NASLJEDNIK IGORA ŠTIMCA

Niko Kovač: 'Mi smo ostali u 1998. godini dok su drugi otišli naprijed, ali vratit ćemo se'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. listopad 2013. 18:10

Štrajk u glavama igrača, s takvom je dijagnozom krize u nacionalnoj momčadi Niko Kovač izašao je pred novinare u prilikom službene izborničke inauguracije. Oni na terenu funkcioniraju kao jedanaest boraca, ali ne i kao momčad. Postoji neka blokada koju ću otkriti i otkočiti serijom individualnih razgovora, kaže 42-godišnji debitant na klupi “vatrenih”.

Točan u sekundu na predstavljanje je stigao u društvu HNS-ova predsjednika Davora Šukera koji je u uvodu objasnio da je novi izbornik za samo 24 sata izgubio prefiks vršitelja dužnosti. Niko Kovač je, naime, već potpisao ugovor koji mu jamči da će A-reprezentaciju voditi do kraja kvalifikacijske kampanje za Euro 2016.

Kovač se na predstavljanju svidio. Redoviti abonenti HNS-ovih presica navikli na Srebrićeve apaurine odjednom su imali što čuti. Mladi izbornik na pitanja odgovara direktno, bez demagogije i praznog fraziranja. Kada ga pitate što može promijeniti za samo tri treninga, Kovač će objasniti:

- Nema dvojbe da su svi kandidati u kadru reprezentacije izrazito kvalitetni nogometaši. Njihov problem je psiha, glave su u štrajku, misli putuju u nekim nepoznatim pravcima. Do studenoga i doigravanja želim izbliza upoznati situaciju i zato ću obići nekolicinu igrača kako bih s njima porazgovarao. Kada je riječ o taktici, neće tu biti dramatičnih promjena. Sve što ću zahtijevati, oni su već puno puta igrali - kaže Niko Kovač kojem će asistirati suradnici iz mlade reprezentacije. U stožeru su brat Robert, Goran Lacković i Vatroslav Mihačić.

Gdje je griješio Igor Štimac? Jeste li stigli porazgovarati s njim?

- Sa Štimcem sam odlično surađivao posljednjih osam mjeseci i razgovarali smo nakon posljednjih događaja. Prvo mu se moram zahvaliti što je doveo momčad do play-offa, mnogi danas nemaju priliku kakva se nama pruža. Kada su igre reprezentacije posrijedi... Svi smo vidjeli posljednje utakmice. Na njima nismo funkcionirali kao momčad. Pojedinac neće ništa značiti na terenu ako ne djelujemo kao ekipa i cjelina.

Je li Hrvatska trebala osvojiti ovu skupinu, ili ipak nije tako snažna kao što se često predstavlja?

- Imali smo na HNS-ovoj Akademiji predavača iz Belgije koji nam je objasnio u kojoj je mjeri promijenjen sustav rada u njihovu savezu. Nekad su imali Geretsa i društvo koje je forsiralo igru na zaleđa, a danas je to posve drukčija priča. Čini mi se da su Belgija, Austrija, Njemačka - nekada redom naše mušterije - velikim koracima zagrabile naprijed, dok smo mi ostali tapkati u mjestu. Nismo se pomaknuli puno dalje od nogometa koji nam je donio broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Koje igrače namjeravate posjetiti sljedećih tjedana?

- Imam okvirnu sliku u glavi, ali još nisam odlučio. S nekolicinom ću svakako razgovarati u četiri oka jer nisam 100 posto unutra. Neće to biti opsežna akcija jer čekaju nas i druge obveze. Već u ponedjeljak je ždrijeb doigravanja, moramo odvojiti vrijeme i za proučavanje suparnikovih utakmica.

Karizmatični lider, produžena izbornikova ruka na terenu, čovjek s autoritetom. Tako su Kovača opisivali za igračkih dana u hrvatskoj reprezentaciji. Treba li danas svlačionica svog lidera?

- Svaka svlačionica treba lidera jer stvari definitivno neće valjati ako miševi kolo vode. Ja ću također računati na trojicu-četvoricu igrača koji će funkcionirati kao moja produžena ruka na terenu. Još ih nisam izabrao, ali imam jasnu predodžbu o vođama. Na terenu će mi pomoći samo onaj za kojeg sam siguran da je potpuno ispravan i izvan terena.

Hoće li vam pomoći publika koja je u posljednje vrijeme vrlo skeptična prema reprezentaciji?

- Uopće ne sumnjam da ćemo biti jedinstveni. Ne samo momčad, nego cijela nacija treba stati iza reprezentacije, ali isto tako znam da publika traži impuls s terena. Naše je da im damo taj impuls.

Koga želite u doigravanju?

- Ne mogu utjecati na ždrijeb, prema tome nemam niti posebnih želja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 11:41