SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
MODRA SEDMORKA NAJSKUPLJA

Nikad skuplja Prva HNL! Devet prvoligaša zajedno vrijedi samo 9 milijuna više od - Dinama

Većina prvoligaša ima trend rasta na Transfermarktu u odnosu na posljednje razdoblje
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. srpanj 2021. 10:53

Papir je jedno, teren nešto sasvim drugo, ali kad se upitate ima li netko šanse za ugrožavanje Dinama na putu prema 23. naslovu prvaka samostalne Hrvatske i potom bacite pogled na stanje na tržištu, dobit ćete jasan odgovor - ne može!

Vrijednost Dinamova kadra danas je na najvišoj razini u povijesti. Skoro u cent isti iznos kao današnjih 137,65 milijuna eura, modri roster imao je na Transfermarktu 1. siječnja 2020. godine nakon lijepih prezentacija u skupini Lige prvaka koju pod Nenadom Bjelicom ipak Dinamo nije uspio proći. Bio je tada član zagrebačkog kluba i današnja zvijezda španjolske reprezentacije Dani Olmo i nakon njegova odlaska te zime vrijednost momčadi nije se više uspijevala vratiti na tako visoku razinu. Sve do danas.

Kadar koji na raspolaganju ima Damir Krznar, na tržištu, prema TM-u, vrijedi tek oko devet milijuna eura manje od kadrova svih preostalih devet prvoligaša! Dinamov je udio u vrijednost HNL-a čak 48 % i da svi njeni članovi imaju vrijednost na razini Modrih, Prva HNL bi bila šesta najskuplja liga u Europi. Samo bi lige Petica bile ispred...

Prva HNL je danas na 14. mjestu u Europi po vrijednosti igračkih kadrova prvoligaša. Nedodirljiva je na vrhu engleska Premier liga s nevjerojatnih 8,65 milijardi eura, tek nešto manje nego što zajedno vrijede kadrovi svih 40 klubova u elitnim rangovima Italije i Španjolske. No, polako, prijelazni rok traje do 31. kolovoza i moguće su, dapače vrlo izgledne, unosne prodaje iz HNL-a, tako da bi najviši razred Hrvatske u tom poretku mogao doživjeti blagi pad.

Dobra je vijest za hrvatski nogomet što je većini klubova narasla vrijednost u odnosu na proteklo razdoblje. Kao “prolazna vremena” uzeli smo početak i završetak prošlogodišnjeg ljetnog prijelaznog roka (27. srpnja i 18. listopada 2020.), završetak zimskog prijelaznog roka 2021. i sadašnje stanje. Osim Rijeke, Istre 1961 i Šibenika, čiji su kadrovi više vrijedili prije pet mjeseci te Lokomotive, koja je na višoj razini bila prošlog ljeta, svi ostali prvoligaši imaju trend dizanja tržišne vrijednosti.

Rezultat tog dizanja vrijednosti je i novi rekord. Ovog tjedna krenut će najskuplje izdanje Prve hrvatske nogometne lige od njena osnutka, osim ako se u sljedećih nekoliko dana ne dogodi totalna rasprodaja. No čak i tada rekord na startu prvenstva ne bi trebao biti ugrožen. Aktualna vrijednost kadrova hrvatskih prvoligaša je oko 285 milijuna eura. Radi se o okvirnom iznosu, jer je točan teško odrediti. TM, primjerice, u kadru Osijeka, primjerice, još drži Ivana Santinija, Dmitra Lopu, Gutija... a kod Hajduka Miju Caktaša, koje smo, naravno, mi u ovoj analizi eliminirali iz njihovih sada već bivših klubova, no moguće je da postoji još pokoje “kukavičje jaje” budući da prvenstvo još nije ni počelo niti su svi kadrovi iskristalizirani. Uglavnom, uoči početka HNL-a 2020. vrijednost svih prvoligaša je bila oko 200 milijuna eura, što je tada bila rekordna brojka. Ona je u ovom trenutku osjetno nadmašena.

Hajduk je danas na drugom mjestu najvrjednijih momčadi lige nakon potpisa Lovre Kalinića (dijeli drugo mjesto najskupljih vratara lige s Ivicom Ivušićem iz Osijeka, koji je također procijenjen na 2,5 milijuna eura), odmah iza je Osijek, a oba kluba vrte se oko rekordnih iznosa na kojima su ikada bili. Malo je neobično što se Gorica, čiji kadar nikad nije vrijedio više, probila na četvrto mjesto po vrijednosti ispred Rijeke. Iza njih slijedi Lokomotiva (iako i njoj sada odlazi Roko Šimić pa će joj se vrijednost kadra smanjiti za dva milijuna eura), a kao izdvojena četvorka, koja bi se, sudeći prema vrijednosti kadra, trebala boriti za ostanak, strše Slaven Belupo, Istra 1961, Šibenik i Hrvatski dragovoljac. Sigetski Crni, novi prvoligaši, nemaju nijednog igrača među 100 najskupljih u Prvoj HNL, ali nemaju razloga za paniku. Prije nešto manje od godinu dana cijeli tadašnji kadar Šibenika bio je procijenjen na 620.000 eura, deset puta manje nego sada, a družina sa Šubićevca na kraju je vrlo sigurno uplovila u luku prvoligaškog ostanka.

Dinamo ima sedmoricu najskupljih igrača Prve HNL, u to se društvo, na diobi sedme pozicije, ubacio mladi Hajdukov stoper Mario Vušković, koji je sa 6,5 milijuna eura izjednačen s Rasmusom Lauritsenom. Najskuplji igrač lige je Dominik Livaković, koji s 15 milijuna eura, uostalom kao i četvorica njegovih pratitelja, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Mislav Oršić i Bruno Petković, sam vrijedi više od četiri prvoligaša s dna ljestvice najvrjednijih. Najskupljih 11 Dinama ima vrijednost 96,8 milijuna eura, 56 milijuna eura više od idealne najskuplje postave ostatka lige...

Najskupljih Dinamovih 11 (3-4-3) 96,8 milijuna eura

Livaković (15) - Perić (4,5), Theophile-Catherine (4), Lauritsen (6,5) - Gojak (3,8), Jakić (4), Ademi (8,5), Majer (13) - Ivanušec (13,5), Petković (12), Oršić (12)



Najskupljih 11 Prve HNL bez Dinama (3-4-3) 40,8 milijuna eura

Ivušić (Osijek, 2,5) - Velkovski (Rijeka, 2), Škorić (Osijek, 1,8), Vušković (Hajduk, 8,5) - Bohar (Osijek, 2,5), Žaper (Osijek, 2,5), Lončar (Rijeka, 2,5), Lovrić (Gorica, 6) - Biuk (Hajduk, 4), Mierez (Osijek, 5), Livaja (Hajduk, 3,5)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:31