MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEKA U KRIZI

‘Nema skrivanja. Neke stvari nismo napravili kako smo planirali, moramo hitno pronaći izlaz...‘

Sportski direktor o aktualnom trenutku kluba s Rujevice, koji za Dinamom zaostaje čak 16 bodova
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. veljača 2021. 12:10

U zadnje četiri utakmice nogometaši Rijeke upisali su samo dva boda, po dva remija (Gorica 0:0, Istra 1:1) i dva poraza (Hajduk 0:1, Osijek 0:2) mizeran su učinak momčadi trenera Simona Rožmana. Je li Rijeka “zaronila” u krizu, ne samo rezultatsku, nego i igračku, budući da u posljednja dva dvoboja, na gostovanjima u Velikoj Gorici i Osijeku, igra definitivno nije bila na željenoj razini? Odgovor na ovaj upit potražili smo kod sportskog direktora kluba s Rujevice, Ivana Mancea...

- Gledajući realno, samokritično i s obje noge na zemlji, onda treba reći da nismo tamo gdje bismo željeli biti. Hoćemo li to nazvati krizom ili nekako drukčije, posve je nevažno. Činjenica jest da smo u problemu iz kojeg moramo što prije pronaći izlaz - kaže Mance.

Interne stvari

Kako biste detektirali taj problem? Je li najveći razlog igračkog i rezultatskog pada u umoru, budući da ste odigrali čak deset utakmica u samo 33 dana? Ili...?

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

- Stalno u klubu razgovaramo i analiziramo sve što se događa. I kad je dobro, ali i kad je malo manje dobro. Kao, primjerice, sad. Za ovu situaciju u koju smo upali možemo imati stotinu alibija, ali to nije naša misao vodilja. Ljudi koji vode ovaj klub ne priznaju nikakve alibije, to nas ne zanima, ne želimo tražiti izgovore. Pogled nam je usmjeren prema naprijed i svjesnI smo da će svi u klubu morati još više zapeti i dati još više energije kako bismo što prije izašli iz ovog problema i kako bi se Rijeka vratila na pozitivnu stazu.

Što govore vaše interne analize, kakve ste to zaključke izvukli?

- To su ipak interne stvari, ne bih s tim izlazio u javnost. Svjesni smo da neke stvari nismo napravili kako smo planirali, do tog smo zaključka došli u otvorenim razgovorima i nadamo se da će uskoro ipak sve biti bolje.

Jeste li rečenicom da “neke stvari niste napravili kako ste planirali” aludirali na zbivanja u prijelaznom roku?

- Ne, općenito sam mislio, svatko u klubu ima svoj dio krivnje za neuspješne rezultate. Koliko je god, naime, svatko zaslužan za uspjehe, onda se tako treba raspodijeliti i krivnja za lošije rezultate. Svi smo mi zajedno u ovome, vodstvo kluba, trener i igrači, pa je jasno da onda zajedno moramo pronaći i izlaz iz ovog “tunela”. Ponavljam, Rijeka ne funkcionira na način da traži alibi za rezultate koji su daleko od željenog, nego tražimo način da postanemo bolji i da se izvučemo iz ovoga.

Bez skrivanja

Statistika u ovoj kalendarskoj godini zorno ocrtava podbačaj Rijeke. U deset utakmica od 19. siječnja osvojili ste samo 12 bodova od mogućih 30, što je 40 posto. Doma ste upisali samo dva boda na četiri utakmice, s gostovanja ste donijeli preostalih deset bodova iz šest utakmica. Kako komentirate te statističke podatke?

- Naravno da je takav učinak znatno ispod našeg očekivanja, nema tu nikakvog skrivanja. Pa mi smo sami najviše razočarani jer smo očekivali da ćemo nakon sjajne jeseni, u kojoj smo odigrali niz dobrih utakmica u prvenstvu i u Europskoj ligi, u istome tonu nastaviti i u drugom dijelu sezone. Nadali smo se mnogim lijepim stvarima, čak smo odlično i krenuli pobjedom u Maksimiru, ali onda su se dogodile utakmice koje su nas poremetile, rezultat koji nije bio onakav kako smo planirali. Nismo zadovoljni, ali dajemo apsolutno povjerenje svima i vjerujemo da ćemo uskoro izaći iz ove situacije.

Nema više luksuza

Iako ima još dosta utakmica do kraja, je li vam upitan plasman u Europu kroz prvenstvo? Rijeka je sad na četvrtoj poziciji i zaostaje čak 11 bodova za Goricom, a ispred Hajduka je šest bodova?

- Objektivno, Gorica nam je osjetno odmaknula i sad više nemamo pravo ni na kakve kalkulacije, nego moramo razmišljati isključivo o sljedećem suparniku, o prvoj sljedećoj utakmici. I tako će biti do kraja prvenstva. Nemamo više taj luksuz, kao što ga imali jesenas, da se možemo upustiti u nekakve dugoročne kalkulacije. Naš pogled prema naprijed seže samo do subote...

A u subotu vam na Rujevicu dolazi Hajduk! Još su svježa sjećanja na 0:1 poraz protiv Splićana prije dva tjedna...

- Bit će to još jedna velika utakmica, pravi derbi. Ali, ne kaže se uzalud “na muci se poznaju junaci”! I taj je dvoboj sa Splićanima dobra prilika da napravimo prvi korak prema izlasku iz ove situacije. Da, svježa su sjećanja na nedavni poraz u sudačkoj nadoknadi, ali to je prošlost, u subotu je nova utakmica, koja nema nikakve veze s onom od prije dva tjedna.

Budući da ste na svojoj Rujevici u ovoj godini osvojili samo dva boda, javlja li se već i dodatni pritisak uoči domaćih utakmica? Rađa li se svojevrsni “bauk Rujevice”?

- Odgovorit ću na taj upit, ali ne bih želio da se moje riječi shvate kao traženje nekakvog alibija, jer sam u uvodu ovog razgovora naglasio da Rijeka ne funkcionira na takav način i nikad ne traži alibi. Međutim, ovo definitivno nije normalna situacija. Činjenica jest da je prije zatvaranja tribina zbog pandemije koronavirusa Rujevica bila naša nedodirljiva utvrda i najjača snaga, upravo zbog ambijenta i ozračja kojeg su stvarali naši navijači. Sad nema navijača na tribinama i utakmice se igraju u nekom sasvim drukčijem ozračju. Ali, ponovit ću, ne smije nam ni to biti nikakva isprika, nego već u subotu moramo biti osjetno bolji nego što smo bili, moramo biti fokusiraniji, borbeniji i agresivniji. I bude li tako, onda ćemo i ostvariti dobar rezultat - smatra Mance.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
23. travanj 2024 22:29