OBLJETNICA SUKOBA

Nikad odigrana utakmica Dinama i Zvezde. Dan kada je umro YU nogomet

O tom su događaju snimani dokumentarci, ne sportski, već politički i ratni, utakmica se nije odigrala. Kap je prelila čašu i, po mnogima, tad je počeo Domovinski rat
Piše: ArhivaObjavljeno: 13. svibanj 2015. 14:43

Prošle je već 25 godina. Kad su Delije krenule u rušilački pohod, kad je ponosni maksimirski sjever odgovorio. Zvezdini navijači isprovocirali su sukob s južne tribine, najveći neredi u povijesti našeg nogometa počeli su. BBB su provalili su na teren sa suprotne strane, braneći tada stadion, grad, državu...

Glavna vijest u svim dnevnicima, svaka je strana imala svoju priču i odgovor na pitanje “zašto”, deseci ozlijeđenih, sirene po cijelom Zagrebu, opsadno stanje. I danas se pitamo, je li moguće da nitko nije poginuo?

Related content

O tom su događaju snimani dokumentarci, ne sportski, već politički i ratni, utakmica se nije odigrala. Kap je prelila čašu i, po mnogima, tad je počeo Domovinski rat, tada su prvi put rekli “ne” zločincu Arkanu i “Belim orlovima”.

Related content

Čak i oni koji se s tim ne slažu priznaju da je tada postalo jasno da zajednička država nema budućnosti. Pendreci su lomili rebra, bejzbol palice trgale su vatrogasna vozila, na srca je izlazila hrabrost, slike Zvonimira Bobana kako udara milicajca obišle su svijet. Neki se sjećaju 1967., neki 1982., ali svi se sjećaju 13. svibnja 1990. Jedne velike Dinamove “utakmice”, iako nikad nije odigrana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 22:32