DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POGLED SN

Neki novi klinci HNL-a: Ovo su tinejdžeri koji plijene pozornost na hrvatskim nogometnim travnjacima

U dosadašnjem dijelu prvenstva više je mladih igrača skrenulo pažnju na svoje potencijale.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. listopad 2021. 07:01

U dosadašnjem dijelu sezone Prve HNL moglo bi se kazati da je više tinejdžera skrenulo pažnju na svoje potencijale.
To je uvijek dobra vijest za hrvatski nogomet jer barem ublažuje trendove starenja ligaških momčadi i većeg priliva stranaca, a time se i proširuje selektivna baza za reprezentativne formacije.

Nikad nije dobro stvarati veliku famu oko igrača koji su tek ozbiljnije iskoračili na prvoligaškoj sceni. No, bitno je naglasiti one koji su do sada potvrdili najave o perspektivnosti jer to je i njima dodatna motivacija, ali i klubovima, a pogotovo trenerima, pokazatelj da vrijedi imati strpljenja.

U posljednjim tjednima nekako se najviše nametnuo Dion Drena Beljo, 19-godišnji Vinkovčanin, s ugovorom vezan za Osijek, a sa statusom na posudbi u Istri 1961.

Pulska šansa

Pulski prvoligaš se još jednom pokazao kao odlično rješenje za kaljenje i posljedične iskorake. Nakon ne tako davnog bljeska Marija Ćužea, proljetos se sjajno razigrao Josip Šutalo, koji je sada stabilni akter prve Dinamove momčadi. Napredak se dogodio i Japancu Hari (20), koji se u par mjeseci izborio za ugovor u Alavesu i trenutnu posudbu u St. Truidenu.

Što se Belje tiče, njega je do Pule dopratila nelagoda da je umalo u lipnju golom za pobjedu Osijeka poslao Istru u Drugu ligu. No, pratila ga je i priča da lani u Drugoj ligi nije bio baš dojmljiv. No, kako mnogi požuruju definirati vrijednosti i griješe u procjeni, upravo je Beljo pokazatelj. Niti dva mjeseca od stalne kuknjave za Harom, u Puli se Japanca više ne spominje. Beljo igra dobro, daje golove, kvalitetno se ponaša i sa samo 19 godina potvrđuje veliki potencijal kao centarfor.

Kad smo već kod Istre, treba spomenuti da Gonzalo Garcia daje puno prostora U-19 reprezentativcu i krilnom napadaču Mateu Lisici (18) koji vidno napreduje, što smo vidjeli i protiv Dinama u Maksimiru.

Bez pritiska

Šansu dobiva i stoper Mauro Perković (18), također U-19 reprezentativac, pa je prepoznatljiva politika Baska u Istri da se promoviraju mladi igrači počela dobivati konkretne obrise...

U Maksimiru je sve aktivnija uloga 18-godišnjeg Martina Baturine. U pitanju je vezist, playmaker, koji dobiva značajne minute i ima privilegij napredovati u Dinamovoj kvalitetnoj postavi. Iako se čini da je malo manje učinkovit nego proljetos, neupitna je velika perspektiva Hajdukovog krilnog napadača Stipe Biuka. Njemu je samo 18 godina i logično je da nakon proljetnog snažnog bljeska sada rastu očekivanja i posljedično kriteriji tretmana. Biuk je poseban talent i samo treba postupno napredovati, strpljivo i bez pritiska priča o transferima i slično.

Kačavendin put

Dosta prostora dobiva u Hajduku i Marin Ljubičić (19), koji je kao špic igrač pod većim pritiskom “statistike”, ali mu je kao mladom nogometašu nužno prioritetno strpljenje okruženja i struke da iskorači i na tom planu.

U ovom pogledu tinejdžera HNL-a Lukas Kačavenda nam se čini pomalo “veteran” jer je momak već prošle sezone vrlo jasno naznačio nesvakidašnji talent, te sada igra za Lokomotivu kao da ima u statusu ugrađeno 3-4 seniorske godine.

Rakov potencijal

Prošle sezone je bljesnuo i najmlađi, Filip Zvonarek (16) iz Slaven Belupa, čiju je perspektivu jasno uokvirio transfer u Bayern. Iako je navršio 20 godina, među “klince” tretiramo i Nikolu Solda, koji brzo napreduje u Lokomotivi. Šibenik velike nade polaže u Niku Raka (18), dok je u početku ove debitantske mu sezone u Prvoj HNL zaintrigirao napadač iz Solina Mario Veljača (19), koji je s par golova obilježio start Hrvatskog dragovoljca. Šteta je da mu se dogodila ozljeda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:19