Nenad Dugi/CROPIX
OPTIMISTIČNI IZBORNIK

Niko Kovač iskreno: 'Realno, svima nam je pao kamen sa srca kad smo izvukli Island...'

Kad igraš kod kuće prvu utakmicu, moraš se čuvati da ne primiš pogodak. U drugoj se već sve zna, imaš sliku onog što moraš napraviti - rekao je hrvatski izbornik
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2013. 12:49

Dok smo skupa s izbornicima i ostalim delegacijama gledali ples kuglica, pozorno smo promatrali kako će reagirati Niko i Robert Kovač, te Davor Šuker, prvi čovjek HNS-a. Kad su na koncu ostali samo Hrvatska i Island, očekivali smo nekakav smiješak na njihovu licu, makar neki maleni tik na licu. Nije ga bilo, ostali su mrtvi-hladni, ozbiljni, kao da su ostalu u paru sa, recimo, Francuzima.

- Pozivam sve naše navijače na Island, a oni koji ne mogu na otok, neka napune Maksimir do vrha. Treba nam njihova pomoć. Znam da je Island daleko, ali ovo nam je jedinstvena prilika da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Naravno, uz trud, muku, red i disciplinu! - rekao je izbornik Niko Kovač.

Kaže da Hrvatskoj odgovara što se druga utakmica igra u Maksimiru, ali napominje:

- Ne zna se kako će Island igrati u prvoj utakmici, hoće li napasti ili neće. Kad igraš kod kuće prvu utakmicu, moraš se čuvati da ne primiš pogodak. U drugoj se već sve zna, imaš sliku onog što moraš napraviti. Zato je prednost kad se druga igra doma. Ali već na Islandu moramo postići dobar rezultat da bi nam bilo nešto lakše u uzvratu.

Pitali smo Niku Kovača je li mu pao kamen sa srca kad su ostale one dvije posljednje kuglice u zdjeli?

- Mislim da je mnogima kamenje padalo sa srca. Srca su nam svima jako lupala kad je počeo ždrijeb. Zadovoljan sam, optimist sam, ali i realist. Moramo popraviti sve ono što nije bilo dobro u kvalifikacijama. Da zaključim. Po Fifinoj ljestvici mi smo favoriti, ali treba se igrati dva puta do 90 minuta, možda i više. Ma, da je došao i bilo koji drugi protivnik, ja bih bio optimist, zato sam prihvatio reprezentaciju. Da je bilo obratno, ne bih se prihvatio ovog posla. Ali ponavljam, moramo mnogo toga popraviti kako bi preskočili Island.

Niko Kovač i stručni stožer još "jučer" su krenuli u analizu Islanđana, žele znati sve o svakom igraču Islanda. Rekao je hrvatski izbornik još nešto zanimljivo:

- Bili su u skupini sa Švicarskom, pa mogu nazvati i Ottmara Hitzfelda, njihova izbornika koji je bio trener Robertu i meni. Može nam dati koji savjet, od viška analize glava ne boli. Bilo bi suludo i glupo da to ne iskoristimo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 16:31