Željko Kopić
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
PRIPREME ZA BELUPO

NEUOBIČAJEN POTEZ KOPIĆA! HAJDUK DVA DANA RANIJE OTPUTOVAO NA UTAKMICU 'Treba nam mir! Želimo igrače maknuti odavde, da budemo što više zajedno'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 30. kolovoz 2018. 13:10

Nogometaši Hajduka danas odlaze na gostovanje u Koprivnicu gdje će u subotu (18.30 sati) u 6. kolu HT Prve HNL tražiti prvu ligašku pobjedu kod Slaven Belupa.

- Tjedan smo iskoristili da dosta razgovaramo, analiziramo situaciju. Protiv Intera smo imali 66 posto posjeda lopte, 19-5 u udarcima na gol. Imali smo potpunu dominaciju i dosta nam to znači, ali bodovno to nije to. Odradili smo dobar tjedan, imamo napokon i kvalitetne uvjete za rad. To je podiglo atmosferu u momčadi – rekao je trener "bijelih" Željko Kopić u uvodu druženja s medijima u novinarskom salonu na Poljudu, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Nema duže ozlijeđenih Duke i Beširovića, Tudora i dalje bolje leđa, Caktaš je radio s nama u ponedjeljak i utorak, ali jučer je opet prijavio bol u koljenu. Nema Saida zbog crvenog kartona, Memolle i Futacsa – referirao je o sastavu Kopić.

Zatim je analizirao svoju bivšu momčad.

- Slaven je naslonjen na ono što su igrali u prošloj sezoni. Defenzivno su orijentirani, te ulaze u brze kontranapade. Igrali su ove sezone i s tri i s četiri igrača u zadnjoj liniji. Zahtjevna utakmica nas čeka, trebamo biti na najvišoj mogućoj razini da dođemo do pobjede. Svjesni smo da će biti teško. Belupo ima miks starijih igrača i mladih potentnih nogometaša. Od prve sekunde utakmice moramo biti pravi u svim segmentima igre.

Split, 090818.
Prva utkamica 3. kola Europske lige, Hajduk - Steau.
na fotografiji: trener Zeljko Kopic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Pet utakmica je Hajduk bez pobjede? Sigurno situacija u svlačionici nije kakva želite? Ima li među igračima snage za to da se taj niz prekine?

- Puno razgovaramo međusobno. Veliki dio momčadi je u Zaprešiću reagirao na pravi način, ali te neke situacije nas koštaju golova i bodova. Igrači su svjesni toga. Vjerujem da ćemo biti na pravoj razini – smatra Kopić.

I igračima Slavena je ova utakmica dodatni motiv jer ste ih trenirali?

- Jest sigurno, ali i oni su dosta promijenili momčad. Došli su i Mendy, Bačelić Grgić, Jelić... Ali i meni je dodatni motiv vratiti se u Koprivnicu. Želim da prezentiramo kvalitetan nogomet i osvojimo sva tri boda.

Već danas momčad odlazi na put. Zašto?

- Dug je put do Koprivnice, umorno se igrači osjećaju od vožnje. Želimo ih i maknuti odavde, da budemo što više zajedno, da pripremamo utakmicu u miru – pojasnio je Kopić.

Puno je grešaka u obrani koje Hajduk ne bi smio sebi dopuštati?

- Radili smo na tome kroz razgovore, video analize. Ukazujemo na to. Ne možeš nešto preko noći riješiti. Ekipa je u tranziciji, cijeli prijelazni rok se mijenja momčad. Radimo na tome da budemo što stabilniji i ofenzivno i defenzivno.

Što se dogaša s Gyurcsom? Je li to zbog Futacsa? Kakav je Jairo? Možete li komentirati igre Bassela?

- Adam je na proljeće rekao da je igrao najbolji nogomet u karijeri. Većinom smo bili zadovoljni njegovim prezentacijama, zato je i potpisan novi ugovor s njim. I ovih dana sam s njim razgovarao. I on je svjestan da se od njega očekuje više. Vjerujem da će se posložiti na pravi način. Što god da je razlog, u to ne mogu previše ulaziti. Na njemu je da sam donese kvalitetan zaključak i napravi nešto što će ga unaprijediti u izvedbi.

- Jairo raste kroz treninge i utakmice. U Zaprešiću je bilo puno dobrih stvari kojima sam zadovoljan. Forma mu raste, opravdat će očekivanja i dovođenje. Bassel još uvijek prolazi proces adaptacije, ali ono što smo vidjeli je da se radi o karakternom igraču koji ima svoje kvalitete i prostora za napredak, treba mu dati vremena za adaptaciju do kraja.

Stoperi Hajduka imaju slične karakteristike, slabiji su na širem prostoru?

- Kada pričamo o obrani pričamo o obrani cijele momčadi. Naša obrana se uglavnom odnosi na reakciju na izgubljenu loptu i obranu kontranapada. Tendencija Hajduka mora biti da igra napadački. To dovodi situaciju da su stoperi na malo širem prostoru.

- I Vučur i Mikulić su jako dobri igrači u zraku, dobijamo visoki postotak duela, a i organizacija igre preko njih je sve bolja, no organizacija obrane njih dvojice i cijele momčadi mora biti na višoj razini da protivniku ne dopuštamo da nam iz malo broja prilika dođe do golova.

Palaversa je nakon gola krenuo na centar, Ivanovski je slavio? Različite reakcije nakon golova?

- Drago mi je da je Palaversa zabio, ali puno mi je bitnije da vidim da sve više hvata konce igre, da se prilagođava na seniorski nogomet. Trebat će mu još vremena, ali protiv Intera je bilo puno dobrih stvari, posebno u organizaciji igre prema naprijed. Kada toliko ne zabiješ, a napadač si, to ti je uteg koji raste iz utakmice u utakmicu. Sigurno mu je laknulo.

Split, 190818.
Nogomet.
Na stadionu Poljud odigrano je 4 kolo prve HNL izmedju Hajduka i Gorice.
Na fotografiji: tuga igraca Hajduka nakon poraza
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
Hajduk tuga

Prijelazni rok je pri kraju. Hoće li doći napadač?

- Dosta smo igrača pogledali, a kada završi prijelazni rok onda možemo razgovarati kada vidim što je napravljeno. Tada ćemo napraviti analizu.

Vrapče nas čeka u kupu? Možda opet Hajduk zbog sustava natjecanja nijednu utakmicu ne odigra na domaćem terenu.

- Sustav natjecanja nije moja domena, iz nekih razloga je tako posloženo. Nema druge nego se adaptirati na sve okolnosti. I kup je prošlu sezonu učinio aktivnom, živom do zadnjeg dana. Bez obzira s kim igramo imamo najviše ambicije.

Dvije utakmice protiv Belupa odigrali smo bez pogotka? I vama su te utakmice nešto posebno? Je li to psihološka kočnica?

- Tamo sam bio dugo, sigurno mi nije svejedno. Čvrsta su momčad, dobra selekcionirana, ima puno kvalitetnih duel igrača. Kada preuzimaš određeni rizik u igri prema naprijed, uvijek se može dogoditi kontranapad. Te dvije utakmice dolazile su nam nakon susreta protiv Dinama. Svaka utakmica ima svoj kontekst.

Kakva je perspektiva Ismajlija? Računate li na njega?

- On cijelo vrijeme jako kvalitetno radi, karakteran je momak, ima dobrih stvari, a ima i stvari koje trebaju biti bolje na čemu radimo. Razmišljali smo čak i o eventualnoj posudbi, gdje bi igrao u kontinuitetu i izgradio bi se do kraja. U razgovoru je iskazao želju da ostane s nama i da se "potuče" za poziciju u momčadi. To cijenim. Imamo dovoljno utakmica, sigurno će dobiti svoju priliku.

Sporazumni raskidi Futacs, Memolla? Je li to blizu?

- S Futacsem to traje od početka priprema. Zakasnio je na pripreme, pa radio po individualnom programu, pa se kasnije priključio u Sloveniji. Pokušao sam i s igranjem utakmica za B momčad, to je u svijetu potpuno normalno. Nije to sve donijelo posebnog rezultata. Taj dio je u rukama sportskog direktora. Ne znam trenutno zadnje detalje.

- S Memollom smo jučer dugo razgovarali da vidimo najbolju varijantu. Vidjet ćemo još idućih dan-dva po ćemo podvući crtu – zaključio je Kopić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:05