DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
PLJUŠTE POHVALE I ČESTITKE

‘Nije kao Bokšić i Miki, on je Hajdukov David Ginola! Mladi tigar, nije ni svjestan prave snage i moći‘

Dva sjajna krila iz prošlosti splitskog velikana otvoreno o mladom ofenzivcu Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. svibanj 2021. 16:30

Stipe Biuk ponovno je glavna priča. Napadač koji je krajem prosinca navršio 18 godina opet je zasluženo u središtu pozornosti. Pogodak Rijeci, kvalitetna izdanja u oba derbija s Dinamom, te zgoditak i asistencija u sjajnoj igri Bijelih protiv Gorice. Nema spora, rijetko se viđaju igrači poput Biuka, napadači takve lakoće driblinga, prolaza, na kraju i realizacije. Zato čestitke očekivano stižu sa svih strana.

- Podsjeća me na moja najbolja izdanja - uz široki osmjeh poručio je iz Turčinovića nekadašnji golgeter Bijelih, Stanko Bubalo.

Lagano i prirodno

Usporedbe se nižu velikom brzinom. Usporedbe s najvećima, jer Biuk je postao igrač prevage, a tek mu je 18...

- Stipe je još mladi tigar, nije svjestan svoje snage i moći, iako vidim da počinje polako dobivati samopouzdanje. Puni se vjerom u vlastite sposobnosti, oslobađa se, lakše prolazi suparnike. Užitak je gledati njegov nogomet. Sve izgleda tako lagano i prirodno kada Biuk uzme loptu i krene - kazao je Ivica Mornar.

Na koga podsjeća Biuk od igrača iz slavne prošlosti Bijelih? Velikane na lijevom krilu poput Bokšića, Rapaića?

- Biuk ne podsjeća na Boku i Mikija. Bokšić je igrač siline, velike snage i probojnosti. Miki je sasvim drukčiji tip od Biuka. Igrač izrazito lijeve noge, primao je loptu na lijevom boku, imao svoju standardnu fintu, ali dominantna je bila lijeva noga. Biuk igra s obje noge. Ne znam s kojim bi ga igračem usporedio iz Hajduka, ali ima jedan Francuz, sjajni David Ginola. Lijevo krilo, odlična kontrola lopte s obje noge. Onaj tko ne zna ili ga se ne sjeća neka pogleda poneki video. Velemajstor nogometa. Biuk je njegov preslik 25 godina kasnije.

Mornar je pažljivo gledao igre Biuka u proteklim dvobojima.

- Moram reći, više gledam Hajduk i kompletni HNL ovog proljeća. Hajduk radi igrača iz domaćeg kadra, a HNL zbog izjednačenosti lige - objasnio je Mornar.

Zaslužio poziv u U-21

Prati Biuka i Zlatko Vujović, najbolji strijelac Hajduka u europskim utakmicama, sa 100 zgoditaka četvrti golgeter Bijelih u nacionalnim prvenstvima. Napadač čija slava ne blijedi. Zato ima kredibilitet kazati kako je vidio igre Stipe Biuka.

- Ima krvi u njemu - reći će u startu Vujović.

- Posjeduje tu karakteristiku koja mu daje dodatnu vrijednost. Kod Biuka je nesporna visoka kvaliteta kontrole lopte, ima htijenje, veliku želju i odgovornost za defenzivnu igru. Jako mi se dopada taj mladi napadač. Ima sve karakteristike za veliki uspjeh, jer je različit od ostalih. Uz to moram reći, kako se ponaša na terenu vjerujem da će ostati zdrave glave - naglasio je Vujović.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Je li Biuk sazrio za veliki iskorak u reprezentativnoj karijeri, je li spreman za reprezentaciju U-21?

- Jasno je da je spreman. Što znači da ima 18 godina? Ništa. Rapidno je Biuk odskočio, a znate da su godine samo brojke na papiru. Ako može u HNL-u kreirati prevagu u konkurenciji puno starijih igrača, zašto ne bi igrao za U-21. Pa nećemo valjda čekati da navrši 21. godinu. Pokazao je da može i zna. Ako je igrač jedan od glavnih u Hajduku, zašto ne bi s 18 godina imao mjesta u U-21 - odgovorio je Mornar.

Što znači s 18 godina ući u konkurenciju iskusnih lavova u prvoligaškoj konkurenciji, osjetio je Mornar na svojoj koži. U premijernoj sezoni HNL-a igrao je za Hajduk, slično kao Biuk danas, imao je tek koji mjesec od navršene punoljetnosti.

Transferni rekord

- Nikada neću zaboraviti kako je bilo ući u borbu s jednim Zagrebom gdje te čekaju Kalapač, Čeko i braća Biškup. Imam metar i 90, ali ne smijem ih pogledati u oči. Dođu ti s nekom jakom rečenicom, jedan te uštipne, drugi podmetne lakat. Tko je smio s njima u skok. Dođi u Šibenik kod Muriqija. Ne možeš mu se približiti. Ali, polako očvrsneš.

I onda za desetak godina dođeš u Premiership i vidiš da su stoperi iz HNL-a “krotki janjčići” u odnosu na “vukove” s engleskih terena.

- Tko prođe Premiership uvjeri se koja je najjača liga na svijetu - dodat će Mornar.

Čekaju li Biuka slična iskušenja? Mnogi su skloni tvrdnji, s kojom se i gore potpisani slaže, da je Biuk u prilici srušiti rekordni transfer Bijelih koji od 2017. drži Nikola Vlašić koji je za 8,7 milijuna eura prešao u Everton.

- Potencijal je ogroman, usudio bih se reći najveći posljednjih sezona. Da se razumijemo, ispred Biuka je dug put, s 18 godina nije formiran igrač, ali svima je jasno da Hajduk nakon dugo vremena ima posebnog igrača. Napadača koji bi po svemu viđenom trebao napraviti transferni rekord. Međutim, nadam se da se to neće dogoditi u sljedeća dva ljeta. Još najmanje dvije sezone trebao bi Biuk ostati u Hajduku.

Temelje ne treba tražiti

S tim se slaže i Zlatko Vujović koji također drži da je nužan ostanak mladog napadača na Poljudu.

- Biuku i Hajduku trebaju još dvije sezone prave suradnje. Koristit će to vrijeme igraču i klubu.

Vujović bi ostavio Biuka i godinu dulje u Hajduku. Toliko je na Poljudu proveo Nikola Vlašić koji je u ljeto 2014. krenuo s Tudorom, a Bijele je napustio odlaskom u Everton u kolovozu 2017. godine.

- Najmanje dvije, ako je moguće zadržati Biuka i tri godine. Bude li se pravilno razvijao, kroz tri sezone u Hajduku bit će na vrhunskoj razini, jer nema potrebe žuriti. Lijepe su čestitke i pohvale, ali Biuk ima veliki prostor za napredak. Prostor koji treba pametno iskoristiti zajedno s Hajdukom - kazao je Vujović.

Veliko je pitanje kakav ćemo Hajduk gledati sljedeće sezone, a kamoli da razvijamo temu o Hajduku za dvije godine.

- Sljedeće sezone očekujem u momčadi Livaju i Biuka. Kako zadržati Livaju uopće nije pitanje. To je jednostavno zadatak koji se mora obaviti. I pritom ne razmišljati samo o tome “mi ćemo prodavati”. Ne! Treba naći novce, ostaviti Livaju, na vratima Kalinića, a u napadu Biuka i Ljubičića. Uvjeren sam da bi svaki navijač podržao takvu koncepciju momčadi temeljenu na domaćim igračima. Hajduku treba zaokret, ali kada to kažem ne mislim da bi u prvu momčad trebalo uvesti kompletnu juniorsku ekipu. Livaja je lider koji treba ovoj momčadi. Igrač s onim mangupskim stavom kojeg poštuju suigrači i protivnici. Sazrio je za lidera, zato od Livaje treba graditi momčad. Bolju momčad nego li smo je gledali ove sezone, a temelje ne treba tražiti. Već postoje na Poljudu - zaključio je Mornar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:34