hajduk.hr
HRVATSKA ATRAKTIVNA

Nekadašnji talenti velikana u HNL-u! S Old Trafforda, Anfielda i Camp Noua do Poljuda i Drosine

Premda svi žele u velike klubove, u lige Petice, dobar je postao i HNL...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. veljača 2021. 08:04

Nekoć je uobičajena vijest bila da klub s Old Trafforda gleda talent po HNL-u, ali koronavirus je sve promijenio. Doduše, ne samo koronavirus, ali danas se sve uobičava pripisati pandemiji, pa zašto ne bi i taj suprotni smjer kretanja igrača po europskom kontinentu stavili pod barem mali potpis pandemije.

Šalili se ili ne, ali činjenica je da smo posljednjih dana zimskog mercata svjedočili nespornim činjenicama kako su nekoć veliki talenti europskih velikana došli u HNL. Na Poljudu i Drosini pojavila su se pojačanja sa zvučnim pedigreom, sa životopisom koji im za početak obećava barem medijsku pozornost, a kvalitetu će ionako morati potvrditi na travnjaku.

Akademija Eto’o

U Hajduk je stigao Alexander Kačaniklić, 29-godišnji Šveđanin makedonskih korijena, koji je u sezoni 2009./10. igrao za mladu momčad U-23 Liverpoola. Tri sezone je bio član Liverpoola, dok u kolovozu 2010. nije prešao u Fulham. S Otoka stiže i Dylan Levitt, 20-godišnji zadnji vezni pod ugovorom s Manchester Unitedom.

image
LOIC VENANCE Afp

U Puli će biti na posudbi do kraja sezone, a prethodno je igrao za Charlton, od rujna prošle godine do siječnja 2021. bio je na posudbi u londonskom trećeligašu. Mladi Velšanin pokušat će se nametnuti u Istri, koja će biti tek treći klub u njegovoj karijeri. Prošao je kroz omladinski pogon Uniteda, ali nije se uspio ni blizu nametnuti u konkurenciji za prvu momčad Crvenih vragova. Ali, zato je uspio skupiti čak pet nastupa za reprezentaciju Walesa, uz naznaku da je prethodno prošao sve uzrasne selekcije do A reprezentacije.

Vratar Fabrice Ondoa je 25-godišnjak iz Kameruna, koji je šest godina bio u Barceloni. Iz kamerunske akademije Eto’o, nekoć Barceloninog golgetera Samuela Eto’oa, preselio je na Camp Nou gdje je 2014. osvojio i Ligu prvaka za mlade. Međutim, dvije godine kasnije počeo je svoju odiseju po nižerazrednim španjolskim klubovima, da bi se potom domogao prvoligaške razine u belgijskom Oostendeu. Međutim, u prosincu prošle godine ostao je ponovno bez kluba da bi ga Alaves uzeo na ugovor i promptno proslijedio u svoju hrvatsku filijalu, pulsku Istru.

image
LOIC VENANCE Afp

Ondoa iz Barce, Levitt s Old Trafforda, a došao je i donedavni napadač Ajaxa Hassan Bande. Napadač iz Burkine Faso već je sedam dana upisan kao posuđeni igrač Istre koji će u Puli ostati do kraja sezone. Taj 22-godišnji napadač Ajaxa nije bio u uskoj konkurenciji za prvu momčad i zato će se pokušati dokazati u Istri.

Ajaxovu omladinsku školu prošao je i Mitch Apau, 30-godišnji stoper, koji je iz belgijskog trećeligaša Patro Eisden stigao popuniti stopersku poziciju u Belupu. I kada već nabrajamo inozemne talente koji će ovog proljeća zaigrati na hrvatskim travnjacima, ne treba zaboraviti ni Marca Fossatija, Hajdukovog veznjaka posuđenog iz Monze. Kakav li je tek Fossati bio talent kada ga je Inter preoteo Milanu za četiri milijuna eura odštete dok je igrao u juniorskom pogonu!?

Zajedničko svim nabrojenima jest činjenica da preko HNL-a pokušavaju pronaći novo svjetlo u tunelu svoje zamrle karijere. Talenata ima na sve strane, ali samo rijetki uspijevaju iznijeti teret očekivanja u seniorskom nogometu. Premda svi žele u velike klubove, u lige Petice, dobar je postao i HNL..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 04:17