NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
OD PULE DO PULE

Neki novi Hajduk: Jakobušić u deset mjeseci promijenio trenera, struku i gotovo kompletnu momčad

Posljednji dan listopada 2020. ostat će upamćen kao prva utakmica aktualnog predsjednika kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. rujan 2021. 13:10

Hajduk se okupio, vratili su se reprezentativci i Bijeli danas kreću prema Medulinu, gdje će dočekati nedjeljni prvenstveni dvoboj s Istrom. Nakon poraza od Rijeke jasno je da se očekuje povratak na pobjedničku stazu, ali potvrda stiže samo na terenu, a ne s ulogom favorita na papiru.

Što je Pula za Bijele? Posljednjih godina odlična utakmica za punjenje samopouzdanja, ali... Da, uvijek postoji “ali” i poneka iznimka. Dva su posljednja pulska ogleda završena s identičnih 1:0, no jedan je od tih susreta otišao na stranu Istre. Jedina pobjeda u zadnjih 11 utakmica na Drosini, u svim pulskim gostovanjima Bijelih posljednjih šest godina. Od ljeta 2015. Hajduk je dominirao na Drosini, upisao čak osam pobjeda uz samo dva remija. I taj jedan poraz iza kojeg su slijedile velike turbulencije.

Posljednji dan listopada prošle godine ostat će upamćen kao prva utakmica novog predsjednika Jakobušića. Dan ranije predstavljen je na Poljudu i navečer je sjeo u automobil i krenuo za Pulu. U subotnje poslijepodne doživio je prvo razočaranje u ulozi čelnika Hajduka. Nakon poraza od Šibenika na Poljudu, bijela momčad je s identičnih 0:1 izgubila od Šibenika. Drugi poraz zaredom implicirao je i velike smjene, samo dva dana nakon Pule klub je napustio Mario Stanić, nominalno savjetnik, a u praksi prvi čovjek struke. Hijerarhijski su “padali” i njegovi suradnici, prvo Ivan Kepčija, a zatim i trener Hari Vukas. U četiri dana nakon Pule promijenio je Jakobušić najvažnije ljude sportskog segmenta prve momčadi.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

U nedjelju je Jakobušić ponovno u Puli. Što je napravio u nešto više od 10 mjeseci od svoje premijere na Drosini prošlog listopada?

Kreirao je novu stručnu hijerarhiju, izmijenio DNK momčadi. Hajduk koji je zatekao i današnji Hajduk imaju malo dodirnih kadrovskih točaka. U procesu promjena doveo je Nikoličiusa za sportskog direktora, a Gustafsson je drugi trener ne računajući Boru Primorca, koji je uskočio u međurazdoblju na sedam utakmica na kraju prošle jeseni. Novu struku pratila je i nova momčad. Prošle jeseni su nositelji bili Posavec i Caktaš, danas su to Kalinić i Livaja. Potencijal za prodaju bio je Vušković, a u nedjelju Hajduk s potpisom Jakobušića i Nikoličiusa u Pulu stiže s Biukom i Ljubičićem. U sredini su prije godinu dana ordinirali Jurić i Nejašmić, danas su zvijezde Krovinović i Fossati. U napadu su se čekali Umut, Diamantakos i Jairo, a godinu poslije centarfor je Mlakar, s krila vrebaju Sahiti i Kačaniklić. U manje od godinu dana Jakobušić je gotovo u potpunosti izmijenio sastav svlačionice, od početne postave iz Pule u listopadu 2020. u nedjelju će startati samo Čolina!

Od Pule do Pule, od prve utakmice Jakobušića do danas Hajduk se promijenio na svim razinama. Da su promjene zaista urodile plodom, da su bile prave, treba potvrditi rezultatom na terenu. Jer, kako pamtimo prvu utakmicu Jakobušića u ulozi predsjednika, tako pamtimo i njegovu temeljnu najavu.

- Ne zanimaju me druga mjesta.

Jakobušić je u Hajduk došao osvajati trofeje, a put do takvog cilja mora biti popločan pobjedama. U momčad se puno investiralo, a time je Jakobušić u proteklih 10 mjeseci pokazao iznimno visoku razinu ambicije. Shodno tome je vukao i kadrovske poteze koji svoje opravdanje dobivaju samo s pobjedama. Ako su u zadnjih šest godina kroz Pulu trijumfalno prošli Tramezzani, Tudor, Kopić, Carrillo, Vulić i Oreščanin, trebao bi i Gustafsson.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:04