Tom Dubravec / CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

NIJE HAJDUK SLUČAJNO PRVI! NAJSKUPLJI IGRAČ BIJELIH PREKINUO ŠUTNJU 'Sve je sada drugačije! Kad se samo prisjetim u kakvim smo uvjetima igrali...'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 28. rujan 2019. 11:49

Mijo Caktaš više od godinu nije govorio za medije, ako izuzmemo tek jednu izjavu u miks zoni ili u reprezentaciji, no nakon učestalih upita pristao je ponovno stati pred diktafone.

Najbolji igrač Hajduka, ujedno i najskuplji, koji je prošle sezone osvojio dvije individualne nagrade, za početak je objasnio izbivanje iz medija…

- Htio bih se zahvaliti što ste me uopće zvali na intervjue poslije utakmica i tijekom tjedna, ali sam jednostavno u tom trenutku mislio da je najbolje uzeti neki svoj mir, da se koncentriram na teren i da pričam na terenu, a ne kroz medije. Nije bilo posebnoga povoda, niti sam ikome išta zamjerio, jednostavno sam donio takvu odluku. Na kraju krajeva, ispostavilo se da je ta odluka bila ispravna. Osobno, za mene, prošla sezona je bila uspješna. Sad možemo prokomentirati sve što je bilo... - za početak će Caktaš.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Bruno Petkovic, David Colina.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Velika mi je čast

Vaša šutnja otvorila je prostora špekulacijama o razlozima, a nikada nismo imali priliku razgovarati o istupu sportskoga direktora Saše Bjelanovića prošle sezone oko smanjenja ugovora, naslov najboljega strijelca, titulu za najboljega igrača, poziv u reprezentaciju…

- Ne bih to uopće komentirao. Sa sportskim direktorom imam odličan odnos. Tada nisam davao intervjue jer sam se koncentrirao na teren, nisam čitao niti se obazirao što mediji pišu.

U međuvremenu ste bili najbolji strijelac Prve HNL s 19 golova i najbolji igrač u izboru Sportskih novosti…

- Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što sam kao vezni igrač najbolji strijelac lige. Nekim napadačima to nije uspjelo, a meni kao veznom jest. Bili smo na kraju četvrti, možda ta pozicija za Hajduk nije bila prihvatljiva, ali sam bio prvi strijelac.

Split, 220418.
Utakmica 31. kola HT Prve lige izmedju Hajduka i Dinama odigrana je pred punim stadionom na Poljudu.
Na fotografiji: Mijo Caktas i Arjan Ademi.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Drugi dio prošle sezone bio je bolji nego prvi… Je li to zbog promjene trenera ili što se dogodilo?

- Nije bilo nekoga posebnoga razloga. Događa se to tako u nogometu, nekad nešto funkcionira, nekad ne. Nekad imate malo bolji period, nekad ste lošiji ili ste nekad u formi, a nekad ne.

Protiv Gzire niste igrali, niste bili ni prijavljeni za prvo pretkolo jer ste se vraćali nakon ozljede… Kako ste doživjeli taj poraz, kada niste mogli pomoći momčadi?

- Mislim da je to veliki neuspjeh, normalno da nam je svima bilo žao. Ne bježimo od te situacije. Ali smo se nakon toga, hvala Bogu, dobro rekuperali. Počelo je prvenstvo u koje smo dobro ušli, a na kraju krajeva, sada smo prvi.

Split, 040819.
Stadion na Poljudu.
Utakmica 3. kola 1.HNL izmedju klubova HNK Hajduk Split i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Enis Cokaj, Mijo Caktas.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Imamo širinu

Novoga trenera Damira Burića znate od ranije, koliko je on zaslužan?

- Trener je već radio u Hajduku, poznaje situaciju u klubu, mentalitet. Nisam se s njim trebao upoznavati, jer se već znamo.

Igrali ste i s Filipom Bradarićem?

- Igrali smo već zajedno, a sigurno je da je Filip kvalitetan igrač koji ima određenoga iskustva. Svaka ekipa bi poželjela takvoga igrača.

Bradarić je ujedno prvi koji je iz Hajdukovih redova komunicirao napad na prvo mjesto? Što vi kao jedan od iskusnijih kažete na to?

- Sigurno da mi imamo svoje ciljeve, a Hajduk kao klub ima ciljeve. Prvi smo i pokušat ćemo se tu što više zadržati. Nitko od nas ne može obećavati da će biti ovako ili onako, ali trudit ćemo se, boriti i pokušati razveseliti navijače koje dugo čekaju trofeje. Vidjeli smo kakva je bila atmosfera nedavno protiv Dinama.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Dodjela priznanja Sportskih Novosti najboljim igracima 2. lige prije utakmice izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Robert Sola i Mijo Caktas.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX
Zamjenik glavnog urednika SN Robert Šola uručio je nagradu Miji Caktašu

U klubu je stabilna financijska situacija, a trener ima na raspolaganju po dvojicu igrača na svakoj poziciji… Koliko je drugačije raditi nego što je bilo ranije?

- Sigurno je da je lakše kada klub nije prisiljen prodavati svoje najbolje igrače. Sada imamo široki kadar, svakom treneru je drago imati što više kvalitetnih igrača da ako jedan ispadne, ne daj Bože zbog ozljede, da ga drugi jednako zamijeni. Klub ide u dobrom smjeru, drugačija je situacija nego kada sam bio tu prije. Samo kad se prisjetim priprema na kojima je Hajduk igrao u navlakama i lošim uvjetima. Sada je Hajduk i financijski stabilniji, a organizacija je uvijek funkcionirala. Znamo svi da bez određenih financija ne možeš ništa.

A kakva je momčad, može li se nositi u borbi za plasman u kvalifikacija za Ligu prvaka?

- Sama tablica pokazuje kakva je momčad, nismo tu gdje jesmo slučajno. Kvalitete ima, želju i da ne spominjem. Prijelazni rok je po meni odrađen stvarno kvalitetno, došlo je dosta igrača. Ponavljam, tablica sve pokazuje.

Imate pet domaćih pobjeda, a u gostima ne ide sve glatko rezultatski. U čemu je razlika, je li to do domaćega terena?

- Općenito je u nogometu lakše igrati doma, pred svojim navijačima. U gostima smo zeznuli neke stvari. Pred nama je utakmica u Puli gdje se osjećamo kao doma, jer dođe dosta naših navijača. Trebali bismo malo popraviti učinak u gostima, a u nedjelju nam je za to prva prilika.

Zagreb, 140519.
Stadion NK Zagreba.
Utakmica 34. kola Hrvatski telekom nogometne lige,
NK Rudes - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Imate li cilj po pitanju broja golova ove sezone?

- Nikad nisam pred sebe stavljao ciljeve. Prepustim se igri, ona donese golove.

Ima li promjena u odnosu na prošlu sezonu? Sada se često kaže - najvažnije je zaustaviti Caktaša.

- Postoje ljudi u klubu koji vode računa o tome, pa nam kažu da protivničke ekipe daju nekom - a ja sam bio najbolji strijelac - veću pozornost. Uvijek se kaže treba pripaziti Jaira i Caktaša, tu je sad i Eduok.

Bivši trener Osijeka Dino Skender kazao je nakon pobjede nad Hajdukom da kad zaustaviš Caktaša, odradio si pola posla…

- Sigurno da je to kompliment, ali tada smo izgubili, džabe što on to kaže. Godi to kada te netko spominje.

Hajduk je u borbi za najviše pozicije, no što je sa zovom u inozemstvo? S jedne strane je materijalno, a s druge prilika za upisivanje u povijest…

- Kao što sam već rekao, navijači već dugo čekaju trofej. Ja jedan Kup imam. Domaći sam igrač, a kad bih s Hajdukom uzeo prvenstvo, poslije toga može biti što god hoćete.

Zagreb, 140519.
Stadion NK Zagreba.
Utakmica 34. kola 1. HNL izmedju NK Rudes i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas, slavlje igraca Hajduka.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Kad spominjete navijače, vaš odnos s njima bio je toplo-hladno, bilo je zvižduka, grafita i ovacija… Kako ste prolazili sve to? Nekom strancu koji dođe je svejedno, vama sigurno nije?

- Stranac to ne čita i ne gleda. Ali isto tako smo mi igrači svjesni da kad igraš malo slabije i kad nisi u formi da očekuješ kritiku. A na kritiku je najbolje odgovoriti dobrim igrama i zalaganjem, a mislim da sam to pokazao. Normalno da poslije toga navijači to prepoznaju i daju ti podršku. To je normalno.

Može li Hajduk biti prvi?

- Vidite da je prvi.

Može li ostati do kraja?

- Duga je sezona…

Dinamo je zauzet Europom najmanje do kraja jeseni, Rijeka i Osijek su mijenjali trenere. Je li to prilika za napraviti zalihu bodova do zimske stanke?

- Ponavljam, duga je sezona. Idemo utakmicu po utakmicu. Sigurno je, ako nam se pruži prilika da svaku utakmicu uzmemo bodove, mi ćemo je prihvatiti. Za sada sve ovisi o nama.

Nije igračeva briga da razbija glavu s ponudama

S obzirom na vašu prošlu sezonu koja je bila uspješna, jeste li ovoga ljeta imali ponuda iz inozemstva?

- Bilo je raznoraznih upita, interesa, ali to nije igračeva briga da razbija glavu s tim. Za to postoje klub, agenti, oni vode računa o tome.

Koliko vam je Rusija, razdoblje u Rubinu, pomoglo u razvoju?

- Sigurno je da me izgradila kao boljega čovjeka, jer nije lako otići s 23 godine negdje vani, pogotovo u zemlje kao što je Rusija gdje je drugačiji život, drugačija kultura i na to se sve treba naviknuti. Sve u svemu sam zadovoljan, bilo je dobro iskustvo, igrao sam.

Split, 100219.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola Prve HT lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Družili ste se tada s vaterpolistom Jurom Mareljom koji je bio tamo u isto vrijeme?

- Sigurno je da tako daleko od kuće pokušavaš naći nekoga iz svoje države. S njim sam se družio.

Rano ste se i oženili, supruga i djeca su vam sigurno promijenili život, bili ste koncentrirani samo na nogomet i obitelj?

- Nogometaš kada ima obitelj i djecu, ima više obveza. Nema toliko vremena za druge stvari. Obitelj mi je stvarno velika podrška.

Stabilnost vam je sigurno pomogla da u ovom trenutku igrate svoj najbolji nogomet?

- Je li najbolji nogomet, to možda bolje da drugi komentiraju. Kada ti nešto ne ide, normalno je da će ti obitelj i djeca stati uz tebe. Kada je dobro, onda se veselimo i uživamo.

Caktaševi treneri u Hajduku

Mišo Krstičević

43 utakmice

11 pogodaka

Igor Tudor

40 utakmica

13 pogodaka

Damir Burić

36 utakmica

16 pogodaka

Željko Kopić

21 utakmica

9 pogodaka

Siniša Oreščanin

20 utakmica

16 pogodaka

Split, 180719.
Stadion na Poljudu.
Druga utakmica prvog pretkola Europske lige izmedju klubova HNK Hajduk Split i FC Gzira United.
Na fotografiji: trener Sinisa Orescanin.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Hari Vukas

9 utakmica

1 pogodak

Zoran Vulić

8 utakmica

2 pogotka

Stanko Poklepović

8 utakmica

0 pogodaka

Krasimir Balakov

4 utakmice

1 pogodak

Goran Vučević

2 utakmice

0 pogodaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:09