Foto: Goran Mehkek / CROPIX
U 25 MINITA POKAZAO RASKOŠ TALENTA

NEKI NOVI ANTE ĆORIĆ Jesu li konačno završile patnje mladog Dinamovog asa ili je to bio samo kratkotrajni bljesak?

DINAMO Uz ulazak u finale Kupa najbolja maksimirska vijest u srijedu je bila igra mladog veznjaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2018. 00:34

Znate li na koliko je utakmica Ante Ćorić (20) ove sezone odigrao svih 90 minuta u sva tri natjecanja, u HNL-u, Kupu, te u kvalifikacijama za Europsku ligu? Bilo bi zgodno pitanje za Dinamov kviz koji se održava svaka dva tjedna ponedjeljkom. Tko zna bi li tko znao odgovor...

Naime, Ćorić je svih 90 minuta odigrao samo jednom! Protiv Novigrada u osmini finala Kupa, posljednjeg dana mjeseca listopada prošle godine! Evo Ćorićeve sezonske statistike...

U HNL-u je igrao na 13 utakmica, 10 puta je ušao u igru, 3 puta je izašao, skupio je ukupno 398 minuta. Manje minuta od njega imaju Izet Hajrović koji je stigao zimus (320), Alexandru Matel koji je praktički stalno ozlijeđen (147), pričuvni vratar Danijel Zagorac (180), Dino Perić koji je do odlaska Sigalija bio peta stoperska opcija (42), Domagoj Pavičić, sada igrač Rijeke (38), te Bojan Knežević, sada igrač Lokomotive (14).

U Europi Ćorić je u tri utakmice (dva puta Odd, jednom Skënderbeu) bio starter, ali je povučen s terena, protiv Albanaca u Zagrebu već u 36. minuti...

Dakle, jedan od najvećih talenata Dinama cijelu utakmicu u cijeloj sezoni odigrao je samo protiv - drugoligaša!? Mnogo se tinte prolilo na pisanje o Ćoriću, ne samo ove sezone. Ne treba biti previše nogometno educiran da bi se zaključilo kako se radi o velikom potencijalu koji je u stanju napraviti velike stvari s loptom u nogama, koji ima kreativnost za vrhunske domete.

Jedan je od onih igrača zbog kojih mnogi dolaze na utakmice, takve igrače se želi gledati. Kad ima loptu u nogama, onda je među najboljim Dinamovim igračima, ali kad je nema, onda je uglavnom nevidljiv. Ćorić je mnogo obećavao, ali ta obećanja nije ostvario. Ostao je, zasad, nedovršen igrač. Nije se razvijao na način na koji bi se trebao razvijati, nije u svoju igru dodavao elemente koji su mu potrebni za iskorak. Jednostavno kazano, stagnirao je. Zašto?

Skoro nikad cijeli meč

Naravno, ima tu i njegove krivnje, zbog činjenice da je dobivao rijetke prilike, što pokazuje i statistika koju smo naveli, zauzeo je negativan stav prema trenerima, klubu... To ga je svakako sputavalo, donosilo stres i nervozu. No bilo bi suludo tvrditi da je jedini krivac, da si je “sam kriv”. U momčadi Dinama i strategiji igre nije bilo mogućnosti da se naglase njegove vrline, nije imao dovoljnu podršku iskusnijih suigrača kako bi se sakrile mane. Tako da je bio jedan od onih koji je i prošle sezone bio najčešće zamjenjivan igrač.

Recimo, prošle sezone je od 23 utakmice koje je igrao u HNL-u, čak 14 puta bio zamijenjen! A četiri puta je ušao u igru s klupe. Jeste li primijetili? U dvije sezone Ante Ćorić odigrao je u HNL-u samo pet utakmica svih devedeset minuta!

Prošle sezone je pak doveden Sammir, koji je zauzeo njegovu poziciju, što je bio potez koji se teško može opravdati. Ćorić je gurnut na krilo, gdje njegove vrline ne dolaze do izražaja kao u sredini, a mane postaju izraženije.

U utakmici s Rijekom u srijedu Nikola Jurčević dao mu je priliku koju je Ćorić fantastično iskoristio. U tih nešto više od 25 minuta pokazao je ponovno svoj talent, fenomenalno je asistirao Soudaniju za pogodak, a i sam je poentirao. Je li to nagovještaj drukčijeg “kola sreće” kad je Ante u pitanju?

Iz kluba dobivamo informacije kako je promijenio stav, kako je maksimalno posvećen svemu što trener od njega traži, kako na treninzima nudi mnogo toga dobroga, te da će od trenera Jurčevića dobiti priliku pokazati sav svoj potencijal. Dobio ju je već protiv Rijeke.

Jesu li u srijedu završene patnje mladog Ćorića? Ili se radi samo o kratkotrajnom bljesku? Vrlo brzo ćemo saznati.

No, opet mu jedna činjenica ne ide u prilog. Na njegovu poziciju trener Jurčević instalirao je Izeta Hajrovića, koji je u sudaru s Rijekom pokazao da mu je - idealna. Bio je najbolji Dinamov igrač.

Konačno, kad je izašao zamijenio ga je upravo Ćorić. Koji je bio drugi najbolji modri igrač...

Nikola Jurčević o Anti Ćoriću...

“Na treninzima pokazuje klasu, sviđa mi se kako igra i zadovoljan sam s njim. Međutim, dugo nije igrao u kontinuitetu, bolje je za njega i za momčad da ga polako uvodimo u igru. Dobit će veću minutažu kroz utakmice”

Ćorić u Dinamu

Sezona 2013/14.

6 utakmica

170 minuta

1 gol

Sezona 2014/15.

33 utakmice

1546 minuta

5 golova

Sezona 2015/16.

41 utakmica

5 golova

2322 minute

Sezona 2016/17.

36 utakmica

2189 minuta

8 golova

Sezona 2017/18.

19 utakmica

742 minute

4 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 17:17