MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
ALFA I OMEGA OSIJEKA

Nenad Bjelica ulazi u klub 100! U samo 3 godine uspio je pomaknuti sve granice HNL-a, brojke sve govore

Trener Bijelo-plavih u petak je proslavio 50. rođendan, a večeras slaviti još jedan okrugli jubilej
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. kolovoz 2021. 19:34

U tri dana Nenad Bjelica proslavit će dva okrugla jubileja. Posljednji trening Bijelo-plavih pred polazak u Pulu u petak je vodio na svoj 50. rođendan, a već u nedjelju na Aldo Drosini ući će u trenerski “Klub 100”.


Bjelica će, naime, postati 38. trener otkako je Prve HNL (od njih ukupno 304 koliko ih je do danas sjedilo na klupi) s trocifrenim brojem vođenih prvenstvenih utakmica. Do kraja sezone će, naravno, i napredovati na toj listi te po broju utakmica u elitnom rangu hrvatskog nogometa nadmašiti Josipa Kužea (111), Zorana Mamića (121), Zorana Zekića (126), Stanka Poklepovića i Zlatka Dalića (po 128)... Ono po čemu Bjelica prednjači u tom društvu je statistika - njegovi ligaški porazi mogu se još uvijek nabrojati na prste, a po broju pobjeda već će do kraja aktualne sezone izvjesno biti među desetoricom trenera s najviše trijumfa u povijesti Prve HNL. Štoviše, zadrži li dosadašnji prosjek Nenad Bjelica bi vrlo skoro mogao postati i trenerom kojem je trebalo najmanje utakmica za 100 pobjeda u Prvoj HNL! Inače, samo osam hrvatskih trenera do sada se može pohvaliti s najmanje stotinu prvenstvenih pobjeda.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Prvi trofeji u karijeri

U prethodnih 99 prvenstvenih utakmica Nenad Bjelica doživio je svega osam poraza, pet u 62 dvoboja na klupi Dinama i tri u 37 prvenstvenih ogleda otkako je u Gradskom vrtu, upisao 76 pobjeda i zabilježio 15 remija. Od 297 mogućih prvenstvenih bodova osvojio je njih 243, odnosno čak 82 posto ili 2,45 po utakmici, a što je i najveći prosjek u tom “Klubu 100”.


Bjelica se u HNL vratio u svibnju 2018., skoro 18 godina nakon što je napustio ligu s nagradom za najboljeg hrvatskog nogometaša. Ovaj put s već ozbiljnom trenerskom biografijom - nakon iskustava u WAC-u kojeg je iz treće austrijske doveo do prve lige, potom bečke Austrije s kojom je izborio skupine Lige prvaka te Spezije i poljskog Lecha iz Poznana - potkraj sezone 2017./18, zapravo u njezinih posljednjih 180 minuta. Nakon otkaza Nikoli Jurčeviću (a koji je prethodno te sezone na maksimirskoj klupi zamijenio Marija Cvitanovića) preostalo mu je, naime, voditi tek dvije utakmice prije nego što je odsviran kraj sezone - prvenstveni ogled protiv Intera te finale Kupa protiv Hajduka tri dana kasnije. U te dvije utakmice osvojio je i svoja prva dva trofeja u trenerskoj karijeri.

Doveo u red

Inače, nešto više od tri godine od prve prvenstvene utakmice koju je vodio u HNL-u Nenad Bjelica nije na Maksimiru, ali ni čak 14 od 18 igrača koji su se u njegovoj prvoligaškoj premijeri našli u zapisniku. Brzo po dolasku u Dinamo Bjelica je svlačionicu doveo u red, stvorio ozbiljnu momčad i u europskim okvirima, a posljedično i navijači su se vratili na tribine. S ekipom koja je doživjela katastrofu u kvalifikacijama za Europsku ligu i u doigravanju ispala od albanskog Skenderbeua samo godinu kasnije osigurao je prvo Dinamovo europsko proljeće nakon 49 godina. Te sezone Dinamo je ostvario pobjeda u Europi (ne računajući pritom kvalifikacijske utakmice) koliko u prethodnih sedam ukupno. Istovremeno, u Prvoj HNL Bjeličin Dinamo je apsolutno dominirao. Prvi prvenstveni poraz je doživio tek nakon 16 utakmica (protiv Rijeke na Rujevici 1:0). Od 62 prvenstvene utakmice koliko je bio na klupi Dinama nije pobijedio u njih svega 12, odnosno tek 19 posto. Maksimirsku klupu napustio je nakon 50 prvoligaških pobjeda (otkako je HNL samo su četvorica Dinamovih trenera ostvarila više ligaških trijumfa), sedam neodlučenih ishoda i svega pet poraza.


Prije nešto manje od godinu dana Nenad Bjelica promoviran je kao novi trener Bijelo-plavih na gradilištu budućeg stadiona na Pampasu, poklonjen mu je dres s brojem deset u kojem je stekao kultni status među navijačima Osijeka, a njegovim angažiranjem klupski čelnici pokazali su jasnije nego ikada prije kakve su im ambicije s Bijelo-plavima. Novi trener Osijeka preuzeo je, međutim, momčad koja je nakon trećeg odigranog kola bila samo na bod od prvoligaškog dna, s već osam bodova zaostatka za liderom Dinamom. Tih osam bodova na koncu sezone će se pokazati i ključnima za rasplet sezone. Bjelica je u hodu promijenio mentalitet momčadi koja je istupila kao dostojan izazivač Dinamu za titulu. Napokon je svlačionica dobila i lidera koji joj je dao vjeru u vlastite mogućnosti i u iduće 33 prvenstvene utakmice do konca sezone Osijek je osvojio bodova koliko i Dinamo. Već u prvoj sezoni na klupi Osijeka Bjelica pomaknuo je granice. Ostvaren je najbolji plasman kluba otkako je Prve HNL, osvojen je rekordan broj bodova, zabilježen rekordan broj pobjeda uz rekordan niz uzastopnih trijumfa u Gradskom vrtu i gostujućih pobjeda, nikad manje golova Bijelo-plavi nisu primili u jednoj sezoni...


Njegovoj statistici niti jedan od 31 trenera koji su vodili Bijelo-plave unatrag 31 sezonu nije blizu. Vodio je do sada Osijek u 37 prvenstvenih utakmica u kojima je upisao 26 pobjeda, odnosno trijumfom je zaključio njih čak 70 posto. Istovremeno, doživio je tek tri prvenstvena poraza, niti jedan od njih u Gradskom vrtu. U prosjeku je u prvenstvenim dvobojima osvojio 2,3 boda po utakmici što je bitno veći prosjek od svih njegovih prethodnika. Ne računajući trenere s jednocifrenim brojem utakmica, Osijek niti pod jednim trenerom u prosjeku nije zabijao više prvenstvenih golova (1,7 po utakmici), niti ih manje primao (0,6 po utakmici).

99 utakmica vodio je Nenad Bjelica u Prvoj HNL
76 prvenstvenih pobjeda ostvario je na klupi Dinama i Osijeka
8 poraza doživio je u elitnom razredu hrvatskog nogometa
15 neodlučenih ishoda zabilježio je u prvenstvenim ogledima
2,45 bodova po utakmici u prosjeku je osvojio u Prvoj HNL

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 08:31