudu nakon sezone za zaborav može se rezati nožem, a sve ovisi o jednom čovjeku...

Za manje od tri tjedna počinje novo izdanje prvenstva, neizvjesnost se na Poljudu može rezati nožem
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. srpanj 2020. 11:13

Hajduk nastavlja svoj život na rubu. Ne zato što nema novca, već zato što čelni ljudi kluba još nisu potvrdili svoj ostanak.
I nakon Zaprešića iste dvojbe ostaju u zraku. Pitanja se nisu promijenila, upitnik ostanka egzistira uz Nadzorni odbor, Brbićeva savjetnika Stanića, sportskog direktora Kepčiju i trenera Tudora. Nije slučajno Tudor posije utakmice u Zaprešiću na upit o budućnosti odgovorio “nemam ništa reći o tome”. Imao bi Tudor što reći, ali kada je budućnost tako neizvjesna, onda je bolje i ne govoriti.

Sve što se pisalo i najavljivalo krajem prošlog tjedna ostalo je aktualno i za početak novog. Nadzorni odbor je na odlasku, teške dana proživljavaju Benjamin Perasović i njegovi suradnici. Ali, sami su krivi što su došli u poziciju osjetiti kako “revolucija jede svoju djecu”. Retorika koju su nekoć podržavali, rečenice i poruke koje su nekoć slali “onima s druge strane”, danas se kao bumerang vraćaju. Nadzornici trpe žestoke, često i uvredljive, kritike iz navijačkih redova, a kako nisu navikli na takav način komunikacije, jasno je da gledaju gdje je izlaz iz tunela. Navijačka ljubav i strast povlače se pred onim što su nekoć, u dobroj namjeri, sami kreirali.

Pokraj Nadzornog odbora i dalje upitnik stoji iznad buduće uloge Stanića, Kepčije i Tudora. Sve ovisi o Staniću, odnosno onome tko će prvi otvoriti izlazna vrata. Opet ćemo se pritom poslužiti istom logikom u obrazloženju, jer nitko iz struke nije rekao “odlazim”, ali još je znakovitije da nitko nije poručio “ostajem”.

Dani prolaze, špekulacije se nižu, a sezona je završila. Nitko nije rekao tko priprema novu sezonu premda prvenstvo počinje sredinom kolovoza. Za manje od tri tjedna treba krenuti u novo prvenstvo, ali tko će posložiti momčad, obaviti pripreme, kakav je plan... Koliko li je samo pitanja, a nema odgovora na nijedno.

Iščeznule bi kalkulacije o odlasku Stanića i kompletne struke da je barem jedan čovjek iz terceta jasno kazao “naš je plan sljedećI”. Međutim, nitko se nije oglasio, premda su Stanić i Kepčija također nazočili utakmici u Zaprešiću. Time su još samo pojačane priče da će struka Hajduka kolektivno napustiti Poljud nakon demisije Brbića. U svakom slučaju, tjedan koji upravo započinje mora donijeti odgovore. Koliko li smo samo puta napisali kako je vakuum najgori za funkcioniranje kluba...

Tudorov malo ispod 50 posto

Igor Tudor vodio je Bijele u 17 utakmica ovog proljeća osvojivši pritom 25 bodova. Učinak je tek nešto manji od 50 %, jer maksimalni broj bodova je bio 51. Ukupno je Hajduk uzeo 60 bodova ove sezone, od čega je 35 potpisao Burić u 19 utakmica, a ostalih 25 bodova Tudor. Burić je Hajduk ostavio na drugom mjestu, a u proljetnom dijelu sezone Bijeli su s Tudorom po učinku uzeli petu poziciju. Čak 12 bodova manje od najbolje momčadi proljeća Lokomotive i tek bod više od šestoplasiranog Varaždina. Upravo su Varaždinci bili najugodnije, a Hajduk najneugodnije iznenađenje proljeća.
PROLJETNI POREDAK
Lokomotiva 37, Dinamo 33, Rijeka 30, Osijek 29, Hajduk 25, Varaždin 24, Slaven Belupo 21, Gorica 20, Istra 1961 13, Inter 4.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:00