IVAN PERIC/CROPIX Cropix
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Nenad Bjelica: Osvojio sam osam bodova više od Mamića? Ne zanima me, Dinamo uopće ni ne gledam!

Nenad Bjelica dostigao je Modre, ali puno zadovoljstvo mu remeti skromni izgled ekipe kontra Istre
Piše: Darko RužićObjavljeno: 01. veljača 2021. 12:52

Rijetko kada se dogodi da nakon neke utakmice komplimenti odu na stranu poraženoga. A oni ovoga puta, treba to naglasiti, idu na račun momčadi Istre 1961. Pobijedio je Osijek i to je jedan od detalja koji su u to subotnje poslijepodne bili po njega dobri. A kada mu je na domaćem travnjaku najbolji pojedinac i junak utakmice vratar Ivica Ivušić, više od te činjenice i ne treba reći. Zahvaljujući njemu i jednom golu kojeg je iz drugog pokušaja s bijele točke postigao Ramon Mierez, izborili su Bijelo-plavi očekujuću i po svemu ipak vrijednu pobjedu. Iako, u drugom poluvremenu slika se u odnosu snaga na igralištu promijenila u tolikoj mjeri da je sve bilo nalik neobičnosti iz crtanih filmova kada miševi love mačku.

Spori u reakcijama

Od jedne loše izvedbe ne treba praviti dramu. Nije to ona zasigurno, ali jest i te kako ozbiljno upozorenje treneru Nenadu Bjelici i njegovim Bijelo-plavima.

- Uvijek je najvažnije osvojiti tri boda, iako je sigurno i točno da do njih ovoga puta nismo došli na najljepši način - priznaje trener Bjelica.

Ponudio je u izjavi nakon odigranog susreta s Istrom 1961 i svoje viđenje zbivanja.

- Još se jednom pokazalo da protiv momčadi koje se jako dobro i organizirano brane teško pronalazimo put do njihovih vrata. Jednako je bilo i u utakmicama s Varaždinom i Šibenikom. Ispada na kraju da smo uvjerljivije pobjeđivali momčadi iz gornjeg dijela tablice, nego one iz donjega. Stvarno smo loše ušli u utakmicu. Bili smo spori u reakcijama i bez lopte i s njom. Pokušao sam sa strane dodatnim uputama razbuditi momčad, ali bilo je ovoga puta u njoj ipak nekoliko neraspoloženih pojedinaca - kazao je Bjelica.

Sve će dobro analizirati jer i nema vremena za nešto drugo, budući da već sutra Osijek igra novi prvenstveni susret, kada mu u goste dolazi Slaven Belupo.

- To je momčad koja ima svoje kvalitete, poglavito u veznom i napadačkom redu. Igra slično i u sličnoj formaciji kao Istra 1961. Neće biti lako, ali opet će sve ovisiti o nama samima i poglavito o našoj ambiciji da izborimo novu pobjedu - izjavio je Osijekov trener.

image
Cropix

Osijek se bodovno poravnao s Dinamom i ionako zanimljivi boj za vodstvo na tablici HNL učinio još zanimljivijim. To je činjenica, kao i što je činjenica da Dinamo rezultatski posrće. Tema je to o kojoj trener Bijelo-plavih nevoljko progovara. Ili, točnije, pristojno odgovara na svako mu postavljeno pitanje, ali izričito i jasno...

- Neću komentirati druge. Nemam zašto to činiti. Nije to moj posao. Imamo mi u Osijeku dovoljno problema u svojoj igri da bih gledao i obazirao se na to što drugi rade - uz napomenu “napišite baš tako kako sam vam kazao” izjavio je Bjelica.

Teško s pritiskom

Sličan je odgovor dao i na pitanje kako tumači činjenicu da je, otkako je postao trener Osijeka, osvojio osam bodova više od Zorana Mamića s Dinamom.

- Opet kažem, gledam samo sebe i svoju momčad. Ne gledam na Dinamo, Mamića, Rijeku ili Hajduk. Ne natječem se ni s Mamićem, niti s bilo kime drugime, već vodim računa o svojim igračima i našim rezultatima - veli Bjelica.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Jutro poslije utakmice s Istrom 1961 već je bio u Gradskom vrtu i spremao se za održavanje treninga. Vjerojatno i objašnjavanja igračima onog što dan ranije u igri s gostima iz Pule nije bilo dobro.

- Gledajte, nije lako pobjeđivati, ne samo u Hrvatskoj, već i u svim ostalim ligama u Europi. Da je to lako, svatko bi pobjeđivao. Danas je takva okolnost da svatko svakoga može pobijediti, a mi smo ipak i ovaj puta pobijedili. Istina, točno je, neki mi se igrači sada, kada su pod pritiskom, teško nose s njim, a onda igra momčadi trpi, ali i to je normalno. Mene ipak osim pobjede koju smo ostvarili raduje činjenica da u posljednje tri odigrane utakmice u prvenstvu nismo primili gol. Naš je vratar Ivušić najčešće nezaposlen, a i to je njegova velika kvaliteta da kada dođu utakmice u kojima ima posla sve odradi na izvrstan način - rekao je trener osječkih Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Sveprisutnost u igri

Slijede mu sada još dva domaća susreta zaredom. Bilo ih je tri. Istru 1961 je arhivirao u prošlost. U utorak mu u goste dolazi Slaven Belupo, a potom i Hajduk. Do sada je, ako ništa drugo, svoje domaćinstvo činio rezultatski i te kako uspješnim. Međutim, Bjelica će svoje učenike morati trgnuti iz letargije, potražiti u njima energiju i želju za uspjehom. Sve je u stvari, kako to treneri vole reći, “u njihovim glavama”. Spremni jesu, kvalitetu imaju, pristup igri ne bi ni pod razno smio biti upitan i sporan.

Iako, baš je taj posljednji segment protiv Istre 1961 bio jako dvojben. Nitko neće leđa saviti samo pred činjenicom da se nalazi u srazu s favoritom i prepustiti mu bodove bez velike borbe. Nije ni vrlo dobra Istra 1961 u osječkom Gradskom vrtu to učinila, a sigurno neće ni u njega dolazeći gost Slaven Belupo.

A u uutorak Bijelo-plave čeka možda i teži posao s momčadi iz Koprivnice od onog kojeg je imala s Puljanima, ako ni zbog čega drugoga onda zbog činjenice da Nenad Bjelica ne može računati na svog najboljeg strijelca Ramona Miereza, koji je akumulirao treći žuti karton. U nastavku je prvenstva u ovoj kalendarskoj godini već tri puta bio strijelac. Zanimljivo, sva tri puta nakon što je izveo jedanaesterce.

Dva puta je bio točan protiv Lokomotive, jednom sada protiv Istre 1961 u utakmici u kojoj mu je prvi udarac vratar Lučić obranio, a onda je u ponovljenom pokušaju bio uspješan. Međutim, osim pogodaka koje postiže, iz igre ili s bijele točke, imponira njegova srčanost, sveprisutnost u igri i napasnost u jurišima na protivničke obrane. Da, protiv Slavena Belupa će jako nedostajati Bjeličinom sastavu, ali nije on bez rješenja, ma koliko bilo točno da je u ovom trenutku neigranje Argentinca u utakmici u kojoj je samo jedan cilj, nova pobjeda, ogroman gubitak.

Protiv Belupa bez Miereza i Jurčevića

Opet je Nenad Bjelica ostao bez nekih važnih mu igrača. Doduše, računao je na bliskost termina u kojima njegova momčad igra utakmice s Istrom 1961 i Slavenom Belupom. Čak i znao prišapnuti kako će izabrati neki miks da rasporedi opterećenja, ali uvijek je suočen s dodatnim problemom. Tako za utakmicu s Istrom 1961 nije mogao koristiti Milu Škorića zbog žutih kartona, ali i Igora Silvu zbog nedostatne spremnosti, a onda se još na posljednjem treningu uoči tog susreta na bolove u leđima požalio Mihret Topčagić.


Sada, pred sutrašnji ogled sa Slavenom Belupom, ostao je bez nove dvojice standardnih koji su zaradili treću javnu opomenu. Ovaj puta su to napadač Ramon Mierez i lijevi branič Mario Jurčević. Jasno je da će se u Bjeličin udarni sastav vratiti Škorić, trebao bi i Silva zauzeti svoje mjesto na desnom boku, a Mate Miloš preseliti na lijevi. Neotkriva još Bjelica tko će biti u vrhu njegovog napada, iako se najlogičnim čini da među starterima bude Ante Erceg. (dr)

BJELICA S OSIJEKOM U AKTUALNOM HNL-u

4. kolo Osijek - Rijeka 3:0
5. kolo Varaždin - Osijek 0:1
6. kolo Osijek - Gorica 2:1
8. kolo Osijek - Lokomotiva 2:1
9. kolo Istra 1961 - Osijek 1:4
10. kolo Slaven Belupo - Osijek 0:1
11. kolo Hajduk - Osijek 1:1
12. kolo Osijek - Dinamo 2:0
13. kolo Rijeka - Osijek 1:1
14. kolo Osijek - Varaždin 1:0
15. kolo Gorica - Osijek 4:1
16. kolo Osijek - Šibenik 1:0
17. kolo Lokomotiva - Osijek 0:3
18. kolo Osijek - Istra 1961 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
17. svibanj 2024 19:20