GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NA ‘PRAVIM‘ STRANAMA

Nije igrao, ali Bjelica ga nije htio ni prodati? Evo kako su pala dva velika transfera Dinama i Osijeka

Dinamovac je ostao u Maksimiru, Osječanin u Gradskom vrtu, a moglo je biti drugačije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. veljača 2021. 18:09

Bude li na kraju sve po planu, njih dvojica će u subotnjem derbiju Dinama i Osijeka imati važne uloge. Lovro Majer i Mihael Žaper među ključnim su ljudima u strategijama Zorana Mamića i Nenada Bjelice. A malo je nedostajalo da se stvari poklope tako da u subotu također stoje jedan nasuprot drugome, ali u zamijenjenim ulogama - Majer u Osijekovu, Žaper u Dinamovom dresu. Ili, čak, moglo se dogoditi da budu i suigrači, u jednom ili drugom klubu.

Lovro Majer dobio je “ključeve Dinama” upravo odlaskom Nenada Bjelice. Često se bivšem treneru stavlja krimen Majerove stagnacije u dvije godine koliko je Bjelica bio u Dinamu, da Lovro nije igrao koliko je trebao i da mu Bjelica nije davao dovoljno prilika, da nije bio njegov obožavatelj. S ove pozicije Majer doista može izgledati kao Bjeličina pogreška, premda je aktualni Osijekov trener više puta rekao kako je i splet okolnosti bio takav da se Majer nije ustalio u momčadi. Prvo se ozlijedio i dugo izbivao s terena, momčad je bila formirana i uspješna, a bio je tu i Dani Olmo na čiju poziciju Majer pretendirao i u cijelom tom kolopletu Lovro nije “eksplodirao”.

image
Mihael Žaper


VLADO KOS/CROPIX

Nije ni tajna da je u jednom trenutku, vidjevši da je Olmo još uvijek ovdje i da će teško minutažom napredovati, Lovro Majer ozbiljno razmišljao o odlasku iz Dinama. Bilo je to u ljeto 2019., bilo je klubova koji su ga htjeli, a jedan od njih bio je i Osijek. Nisu Osječani krili da žele Dinamovu desetku, bila je to ozbiljna priča, što nam je potvrdio i Alen Petrović, tadašnji Osijekov sportski direktor.


- Istina, mi smo željeli dovesti Majera i znam da su se oko toga vodili neki razgovori, tadašnji predsjenik kluba Ivan Meštrović želio je također dovesti Majera, bili smo svjesni da nam treba jedan takav igrač, da bi Majer za nas pojačanje. A u Dinamu u tom trenutku nije igrao. Ne sjećam se svih detalja, ali koliko znam iz nekih razgovora i s Majerovim agentom, Lovro nije bio imun na dolazak u Osijek, zainteresirala ga je ta opcija. No, kako je Dinamo vrlo brzo odbio tu pomisao, tako je i ta priča pala u vodu - prisjetio se Petrović.

A kako smo čuli, između ostalih je tada i Bjelica, kao i svi u klubu, bio protiv Majerova odlaska, pogotovo u Osijek, bez obzira što nije puno igrao i imao tako važnu ulogu kao danas.

Međutim, isto tako, Nenad Bjelica je u Dinamo želio dovesti Mihaela Žapera. Istog tog ljeta 2019., a priča je kulminirala pred kraj prijelaznog roka, odnosno, nakon što je Dinamo u Trondheimu izborio Ligu prvaka. Nije bilo puno vremena, Dinamo je poslao ponudu u Gradski vrt, ali Osijek ju je odbio.


- I to je istina, Dinamo je tada htio Žapera, međutim, mi smo tu ponudu odbili. Nije nam bila sila prodavati, a niti smo željeli jačati konkurenta u HNL-u. Vidjelo se već tada da se Žaper dobro razvija, počeo je standardno igrati i razvijati se, nije bilo razloga za njegovu prodaju Dinamu - otkriva Petrović.

Tada se govorilo da je Dinamova ponuda išla do oko dva milijuna eura, možda je bila i nešto manja, u svakom slučaju, Osječani su dobro odlučili, što pokazuje i nedavna Bjeličina izjava u intervjuu SN-u.


- Čestitam svima koji su radili sa Žaperom i gurnuli ga u prvu momčad. Pravi je dečko, velik radnik, jedan od najboljih izdanaka škole unazad dosta godina. Produžili smo s njim ugovor prije dva mjeseca, za njega stalno dolaze ponude, a odbili smo neki dan tri milijuna eura. Nije Žaper još gotov ni kao igrač, niti smo ga mi marketinški pripremili da ga unovčimo na pravi način. Sretan je tu u Osijeku, mi ga vidimo kao kapetana bez trake, želi igrati i napredovati - kazao je Bjelica.

Isto tako, napravio je i Dinamo dobro što nije Majera tada pustio u Osijek, već ove zime dosegao je Lovro cijenu od preko 10, čak i 15 milijuna eura, koliko je nudio Marseille. Tada nije tako izgledalo, no Majer je postao važna Dinamova karika, bit će to i u subotu protiv Osijeka. Kao i Žaper, zaliječi li ozljedu, u osječkom dresu protiv Dinama.


Moglo je biti drugačije, mogli smo ih gledati u zamijenjenim ulogama ili čak i kao suigrače, ali, nogomet im je napisao ovakav put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:12