DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KAPETAN OSIJEKA

‘Nikad nismo sumnjali u sebe, znali smo da će kriza proći! Hajduk? Znamo otkud prijeti najveća opasnost‘

Mile Škorić protiv Hajduka će 302. put istrčati na travnjak u dresu momčadi Bijelo-plavih
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. rujan 2021. 18:30

Jako malo je onih, a takvi se mogu nabrojati na prste jedne ruke, koji imaju sigurno mjesto među starterima Osijeka. Koju će momčad Osijeka u nedjelju suprotstaviti Hajduku zna samo Nenad Bjelica, ali oko barem jednog imena nema dvojbi. Najbolji strijelac lige prošle sezone Ramon Mierez presjedio je na klupi čitavu utakmicu protiv Šibenika u prošlom kolu, sjajni mađarski veznjak Laszlo Kleinheisler odigrao je posljednjih dvadesetak minuta protiv Gorice, reprezentativni vratar Ivica Ivušić odmarao je u kup-utakmici protiv Bednje, ali bez Mile Škorića nezamisliva je udarna postava Bijelo-plavih. I tako već osam godina. Samo se ozljede ili kartoni mogu ispriječiti da s kapetanskom trakom ne povede svoje suigrače.

Dizanje momčadi

Kapetan Bijelo-plavih igra sezonu koja ga može uvrstiti u klupsku povijest. Odigrao je 301 utakmicu u dresu Osijeka, a ako je statistika točna, u njih 118 vodio je momčad kao kapetan i nedostaje mu svega 27 nastupa da postane nogometaš s najvećim brojem utakmica za Bijelo-plave otkako je HNL-a i tako nadmaši postignuće Bakira Beširevića. Teoretski, do konca aktualne sezone Škorić bi mogao postati klupski rekorder. Nenad Bjelica nije se šalio kada je nedavno ustvrdio: “Imamo petog za mural”. Riječ je, naravno, o muralu na početku Wilsonove, na kojem se nalaze lica najvećih klupskih legendi.

Bijelo-plavi su uhvatili ritam. Nakon tri utakmice u kojima je osvojen tek jedan bod, uslijedila su dva vezana trijumfa.
- Da ne ureknem, ali vjerujem da smo se vratili na pravi put. Trijumf protiv Gorice bio je dramatičan, a Šibenik smo pobijedili kako smo i inače pobjeđivali, bez puno stresa, bez primljenog gola, u utakmici kojoj protivniku skoro ništa nismo dali...
Preokret protiv Gorice, u kojem su Bijelo-plavi dva puta stizali pa prestigli rezultatski minus, Škorić je zbog kartona odgledao s tribina, a mogao bi se pokazati ključnim jer njime je napokon prekinuta serija od tri utakmice bez pobjede.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Takva pobjeda digne momčad, pogotovo protiv takve ozbiljne ekipe... Bili smo svjesni kako smo u krizi, ali nismo nikad sumnjali u sebe. Znali smo da se moramo radom dići i da će taj period proći. Trebalo nam se samo negdje otvoriti.
Osijeku slijedi derbi, a otkako Bjelica vodi Bijelo-plave, omjer s Hajdukom je četiri pobjede i jedan remi uz gol razliku 8:3.
- Nema puno nepoznanica, svi sve o svima znamo. Najveća opasnost nam apsolutno prijeti od Livaje, on je igrač koji radi razliku iako Hajduk ima još kvalitetnih igrača, kvalitetna su momčad. Ali, igramo kod kuće, pred našim navijačima i znamo koliko vrijedimo - poručuje Škorić.

Nedostaju nam ljudi

Uzda se kako će derbi na tribine privući navijače u većem broju nego što je to bilo u dosadašnjem dijelu sezone.
- Razumijem ih, vjerojatno nekima nije jednostavno platiti test pa onda i ulaznicu, ali definitivno nam nedostaje ljudi na tribini. Onda i nama bude lakše, kada nas i ne ide, dignu nas...

Osijek u pravilu rijetko kada razočara u derbijima. Od dolaska Nenada Bjelice na klupu Bijelo-plavi su odigrali 13 prvenstvenih utakmica protiv Hajduka, Dinama i Rijeke i u njima zabilježili sedam pobjeda, četiri remija i doživjeli svega dva poraza.
- Svi vole igrati derbije, drugačiji je to naboj. Naravno da moraš biti pravi i protiv, recimo, slabijeg protivnika, pogotovo ove sezone gdje u HNL-u svatko svakoga može pobijediti. Uvijek smo bili dobri u derbijima, izuzev posljednje utakmice protiv Dinama, u kojoj smo stvarno bili loši, ali takva nam se utakmica u nedjelju sigurno neće ponoviti - kaže Škorić.

Ne samo što će uskoro, možda već do kraja aktualne sezone, postati klupski rekorder po broju nastupa, Škorić je istovremeno i rekorder među nogometašima Osijeka po broju utakmica u dresu hrvatske reprezentacije. Odigrao ih je do sada šest, a uskoro će dobiti priliku da popravi i taj učinak. Možda i protiv Slovaka u Gradskom vrtu. Niti jedan nogometaš Osijeka još nije igrao u službenoj utakmici reprezentacije u svome gradu. Miroslav Bičanić i Domagoj Vida igrali su u dresu reprezentacije u Gradskom vrtu, ali u prijateljskim utakmicama. Izbornik Dalić odavno ne preskače Osijekova kapetana na svojim popisima, a tako je ostalo i za idući kvalifikacijski prozor.

- Igram na dobroj razini već par sezona i ne bih bio na popisu reprezentacije da nije tako. Drago mi je zbog toga, znači da igram, da sam bitan momčadi, da pomažem momčadi - zaključio je Osijekov kapetan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:03