CROPIX
 PAUN PAUNOVIC
LOVA DO KROVA

Nestvaran podatak! Dinamo za plaće igrača daje 50 puta više od jednog drugog HNL prvoligaša!?

Klubovi su u 2019. potrošili 336 milijuna kuna na plaće igrača ili čak 85 milijuna više nego u 2018.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. svibanj 2020. 23:28

Klubovi Prve HNL u prošloj su godini na plaće igrača potrošili gotovo 336 milijuna kuna. Ili čak 34 posto više nego u 2018. u kojoj su na plaće igrača morali izdvojiti 250,3 milijuna kuna. Već je sada jasno da će u ovoj pandemijskoj godini uslijediti pad od dobrih 30 do možda čak 50 posto.

Što u startu ne zvuči dobro za kvalitetu lige, jer tako drastičan pad prihoda može ostaviti ozbiljne posljedice na atmosfere u njihovim svlačionicama. S druge strane, oni koji će raditi pametno mogli bi i profitirati, jer će tako žestoko smanjivanje budžeta moći iskoristiti za stvaranje mladih, a opet potentnih momčadi koje bi u budućnosti klubovima trebale donijeti višestruki profit. Prije svega financijski.


Da Dinamo na svoje igrače troši tri puta više od prvog pratitelja Hajduka znamo već odavno. Međutim, pomalo nestvarno djeluje podatak da Dinamo na igrače troši 50 puta više od Varaždina, a igraju u istoj ligi. Dapače, Varaždin je jesenas čak i slavio protiv Modrih... Varaždinci se mogu ponositi i time što ravnopravno konkuriraju za ostanak u ligi, a na plaće igrača troše gotovo tri puta manje od Intera, koji je deveti na ljestvici izdvajanja za igrače.


Istra 1961 svakako je negativni rekorder ako su nam plaće igrače parametar njihovih vrijednosti, a trebale bi biti. Puljani su peti u poretku klubova koji najviše plaćaju igrače, a vode grčevitu borbu za ostanak s Interom i Varaždinom, koji igrače plaćaju tri, odnosno čak šest puta manje od njih. Naravno, Puljani će takve brojke opravdati ulaskom Španjolaca koji se još privikavaju na uvjete u HNL-u, ali, kako god, učinak igrača na terenu ni izbliza nije adekvatan plaćama koje imaju.


Nevjerojatno veliko povećanje plaća svojih igrača u odnosu na 2018. ubilježila je Gorica, koja je u 2019. na plaće svlačionice izdvojila 11,3 milijuna kuna što je povećanje od 695 posto (!) u odnosu na godinu ranije. I tu dakako postoji logično objašnjenje. Gorica je tek u ljeti 2018. ušla u prvoligaško društvo, a zahvaljujući odličnim rezultatima momčadi, te nekim unosnim transferima, klub je došao do sredstava s kojima može igrače plaćati sada već na vrlo ozbiljnoj razini. Više, primjerice, od Slavena Belupa iza kojeg stoji gigant poput Podravke.


Gorica i Istra 1961 najviše izdvajaju za svoje igrače po pitanju ukupnog iznosa budžeta. Puljani za plaće igrača izdvajaju 51 posto budžeta, a Gorica 50 posto. Uvjerljivo najmanje novca iz ukupnog budžeta troše Hajdukovi igrači, čije plaće iznose 28 posto ukupnog budžeta kluba. Splićani gotovo 140 milijuna kuna potroše godišnje na neke druge stavke u klubu. Što zvuči jako puno, ali opet bitno manje od Dinama koji je u 2019. izvan plaća igrača potrošio oko 210 milijuna kuna.
Samo za ilustraciju, Istra 1961, S. Belupo, Gorica, Lokomotiva, Inter i Varaždin zajedno imaju budžet od 140 milijuna kuna...

image
SN

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. ožujak 2024 16:47