IVAN PERIC/CROPIX
NAJSKUPLJI U POVIJESTI

Nikad toliko nisu platili igrača, Bjelica ruši rekord! ‘Bit će to odličan posao za budućnost kluba‘

Najskuplje pojačanje Osijeka do sada je bio Antonio Mance 2019. godine
Piše: Darko RužićObjavljeno: 12. siječanj 2021. 15:44

Izjasnio se, javno, trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica, ujedno i čovjek koji ima sve ovlasti (pro)vođenja klupske politike u prvoligašu s Drave, kako će Osijek otkupiti ugovor argentinskog napadača Ramona Miereza.

Kada je u ljeto prošle godine došao u Gradski vrt na posudbu iz španjolskog prvoligaša Alavesa, s Osijekom je dogovoreno i u međusobni kontrakt izrijekom navedeno da osječki klub može nakon godinu dana otkupiti njegov ugovor. Cijena, prava sitnica, “samo” dva i pol milijuna eura. Vjerojatno ni Osječani, a ni Španjolci tada, nisu ozbiljno razmišljali da će doista i doći do stvarnog i potpunog transfera. Međutim, Mierez se igrama i konkretnim učinkom kao Bijelo-plavi potvrdio i dokazao da ima kvalitete koji su Osijekovoj momčadi potrebne i silno vrijedne, pa je već ove zime započeo ples milijuna.

Rekorder Mance

U Alavesu su tvrdi pregovarači, ništa manje nije ni onaj koji u ime Osijeka vodi pregovore, dakle, Nenad Bjelica, pa je natezanje potražnje i spuštanje cijene u tijeku iako Bjelica izrijekom veli “platit ćemo, dati 2,5 milijuna eura za Miereza, jer procijenio sam da u tom transferu za nas nema rizika”. A kada takav trenerski stručnjak i u igračkoj povijesti iznimno kvalitetan igrač izgovori tako nešto, onda mu se treba i mora vjerovati. On je taj koji s Argentincem radi na svakom treningu i njegov talent pažljivo brusi do potrebne finoće. Zasigurno i skupoće na nogomenom tržištu. Svjestan je Bjelica kakav dragi kamen drži u ruci i ne sumnja da će se cijena koju za njega plati višestruko isplatiti.

image
VLADO KOS/CROPIX

Čovjeka koji je doveo Miereza u Osijek, bivšeg sportskog direktora Bijelo-plavih Alena Petrovića, više nema u klubu. Ali, ostavština koja je ostala za njim, mislimo pritom na Miereza, iznimno dragocjena. Uspije li Bjelica sada ili u ljeto cijeli posao zaokružiti u ugovor koji će Miereza vezati isključivo za njegov sadašnji klub, bit će to velik i koristan posao. Iako, za njega će morati duboko posegnuti u blagajnu i izdvojiti novčani iznos kakav Osijek još nikad u svojoj dugoj povijesti nije isplatio ni za jednog igrača otkupljujući njegov ugovor. Naime, Antonio Mance je do sada bio na vrhu najplaćenijih s 1.300.000 eura, a Mierez će ga preskočiti za gotovo dvostruku brojku.

Bjelica je po dolasku u Osijek između ostaloga imao i uvjet da točno zna s koliko novčanih sredstava raspolaže prigodom kupnje novih igrača. Doveo je ubrzo Damjana Bohara, Marija Jurčevića, Antu Ercega, Antonija Cara, ove zime i Mihreta Topčagića. Dovest će, pouzdane informacije govore već danas, i veznjaka Petra Brleka, za sve je nešto platio, ali koliko - to nije poznato. Ostaje samo nagađanje.

Prije nego što je angažirao Topčagića, pri samom kraju ljetnog prijelaznog roka znao je Bjelica reći da je blizu osiguranog mu i na raspolaganje stavljenog novčanog limita za dovođenje igrača. Ali, koliko je to novca ukupno bilo u pitanju, nikad, niti na jednom mjestu, nije obznanio. Kao ni to hoće li se otkup Mierezevog ugovora i novci u transferima Topčagića i Brleka zbrajati u taj odobreni mu fond ili je s njima otvoreno novo poglavlje u novoj kalendarskoj godini kao novo izdvajanje...

Odvezane ruke

U stvari, nebitno je to, važno je samo da Nenad Bjelica, slobodnog uma i odvezanih ruku, može i dalje gospodariti po svom u jačanju igračkog kadra s kojim napada vrh HNL. Svi su mu potezi do sada bili svrsishodni i procjene pravilne. Kada još ugovorom uz Osijek veže Miereza i priču o dolasku Brleka dovede do kraja, odnosno, potpisa ugovora, bit će to novi njegov odlučan potez na stvaranju momčadi koja će postati i više nego do sada konkurentna u borbi za jedan od dva moguća trofeja u hrvatskom nogometu.

Dosadašnji najskuplji dolasci u Osijek (izvor TM)

ANTONIO MANCE
- došao iz Trenčina 2019.
- odšteta 1.300.000 eura


DAMJAN BOHAR
- došao iz Zaglebiea 2020.
- odšteta 850.000 eura


HARIS HAJRADINOVIĆ
- došao iz Haugesunda 2017.
- odšteta 700.000 eura


EROS GREZDA
- došao iz Lokomotive 2017.
- odšteta 600.000 eura


MIRKO MARIĆ
- došao iz Fehervara 2017.
- odšteta 600.000 eura

Najbolji strijelci Osijeka u prvih 16 ligaških utakmica u sezoni

13 - Igor Pamić (1995./96.)
12 - Goran Ljubojević (2003./04.)
11 - Robert Špehar (1994./95.)
10 - Mirko Marić (2019./20.)
8 - Nenad Bjelica (2000./01.), Stjepan Jukić (2004./05.), Ramon Mierez (2020./21.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:01