DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
VELIKA HR-ČETVORKA

Nevjerojatna moć! Starteri Damira Krznara vrijede više od Bjeličinih, Gustafssonovih i Tomićevih zajedno

Odavno smo konstatirali da papir i teren nisu uvijek u idealnoj korelaciji, ali...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2021. 13:00

Četiri su momčadi bodovno poravnate dočekale stanku zbog obveza reprezentacija, ali unatoč činjenici što svi imaju po 13 bodova, jasno je da kvartet ne raspolaže identično kvalitetnim kadrom. Ako je suditi po procjeni Transfermarkta, web-portala specijaliziranog za vrijednosti igrača, Dinamo je i nakon gubitka Majera, Jakića, Gavranovića, Kastratija... u ovom ljetnom prijelaznom roku i dalje u golemoj prednosti u odnosu na tercet konkurenata.

Odavno smo konstatirali da papir i teren nisu uvijek u idealnoj korelaciji, ali koncentracija kvalitete i milijuni eura bitno pretežu na stranu Dinama. Dapače, vrijednost prve postave Modrih po TM-u prelazi ukupnu vrijednost tri ostale startne jedanaestorice zajedno.
Dinamo je na vrhu s 84,3 milijuna eura, a svi ostali zajedno nemaju ni 50 milijuna eura vrijednosti u početnim sastavima. Ne čudi taj podatak ako se ima šira slika koja, pak, kaže da je ukupna vrijednost Dinamovog kadra 109,5 milijuna eura, a Hajduk, Rijeka i Osijek zajedno dosežu tek 76 milijuna eura.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Najskuplji igrač u postavi Modrih očekivano je kapetan i vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković, koji je s 15 milijuna eura gotovo dvostruko skuplji od cijele startne jedanaestorice Rijeke. Modri imaju još tri igrača koji vrijednošću prelaze 10 milijuna eura i to Ivanušeca, Oršića i Petkovića. Uz to, Dinamo osim početnog sastava ima milijunaše i na klupi jer Perić je na 4, Bulat na 3, Menalo na 2, a Špikić na 1,8 milijuna eura.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Na drugom mjestu je Osijek, čija je izabrana startna postava nešto skuplja od Hajdukove, ali je ujedno četiri puta jeftinija od Dinamove. Najvrjedniji među Osječanima je argentinski golgeter Ramon Mierez s pet milijuna eura, što mu pruža status najskupljeg igrača HNL-a kada iz te konkurencije izuzmemo igrače Dinama. I Osječani imaju dva milijunaša koji ovoga puta nisu ušli u početni sastav, to su Bočkaj s 1,5, te Čeberko s 1 milijuna eura.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Pojačani Hajduk je treći u ovom poretku, a njegova najveća vrijednost leži u 18-godišnjem Stipi Biuku, koji je na TM-u dosegao četiri milijuna eura. Da, reći ćete kako Biuk vrijedi više, ali za svakoga igrača u konačnici cijenu odredi tržište. Iza Biuka slijedi hrvatski reprezentativac Livaja, a nakon njega Krovinović i posuđeni vratar Aston Ville - Lovre Kalinić.

Izvan početnog sastava u nekoj novoj formaciji koja se predviđa za nastavak jeseni zasad su ostali Katić (1,6 milijuna eura), Mlakar (2,0 milijuna eura), te oporavljenik Kačaniklić (1,2 milijuna eura). S tim tercetom bio bi Hajduk još skuplji, ali ipak daleko od Dinama.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Hajduk i Osijek su četiri puta, a Rijeka čak osam puta jeftinija od Modrih po TM-u. Možda će čudno zvučati, ali stoper Velkovski najskuplji je igrač Tomićeve momčadi u kojoj su rijetki oni što cijenom prelaze milijun eura. Uz Velkovskog to je uspjelo tek posuđenom napadaču Norwicha Josipu Drmiću i stoperu Nini Galoviću, dok su Abass i Ampem, dva hitra krilna napadača, duboko ispod milijun eura po ovom web portalu.

U konačnici, bile cijene blizu realnost ili ne, činjenica jest da je Dinamo daleko ispred konkurencije po vrijednosti igrača i cjelokupne momčadi. Osijek s ukupnih 29,1 milijuna eura, te Hajduk s 27,5 milijuna eura, pokazali su i kroz startne postave da su njihove vrijednosti na gotovo ravnopravnom nivou. Rijeka je stepenicu ispod po cijenama na TM-u, ali ne i u poretku. Isti broj bodova, ali i utakmica manje u odnosu na Osijek i Hajduk, daju Riječanima zalog optimizma. Bez obzira na to što imaju najjeftiniju momčad u vodećem kvartetu.

DINAMO (4-2-3-1)
Livaković (15,0) – Ristovski (2,5), Theophile Catherine (4.0), Lauritsen (6,5), Franjić (3,5) – Mišić (3,0), Ademi (8,5) - Ivanušec (13,5), Gojak (3,8), Oršić (12,0) – Petković (12,0).
Ukupno: 84,3 milijuna eura
---
OSIJEK (4-2-3-1)
Ivušić (2,5) – Bartolec (1,0), Škorić (1,8), Bralić (0,8), Jurčević (0,8) – Žaper (2,5), Nejašmić (0,5) – Gržan (0,5), Kleinheisler (3,0), Bohar (2,5) – Mierez (5,0).
UKUPNO: 20,9 milijuna eura
---
HAJDUK (4-3-3):

Kalinić (2,5) – Lovrencsics (0,65), Simić (0,75), Elez (0,6), Čolina (1,5) – Vuković (0,65), Fossati (0,65), Krovinović (3,0) – Sahiti (0,6), Livaja (3,5), Biuk (4,0).
UKUPNO: 18,4 milijuna eura
---
RIJEKA: (3-5-2):

Labrović (0,6) – Velkoski (2,0), Krešić (0,35), Galović (1,1) – Tomečak (0,45), Selahi (0,65), Gnezda Čerin (0,85), Pavičić (0,85), Ampem (0,55) – Drmić (1,5), Abass (0,6).
UKUPNO: 9,5 milijuna eura.

Najskuplji starter:
Livaković (Dinamo, 15 milijuna eura)
Najjeftiniji starter:
Krešić (Rijeka, 0,35 milijuna eura)
Najskuplji starter U-21:
Biuk (Hajduk, 4 milijuna eura)
Najskuplji strani starter:
Ademi (S. Makedonija/Dinamo 8,5 milijuna eura)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 13:23