RONALD GORSIC/CROPIX
KUP HRVATSKE

Nikad jači suparnik za Dinamo u ovoj fazi natjecanja! Umjesto na pučkoj fešti, Modri na ozbiljnom ispitu

‘Mate Rimac je doveo u Opatiju 100 milijuna eura u automobilima, a mi ovdje 110 milijuna u igračima‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. rujan 2021. 13:02

Modri su odgodili derbi s Hajdukom, netko to opravdava, netko ne, sad je to “voda ispod mosta”, pred Dinamom je Kup. Suparnik će u srijedu biti Orijent 1919, na Krimeji, drugoligaš s jasnim prvoligaškim ambicijama. Imao je Dinamo peh, što u tako ranoj fazi Kupa mora igrati s tako ozbiljnim protivnikom. Obično je šesnaestina finala Kupa za Modre značila dolazak na veliku pučku feštu kod nekog niželigaša, s, ipak, dozom opreza, jer to je Kup i uvijek je sve moguće. Nekad su se Dinamovi nogometaši znali i mučiti, ali Modri su dosad samo jednom zapeli na toj stepenici, u Dugom Selu još pamte taj podvig iz 1998.

Ozbiljna priprema

Samo jednom dosad igrao je Dinamo u 1/16 finala Kupa protiv drugoligaša, bilo je to 1993. kad je suparnik bila slavonskobrodska Marsonia, koja je također tada imala prvoligaške ambicije kao i sad Orijent, međutim, bila je i jedna bitna razlika; igrale su se tada dvije utakmice, a u 180 minuta ipak je šansa za pad velikog favorita kakav je tada bio Dinamo, bili gotovo minimalna. Što su te dvije utakmice i pokazale, Dinamo je slavio 5:0 i 1:0. Sad je ipak situacija drugačija, igra se samo jedan susret, nema popravnog, nema Dinamo pravo na loš dan, a suparnik, sigurno, nije za podcijeniti, Modri se za Orijent moraju ozbiljno pripremiti.

U “normalnoj” situaciji, utakmica u 1/16 finala Kupa bila bi dobra prilika Damiru Krznaru da razigra neke igrače iz drugog plana, da nekima iz prvog ešalona osigura onoliko minuta koliko im treba da se rastrče i ostanu u pravom ritmu. Međutim, sad će na teren Krimeje ipak morati s vrlo ozbiljnom momčadi, dosta glavnih igrača.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Najviše ambicije

- Rekao sam neki dan u šali da je Mate Rimac doveo u Opatiju 100 milijuna eura u skupocjenim automobilima, a Orijent 1919 je doveo 110 milijuna eura u igračima koji će trčati terenom na Krimeji - kazao je u ponedjeljak predsjednik Orijenta Saša Matijaš i, vjerojatno, neće biti daleko od istine, jer Dinamo stvarno planira doći u Rijeku u vrlo jakom sastavu.

Inače, kad već govorimo o tome, kažimo da su Modri i prošli put (zadnji put) kad su na Krimeji igrali službenu utakmicu, došli u vrlo jakom sastavu. Bio je to prvenstveni sraz u sezoni 1996./97., završilo je 1:3, golove za Zagrepčane postigli su Viduka (2) i Silvio Marić, igrali su i Ladić, G. Jurić, D. Šimić, Tomas, Mladinić, Petrović, Jurčić, I. Cvitanović, M. Cvitanović... Moglo bi se, u skladu s izjavom Orijentova predsjednika, dogoditi da Dinamo i sad istrči s jednako moćnom postavom za današnje vrijeme. Jer, nema Damir Krznar koga i zašto čuvati, svi su se odmorili ovog vikenda, jer nisu igrali derbi, a pobjeda na Krimeji svakako je imperativ, pobijediti se mora, ispadanje u ovako ranoj fazi natjecanja bio bi veliki udarac. Bez obzira što je suparnik jači nego ikad. U Kupu Modri imaju najviše ambicije, naravno, uvijek se može dogoditi neki poraz u polufinalu, finalu, ali u 1/16 finala... Bio bi to udarac.

Hvatanje zaleta

Ali, zašto priču ne postaviti na pozitivnu stranu. Utakmica na Krimeji može pomoći Krznaru da vrati pobjednički mentalitet, da Dinamo baš na Kvarneru započne neki novi niz pobjeda. Nakon neuvjerljivih partija u Europi i HNL-u i dosta oscilacija, ali i nekih utakmica (Osijek, Šibenik), u kojima je momčad pokazala da može bolje, da ima u njoj “dinamita”, možda je baš sad trenutak za jednu pravu, uvjerljivu pobjedu, koja bi najavila potpuno buđenje i hvatanje istinskog zaleta za borbu na više frontova. Utakmica i pobjeda na Krimeji mogu dosta toga donijeti Dinamu, kao što mu i puno toga poraz može odnijeti. Dinamo se za susret sprema ozbiljno, odgodili su Modri derbi, shvaćajući, između ostaloga, kolika Orijent može biti nagazna mina.

Inače, spomenimo, kao zanimljivost, Dinamo i Orijent odigrali su pripremnu utakmicu u Rovinju u siječnju 2020., Modri su golovima Marija Gavranovića slavili 2:0. Dva mjeseca kasnije trebali su igrati na Krimeji u vrijeme reprezentativne stanke. Međutim, baš je tada “udarila” pandemija, baš tih dana krajem ožujka krenule su odgode pa je i ta utakmica odgođena do, kako su rekli s Krimeje, neke bolje prilike. Pa, gdje ćeš bolje prilike od ove, Kup, prava, natjecateljska utakmica...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:32