Adam Gnezda Čerin
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
POUZDANI VEZNJAK BIJELIH

‘Nisam baš sretan što je Mierezu procurilo! Borba za naslov? Svašta se može dogoditi...‘

Uoči prvenstvenog derbija Riječani su u Kranjčevićevoj uzvratili Lokomotivi za poraz na Rujevici.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. listopad 2021. 14:33

Rujevica čeka još jednu veliku utakmicu, Rijeka će u nedjelju ugostiti nogometaše Osijeka. Bit će to okršaj prve i druge momčadi na ljestvici nakon 13 nepotpuno odigranih kola, obje momčadi u odličnom raspoloženju iščekuju derbi. Osijek je prethodnog vikenda upisao očekivane bodove protiv Hrvatskog dragovoljca, plasirao se i u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa eliminiravši Rudeš, dok su Riječani odgodili svoju kup-utakmicu s Oriolikom i svoj optimizam temelje na povratku u pozitivu ostvarenom pobjedom u Kranjčevićevoj ulici protiv Lokomotive...

- Sreća je da je ta utakmica došla vrlo brzo, samo četiri dana nakon poraza na Rujevici protiv istog suparnika, pa stoga nismo ni imali previše vremena za negativne misli, okrenuli smo se odmah prema naprijed i željeli smo uzvratiti Lokosima. Uspjeli smo i sad je opet sve na svom mjestu. A posebno nas veseli što smo napokon pobijedili sačuvavši mrežu nedirnutom, iako je Lokomotiva imala nekoliko prilika za pogodak. Lokomotiva igra dobar nogomet, agresivna je, ima vrlo dobre igrače i ta je nedjeljna utakmica mogla otići i u drugom smjeru. Ali, oni nisu zabili, a mi smo, pak, s dva postignuta euro-gola upisali sva tri boda - rekao je Adam Gnezda Čerin (22), slovenski nogometni reprezentativac i pouzdani veznjak Rijeke.

image
Adam Gnezda Čerin
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Lijepo je ne primiti

Bila je ovo prva ovosezonska prvenstvena utakmica u gostima u kojoj Rijeka nije primila pogodak, ujedno i prva nakon domaće pobjede protiv Istre (2:0) u 2. kolu, u kojoj je riječka mreža mirovala...

- Lijep je osjećaj kad ne primiš zgoditak. Znamo, naime, da imamo prema naprijed kvalitetne igrače, koji svakome mogu zabiti gol, stoga nam treba sigurnost u obrambenom dijelu igre, kako bismo izdržali svih 90 minuta nedirnute mreže. Napokon se to dogodilo i u tom smjeru moramo nastaviti.

Obrambena igra ne odnosi se samo na vratara i obrambene igrače, obrana počinje od napadača, a iznimno važnu ulogu imate vi kao vezni igrač, u sredini travnjaka...

- Slažem se, kad primamo pogotke, primamo ih kao momčad, a nisu samo vratar i obrambeni igrači zaduženi za čuvanje mreže. Kad imamo obrambenih problema, onda su to problemi cijele momčadi, počevši od napadača. I kad se posložimo, kad smo homogeni, onda i izgledamo bolje na terenu i obrambena nam je igra na željenoj razini.

Trebat će vam čvrsta obrana u nedjeljnom derbiju s Osijekom?

- Naravno! Dvoboji s Osijekom u pravilu su neizvjesni, tvrdi, s mnogo izravnih duela, igra se obostrano agresivno. I bit će to dobar, pravi derbi, nadam se da ćemo u nedjelju, kad će to biti najpotrebnije, pokazati i svoje najbolje lice. Osijek mudro igra, strpljivo i kompaktno, dobro se brani, prima malo pogodaka, to je Osijekov prepoznatljivi stil igre. Morat ćemo, dakle, pronaći rješenje za probijanje njihove obrane, ali moramo istodobno biti oprezni, moramo paziti da nas ne iznenade i ne zatresu nam mrežu.

U prvoj ovosezonskoj međusobnoj utakmici u Osijeku niste u tome uspjeli, Mierez je izmaknuo pozornosti i Osijek je pobijedio 1:0. Zanimljivo, bio je to posljednji ovosezonski prvenstveni Mierezov pogodak, uletio je u golgetersku krizu, koju je, nakon više od dva mjeseca, prekinuo pogotkom Rudešu u utorak u Kupu?

- Neovisno o toj golgeterskoj “suši”, Mierez je neprijeporno kvalitetan napadač na kojeg uvijek treba posebno paziti. Potrebno mu je malo vremena za reakciju, sjajno se snalazi u kaznenom prostoru, odličan je u skoku i najopasniji je Osijekov nogometaš. Nisam baš sretan spoznajom da mu je protiv Rudeša opet “procurilo”, ali vjerujem da ćemo ga na Rujevici zaustaviti.

Napetost dobra za sve

Hoće li utrka za naslov prvaka biti ovako neizvjesna i uzbudljiva do samoga kraja prvenstvene utrke?

- Ove je godine, kao i lani, liga iznimno zanimljiva i to je svakako dobro za sve, za igrače, klubove i navijače. Sretan sam što je tako, a na nama je da igramo što bolje i što duže održavamo tu neizvjesnost. Jer, svašta se može dogoditi uđe li se u završnicu sezone ovako izjednačeno kao što je sad. No, ne volim dugoročne prognoze, idemo utakmicu po utakmicu, svaka je jednako važna. Istina je da u međusobnim derbijima, poput nedjeljnog s Osijekom, bodovi dvostruko vrijede, ali prvenstva se nerijetko gube i osvajaju na takozvanim “malim” utakmicama - podvukao je Adam Gnezda Čerin.

Ponovi li Hrvatska igru kao protiv Slovenije, onda neće biti problema ni s Rusijom

Reprezentativac ste Slovenije, vaša je momčad zajedno s Hrvatskom u skupini H kvalifikacija za odlazak na SP, no dva kola prije kraja izgubili ste sve šanse za odlazak na veliku nogometnu smotru. Kako vidite rasplet skupine, Hrvatska i Rusija bore se za prvo mjesto?

- Porazom protiv Rusije izgubili smo sve izglede i pred nama je neizvjestan rasplet. Od početka sam govorio da je Hrvatska najkvalitetnija momčad u skupini, tako i sad razmišljam, vjerujem da će vaša reprezentacija na kraju ipak izboriti prvo mjesto. Bit će to teška utakmica protiv Rusije, ali ponovi li Hrvatska igru kao protiv Slovenije, onda neće biti problema ni s Rusijom. No, ne smije se Ruse nimalo podcijeniti, u ovim su kvalifikacijama u nekoliko navrata bili u podređenom položaju na travnjaku, ali uvijek su se uspjeli izvući. Uglavnom, bit će to zanimljiva završnica skupine. Dakako, najprije Hrvatska treba apsolvirati Maltu, a Rusija Cipar.

Je li veliko razočaranje u Sloveniji nakon što niste uspjeli izboriti plasman na SP? Bile su ovo osme kvalifikacije za nastup na velikim natjecanjima u kojima Slovenija nije uspjela. Posljednji je put vaša nacionalna vrsta igrala na SP prije 11 godina, 2010. u JAR, dok je na Euru Slovenija zadnji put sudjelovala 2000. u Nizozemskoj i Belgiji...

- Da, predugo je to razdoblje bez Slovenije na velikim natjecanjima i razočaranje je golemo, očekivalo se više. No, platili smo danak smjeni generacija i sad je pred nama razdoblje mukotrpnog rada. Doći će još mladih i novih igrača, još će se neki stariji oprostiti od igranja za nacionalnu momčad. Očekivanja su u slovenskoj javnosti velika i nadam se da ćemo u dolazećim kvalifikacijama za Euro napokon uspjeti, te plasmanom u završnicu natjecanja 2024. u Njemačkoj razveseliti naše navijače - kaže Čerin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 21:24