MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NOVO IME NA RUJEVICI

Nijemac u glavi, Hrvat u srcu: ‘Otac trener mi je najveći kritičar, njegovi savjeti su pravo bogatstvo‘

Simon Rožman protiv Puljana promovirao još jednog mladog igrača Niku Galešića
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 01. rujan 2020. 20:37

Došao je prije godinu dana u juniorski sastav Rijeke iz - Berlina! Zimus je bio na pripremama s prvim sastavom u Umagu. U jednom prijateljskom susretu igrao je stopera, TV komentator je mislio da je - Galović...

U nekoliko utakmica ove sezone dobivao je one “taktičke minute”, trošenje vremena. U subotu je u susretu s Istrom 1961 postao - prvotimac. Niko Galešić zaigrao je u početnom sastavu od prve minute na poziciji zadnjeg veznog. Devetnaest mu je godina... Nijemac u glavi, Hrvat u srcu...
Ozlijeđen je Halilović, bolestan Lončar, pa je trener Rijeke Simon Rožman vezni red složio s novopridošlim Slovencem Čerinom, iskusnim znalcem Pavičićem i - Galešićem kao “osiguračem” ispred obrane...
- Sretan sam i zahvalan treneru i stručnom stožeru koji su mi pružili priliku zaigrati u početnom sastavu. Trenirao sam i radio vjerujući da ću istrčati kao prvotimac. Nastojao sam pružiti maksimum, dati sve od sebe, a situaciju mi je olakšala činjenica da sam znao da je cijela momčad iza mene i uz mene. Atmosfera u ekipi je sjajna, bez obzira na to što nismo na maksimumu svojih mogućnosti, znamo da možemo bolje. Čerin je došao prije nekoliko dana, s Pavičićem se može igrati zatvorenih očiju. Mislim da smo korektno obavili posao u veznom redu. Znamo da svi zajedno možemo puno bolje, pa smo protiv Istre 1961 igrali malo opreznije... - govori Galešić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

U službi kolektiva

Odradio je Galešić posao u fazi obrane, zatvarao prostor, ali nije ga bilo previše u kreaciji, u igri prema naprijed... Oprezan?

- Nisam se upuštao u avanture. Htio sam biti siguran. Jedan, dva dodira lopte, u službi kolektiva. Maksimalno sam se koncentrirao na defenzivnu igru. Razdoblje je u kojem ekipi treba “fajt igra”, iz jednostavnog razloga što u prošlim utakmicama nije išlo sve kako smo željeli. Trka i borba bili su najvažniji. Cijela je ekipa pokazala da smo kompaktni, da želimo puno više. Utakmica je na kraju bila uzbudljiva, ali osvojeni su bodovi, a to je najvažnije.

Rođen u Berlinu, šest godina je prije dolaska na Rujevicu igrao u mladim kategorijama Herthe iz Berlina. U jednom razdoblju i na poziciji desetke, dok nije naglo izrastao.

- U juniorima Rijeke igrao sam stopera, a u Berlinu sam prije toga bio zadnji i prednji vezni... Šef me sada vidi kao stopera i zadnjeg veznog. Meni je svejedno. U Berlinu sam u jednom razdoblju bio vezni ala - Pavičić! Kreator igre.

Zadovoljan svojim nastupom?

- Da, s obzirom na to da je riječ o prvom nastupu. Ali znam da ima još dosta stvari koje mogu bolje napraviti, biti korisniji ekipi. Ali dobro je za početak. Raditi i raditi jedina je formula uspjeha.

Svi bježe iz Hrvatske u Njemačku, a Galešić se vratio kući...

- U Berlinu sam se rodio prije 19 godina, prošle godine stigao sam na Rujevicu, zagrizao sam prvi poziv... Rekli su mi da ću dobiti godinu dana da se pokažem um juniorskom sastavu. Pa će se vidjeti... Radio sam na sebi, sada sam dobio priliku, Ponavljam, nitko sretniji od mene. U svojoj sam domovini!

Otac Ante je trener mlađih kategorija Herthe u Berlinu, bio je jedan od najboljih igrača hrvatskog kluba SD Croatia Berlin, dvaput je bio prvak Hrvatske u futsalu...

- Čujemo se svakodnevno. I u subotu navečer poslije mog prvog nastupa. Gledao je utakmicu. Trenerskim očima, pa se savjet brzo pretvorio u kritiku... Zahvalan sam mu na tome. Njegovi su savjeti bogatstvo. U konačnici bio je zadovoljan mojim nastupom, a to je najvažnije. Jasno da mogu i moram više i bolje, gledajući kroz njegove trenerske naočale.

Niko Galešić je jednom nastupio za selekciju U-19 u prijateljskom susretu s Austrijom. Novi poziv je stigao za turnir koji se od 2. do 8. rujna igra u Čakovcu i Nedelišću, a suparnici su Indonezija, Saudijska Arabija i Bugarska.

- Drugi poziv, nakon onog iz veljače. Novi izazov. Svaka je utakmica za mene prilika za novo dokazivanje, napredovanje. Dres s hrvatskim grbom bio je moj san kada sam dolazio na Rujevicu. Sada U-19, uskoro se nadam Bišćanovu pozivu u U-21... Kao u filmu. Debitirao sam u dresu Rijeke, odlazim na utakmice nacionalne selekcije...

Galešić obožava španjolski nogomet...

- Pratim Barcelonu. Poglavito Piquea i Busquetsa... To su igrači na mojim pozicijama...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:07