Tea Cimas / CROPIX
VELIKE AMBICIJE

NEMA ODMORA ZA RIJEKU Matjaž Kek ide s najjačom ekipom i u Maksimir i u Sevillu

Susret s potpuno rastrojenim Modrima mogao bi odlučivati o tituli jesenskog prvaka
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 30. studeni 2014. 14:42

Rijeka je u dosadašnjoj polusezoni odigrala točno 30 utakmica. Najviše moguće, s obzirom na plasman u grupnu fazu EL-a, maksimalan doseg u Kupu te - Superkup. Do kraja polusezone preostaju im još četiri: Osijek kod kuće, Dinamo i Zagreb vani u HNL-u te dakako Sevilla na Sanchez Pizjuanu. A nekolicina igrača ima još minuta u nogama, onih reprezentativnih iz Londona (sedmorica...), Gradskog vrta ili San Sira ( Kramarić).

U budućem kalendaru jedan je period posebno zanimljiv. Naime Riječani na svetog Nikolu igraju trenutno najveći derbi hrvatskog nogometa (barem kvalitativno, iako se onaj tradicionalni nije ni igrao), a pet dana kasnije moraju na jednu od najvećih i najznačajnijih utakmica u klupskoj povijesti. Na megdan branitelju naslova Europske lige... I to po sva tri boda!

Stoga je logično postaviti pitanje: kako će Matjaž Kek rasporediti snage za ove dvije iznimno bitne utakmice? Susret s potpuno rastrojenim Modrima mogao bi odlučivati o tituli jesenskog prvaka (fiktivnoj, no zamislite kakva bi euforija vladala na Kantridi tijekom pauze...), no o tome odlučuje mogući Dinamov posrtaj u Istri. Čak i ako na Drosini uzmu tri boda, borba za naslov će se nastaviti na proljeće, pa će Bijeli htjeti zauzeti što bolju poziciju za “drugo poluvrijeme”. Što bi značila eventualna senzacija u Andaluziji, valjda nikome iole upućenome u nogomet ne treba dodatno pojašnjavati.

Jedna od brojnih pozitivnih karakteristika slovenskog trenera jest činjenica da relativno nesmetano i kontinuirano održava natjecateljski tonus u svlačionici. Ipak, gledajući minutažu, može se doći do zaključka da se Kek nije oslanjao na toliko mnogo igrača. Rijeka možda ima široku klupu za HNL uvjete, ali ipak nije to Mourinhov Chelsea... Vargić, Tomečak, Mitrović, Lešković, Samardžić, Leovac, Jajalo, Cvijanović, Jugović, Kvržić, Sharbini, Kramarić, Moises, Krstanović. Tih 14 iznijelo je najveći teret jesenske polusezone, Močinić se priključio gotovo na kraju, Vešović i Ivančić doprinijeli su sporadično... I to je to!

E sad, Kek je već jednom promiješao snage uoči Europe, pa izgubio protiv Lokomotive, no razbio je Šerif u Tiraspolju. Zanimljivo, raspored je Rijeku upario s Dinamom (21.9) i nakon Standarda (18.9) u prvom kolu... Nije tada, naravno, bilo ni govora o ikakvom rotiranju u Belgiji, tek su u Osijeku (14.9) igrali “rezervni” bekovi. Da je idućeg tjedna na rasporedu neki lakši suparnik, Slovenac bi sigurno odmorio kojeg prvotimca za gostovanje u Sevilli, u to nema nikakve dvojbe.

Naravno, teško je prejudicirati, no poznavajući modus operandi Matjaža Keka i logiku stvari na Kantridi... Nikakvog odmora neće biti! Najjačim mogućim snagama (u tom trenutku) ići će se i u Maksimir i u Sevillu... Pa tko živ, tko mrtav. U tim susretima prostora za kalkulaciju nema, od subote do četvrtka igrači se mogu regenerirati, usprkos poodmakloj sezoni. Jednom je Kek upitan na presici hoće li odmoriti Kramarića...

- Hoću. Kada završi polusezona - bio je odgovor.

Pametnome dovoljno.

Kiša prijeti stadionu

Upitno je gostovanje Osijeka na Kantridi u sklopu 17. kola domaćeg prvenstva! Da je, recimo, utakmica zakazana za danas, bila bi još upitnija... Naime riječko su područje u subotnju zoru pogodile velike oborine, kiša je lijevala kao da se sprema apokalipsa. Pumpe su odmah instalirane, pumpaju vodu s terena i bacaju je izvan stadionskog kompleksa. No što kažu meteorolozi? Sunca neće biti do ponedjeljka... Ali ni jačih padalina. Kada bi se takva prognoza obistinila, susret bi se gotovo sigurno odigrao. No ipak, tu činjenicu treba još staviti pod znak upitnika.

Moguća promjena sastava

Kakav će sastav Matjaž Kek suprotstaviti Osječanima? Za početak, slovenski stručnjak ima dosta problema s regeneracijom momčadi, zbog nedostatka adekvatnih trenažnih uvjeta. Kamp se gradi punom parom, još se treba strpiti... Recimo, sigurno se vraća Marin Leovac, koji je prebolio “žuticu”, Ivančić neće konkurirati, vjerojatno ni Zlomislić i Ajayi. Koljeno Anasa Sharbinija prilično je nateklo, no radi se samo o (jakom) udarcu, pa treba ocijeniti stanje do ponedjeljka. Neki igrači žale se na umor, pa se mogu očekivati 2-3 promjene u odnosu na Standard.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 19:37