ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PIŠE NIKOLA LIPOVAC

Ni Hajduk ni Dinamo ne mogu biti zadovoljni! Modri nisu opravdali status četvrtfinalista Europske lige..

Iako su Modri nastupili s ‘europskih 11‘, nisu opravdali status četvrtfinalista Europske lige
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 05. svibanj 2021. 20:28

Nitko od suparnika ne može biti zadovoljan remijem u hrvatskom derbiju, Hajduk si s tih 1-1 nije puno pomogao u misiji dostizanja Rijeke ili čak Gorice u preostalih pet kola lova na Konferencijsku ligu, a Dinamu taj bod ne znači previše u približavanju naslovu i novom pokušaju proboja u Ligu prvaka, jer ovisno o rezultatu Osijeka u petak u Velikoj Gorici „,modri” će moći do naslova na Rujevici u nedjelju ili protiv Varaždina u Maksimiru u srijedu.

Trenersko nadmudrivanje, taktiziranje, lovljenje jedan drugoga na kontre, nikome nije donijelo uspjeh. Uvođenjem Tolića u zadnjih 15 minuta pobjedu je više „želio” Damir Krznar, no najbolju je priliku u prvoj minuti sudačke nadoknade propustio domaćin (greda Diamantakosa). Paolo Tramezzani je kao pravi Talijan vjerojatno pragmatično računao da je najvažnije za vojsku navijača „bijelih” ne izgubiti i četvrti put protiv najljućeg rivala, pazio je da mu momčad ne jurne „grlom u jagode” (čemu je pridonijelo što se igra bez publike!), a ionako će se na kraju raditi bodovni račun, tada će Splićani znati je li im ovaj bod bio ključan ili su izgubili dva.

„Modri”, pak, iako su nastupili s „europskih 11”, nisu opravdali status četvrtfinalista Europske lige, htjeli su pobjedu, ali dojam je da nisu bili na 100 posto angažmana ni koncentracije. Nakon što su im domaći pogreškom Fossatija pod pritiskom Petkovića poklonili vodstvo, uzvratili su im „kiksom” (Lauritsen) u završnici prvog poluvremena. Tako je, eto, Marko Livaja u svom debiju u derbijima bio strijelcem, pokazao je 27-godišnji „fantazist” da je ključan za igru Hajduka i predsjedniku Jakobušiću doista bi trebao biti imperativ da ga zadrži za sljedeću sezonu. Kod Dinama je, pak, Joško Gvardiol odigrao svoj posljednji derbi, vidjelo se da nije potpuno spreman, bez njega u zadnjoj liniji bit će „modri” slabiji sljedeće sezone. Kako god, i ovaj je derbi pokazao da bodovno stanje na ljestvici (+27) i četverostruko veća vrijednost po Transfermarktu Dinama nisu uvijek presudni.

„Modrima” je gostovanje u Splitu ipak prošlo uspješno jer su se juniori popodne pobjedom 3-1 nad „bijelima” plasirali u finale Kupa (suparnik bolji iz ogleda Gorice i Osijeka 26. svibnja). Hajdukova dva najbolja juniora, Stipe Biuk i Marin Ljubičić, istrčali su za seniore. Ljubičić je zamijenjen na poluvremenu, nije mogao ništa Lauritsenu i Theophileu, ali Biuk je kao i prije 10 dana u Maksimiru pokazao potencijal. Jedva čekamo prvi derbi sljedeće sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 13:25