Jens Gustaffson
 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
KAKAV JE GUSTAFFSON?

‘Nikad ne bih rekao da će on doći u Hajduk, ne znam kako je do toga došlo!‘ Hrvat opisao novog trenera

‘Gustafsson je dobar trener, bez dileme. Međutim, ovo je sasvim druga priča od onog kako je živio.‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. svibanj 2021. 17:33

Dvojicu igrača iz protekle sezone HNL-a trenirao je Jens Gustafsson u švedskom Norrköpingu. Jedan je Dinamov stoper Rasmus Lauritsen, a drugi Varaždinov branič Nikola Tkalčić. Njega smo uspjeli dobiti, iako, nije bilo lako.
- Evo, otkad je objavljeno da je Gustafsson novi trener Hajduka mnogi me zovu i pitaju za njega, telefon ne prestaje zvoniti, haha. Moram priznati da sam iznenađen što on dolazi u Hajduk, ne znam kako je do toga došlo, nikad ne bih rekao - priča Tkalčić te nam podrobnije opisuje Gustafssona.

- Nije sporno da se radi o dobrom treneru, s te strane nemam dvojbe. Međutim, ono što me posebno zanima jest kako će se prilagoditi mentalitetu i pritisku koji vlada u Splitu. Znamo svi da je to jedna druga priča od onoga što je dosad živio. Jer, Gustafsson je tipičan primjer hladnog, smirenog Skandinavca, Split i Hajduk su potpuna suprotnost.

Kakav je u onom strogo trenerskom, nogometnom smislu?

image
Nikola Tkalčić
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

- Mlad je trener, tek su mu 43 godine, u Švedskoj su ga cijenili, imao je određene rezultate. I afirmirao nekoliko igrača, koje je Norrköping prodao za dobar novac u inozemstvo. A s obzirom da je moderan trener, nije tip koji zagovara skandinavski stil, već voli stvarati igru, voli kad njegova momčad, kako volimo reći, igra nogomet. Ne znam je li u međuvremenu promijenio svoj način razmišljanja, ali ja ga pamtim kao takvoga. Također, on je tip koji radi po svome, ne odustaje od svojih pogleda i svojih odluka, drži se vlastitih ideja. U načelu igra s četiri igrača u zadnjoj liniji, vjerojatno će tako igrati i u Hajduku. Kažem, osim ako je u međuvremenu promijenio neke poglede na nogomet i ako će mu u Hajduku biti drugačiji skup igrača.

Dakle, nogometno bi Gustafsson mogao biti dobitak za Hajduk, međutim, problem je što nikad nije radio u klubu ovakvih ambicija?

- Da, tako bih to definirao. Norrköping nije u Švedskoj među Top 3 klubova i kad je drugi ili treći na ljestvici to je uspjeh, a nije katastrofa ako je ispod toga. Tamo je Gustafsson imao mir, imao je vremena napraviti posao, nije mu visio mač nad glavom. U Hajduku nije tako, to je klub s visokim ambicijama, pitanje je hoće li imati vremena da napravi posao. Baš me zanima kako će se uklopiti, kako će priviknuti na novo okruženje. Inače, čovjek i ovako OK, igrači mogu s njim normalno razgovarati, u tim odnosima nije tako skandinavski hladan - zaključio je Tkalčić.

U svakom slučaju, zanimljiva kombinacija, hladni Šveđanin na toplom jugu, skandinavsko shvaćanje nogometa u temperamentnom okruženju gdje je svaka utakmica bitna i presudna. Veliki izazov za Gustafssona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 14:39