EUROPSKI KUPOVI

Nikad bolji start: Hrvatski klubovi drugi su po uspješnosti u Europi

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. srpanj 2011. 00:01

U srpnju se u pravilu ne svode europski računi, nije niti ovaj tjedan ništa konačno riješio, ali s obzirom na rejting koji je minulih godina imao hrvatski klupski nogomet, nastupi Dinama, Splita, Varaždina i Hajduka pravi su eliksir nade u bolje sutra HNL-a. Prezentacija Bijelih najmanje, ali i oni drže aktivne šanse protiv premierligaša.

Otkako je Uefa promijenila sustav kvalifikacija, Modri su stalno prvaci, a još nisu doživjeli play-off rundu elitnog natjecanja. Ne znamo što ih sljedeće srijede može spriječiti da na putokazu prekriže i Helsinki te s osiguranom Europskom ligom pokucaju na vrata “raja”. Zvonkije i odlučnije nego ikad od 1999. i posljednjeg boravka za “stolom bogataša”.

Dinamov povratak u skupinu s Manchester Unitedom, Barcelonom i Realom ne bi bio samo trijumf sportski najzdravije politike u dužem klupskom razdoblju i gušt za navijače, bila bi to lansirna rampa za kompletan domaći nogomet, otvorio bi dobre šanse da relativno brzo ponovno imamo dva predstavnika u Ligi prvaka, možda već od 2013/14. Ne tako davno bili smo po osvojenim klupskim bodovima na 27. mjestu u Europi, a trenutačno smo 19. Nastavi li se hrvatski 'boom’, eto nas uskoro i na 15. mjestu koje jamči dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka!

U Maksimiru ima i novca i igrača, iza Dinama su i brojne slomljene iluzije, možda je došlo vrijeme (pokazat će kolovoz!) da se to naplati, no ono što čini Varaždin i kako igra Split, mora biti ideja vodilja za hrvatske prvoligaše. Kad bi se spojilo varaždinsku školu i organizacijsko-financijsku stabilnost na Parku mladeži, imali bismo veliki klub...

Lani su Dinamo i Hajduk igrali u skupini Europske lige, sad je još mnogo posla da rasplet bude jednako dobar, ali Hrvati su danas konkurentni rivalima na koje nailaze u Europi. Ne tako davno padali bi od Albanaca, Makedonaca, Moldavaca... sada s Andoricima, Moldavcima, Azerbajdžancima i Slovencima nije bilo problema.

Europa nije samo prestiž, ona igračima nudi šansu za prodaju i bolji život, što su napokon shvatili, za razliku od propuštenih šansi minulih ljeta. Nikad hrvatski klubovi, otkako je u dvijetisućitima znatno povećan broj pretkola, u ovoj fazi natjecanja nisu bili tako uspješni. Po Uefinom načinu računanja to je 9 bodova. U najberićetnijoj 2008/09. bilo ih je osam. U 12 utakmica sedam pobjeda, četiri remija i tek jedan poraz. Jedino je Gruzija skupila više (9,5), ali s tri utakmice više odigrane i za razliku od njihovih, naši su predstavnici zasad svi aktivni u natjecanju.

Ranking po koeficijentu: Gruzija 2,375, Hrvatska i Mađarska 2,250, Izrael i Engleska 2,125

Ostatak teksta pročitajte u tiskanom izdanju Sportskih novosti

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 21:32