Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
DOMINIK LIVAKOVIĆ

'NISAM POPUT LADIĆA, SPREMAN SAM ZA INOZEMSTVO! Prvi hrvatski golman: 'Vidjet ćemo što će donijeti prijelazni rok, potajna želja su mi Lige petice'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. svibanj 2020. 10:28

Dominik Livaković, dokapetan Modrih, već osam godina brani u HNL, skupio je 185 nastupa. Prvi vratar Dinama i Vatrenih najbolji je hrvatski vratar, iako ima samo 25 zaista je veteran hrvatskih travnjaka. Do kada se još vidite u plavom domu, u Hrvatskoj?

- Nakon ovih brojki što ste naveli, jasno je da sam spreman za sljedeći korak. Lijepo mi je u Dinamu, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati tijekom prijelaznog roka - kazao nam je u početku Livaković.

Dakle, po ovom odgovoru zaključujemo da bi se možda nešto moglo dogoditi u prijelaznom roku, zar ne? Ali nećemo špekulirati.

Možete li se zamisliti cijelu karijeru u Dinamu, poput Dražena Ladića?

- Druga su vremena, rijetko koji igrač provede karijeru u jednom klubu. Imam ambiciju dokazati se na visokoj razini i vidjeti koje su mi mogućnosti, a i Dinamo živi od prodaje igrača. Mislim kako smo svi svjesni da će jednog dana doći vrijeme za rastanak.

Ipak, koji su preduvjeti nužni da biste uopće razmišljali o “vječnom” ostanku u Maksimiru?

- Do prije tri mjeseca svi smo pričali o Euru i proslavi naslova prvaka, a sada treniramo u skupinama po pet i pratimo konferencije Nacionalnog stožera da nam se omogući povratak u rutinu. Mislim da je to znak da nema planiranja, već uzimamo stvari kako stignu.

Žalite li danas što klub nije prihvatio opciju Montpelliera, vjerujete li da će opet doći takva ili bolja ponuda?

- Ne žalim što klub nije prihvatio ponudu Montpelliera jer je ova sezona bila i za mene i za klub odlična. Sve se u životu događa s razlogom.

Koja liga vas najviše privlači, u kojem biste klubu najradije branili, možete li se komparirati s najboljim vratarima danas?

- Svima nama su lige Petice neka potajna želja jer tamo se igra najbolji nogomet. Hoće li to biti Engleska, Španjolska ili Njemačka, mislim da je manje važno. Sve su usporedbe nezahvalne. Imam svoj put koji slijedim i pokušavam biti što više svoj. Naravno da proučavam najbolje golmane svijeta jer nisu slučajno u tom statusu, ali imam svoj put…

Je li vam itko zamjerio otezanja oko smanjenja ugovora, je li atmosfera u svlačionici ista kao i prije?

- Nadam se da nije, jer nema razloga. Mi smo imali svoj stav, ljudi iz kluba su imali svoje rezone i logično je da ima nesporazuma ako nemamo iste stavove. Činjenica je da smo se brzo dogovorili kada smo sjeli za stol, o detaljima je sve rekao Ademi i stojim iza kapetana. Vrijeme je da zatvorimo to poglavlje i okrenemo se budućnosti. Mi smo puno toga napravili na krilima te atmosfere i nisam primijetio kako je nešto od toga izgubljeno. Ako i jest, brzo ćemo to vratiti. Atmosfera u Dinamu je dobra, jedva čekamo da počne prvenstvo.

Kakvi su vaši prvi dojmovi o Igoru Jovićeviću, kakvi su vam sada vratarski treninzi?

- Za sada teško mogu pričati o Jovićeviću jer nismo još trenirali skupa. Otkako radimo po grupama, mi vratari smo kod trenera Žufića. Što se vratarskih treninga tiče, žao mi je što više nema Čavline s kojim sam imao poseban odnos, puno veći od relacije vratar - trener, ali znam Žufića, bio je s nama na zimskim pripremama i već smo radili skupa, Siguran sam da će suradnja biti dobra.

Možete li do kraja sezone skinuti rekord po broju najmanje primljenih golova u sezoni, može li Dinamo do rekordna 93 boda?

- U hrvatskim okvirima Dinamo može sve! Dovoljno smo jaki i moćni da sve ovisi o nama. E sada, hoće li se to dogoditi, to je već druga priča. Puno se stvari mora poklopiti, specifični su uvjeti pripreme i nikada nismo bili u ovakvoj situaciji da imamo toliku pauzu od utakmica. Bit će zanimljivo vidjeti kako će klubovi reagirati nakon što natjecanje krene.

Jeste li vjerovali da može tako brzo uzeti reprezentativnu “jedinicu”, imaju li Vatreni u vama vratara za idućih deset godina?

- Hvala na komplimentu, ali onog trenutka kada počnem razmišljati na taj način slijedi pad. Nitko nema rezervirano mjesto u momčadi, pogotovo ne u reprezentaciji Hrvatske koja je druga na svijetu. Svoju priliku sam strpljivo čekao te je iskoristio onog trenutka kada sam je dobio. Tako čekaju i drugi što mi je znak da nemam pravo na opuštanje i krivi korak. A uvjeravati samog sebe da sam nezamjenjiv bilo bi katastrofa.

Na Euru ste trebali biti prvi vratar Vatrenih, brine li vas hoćete li taj status imati i sljedeće godine na Euru?

- Kao što sam već vam odgovorio, sve je na meni. Ako nastavim s razinom forme koju sam imao prije prestanka nogometnih aktivnosti, onda sam blizu tome. Puno radim na sebi, treniram i svakim danom sam sve bolji. Do Eura je još godinu dana i svašta se stigne promijeniti.

Čujete li se s vatrenim reprezentativcima, tko se od njih najbolje nosi s aktualnim stanjem, tko najgore?

- Mislim da nam je svima isto. Nismo navikli na ovakve pauze, pogotovo ne biti zatvoreni u svoja četiri zida i razmišljati što sutra nosi kao što je bilo na početku. Sada je već nekako lakše, lagano počinjemo s treninzima i vidi se doza optimizma među igračima. Puno smo komunicirali te hrabrili jedni druge ali to je stav na kojem smo stigli u finale SP-a 2018. Samo hrabro, zajedno i ponizno. Zašto bi sada bilo drugačije?

'Na mojim obranama neće se osjetiti duga pauza'

Kakva vam je bila svakodnevica u doba pandemije, kako ste provodili vrijeme u izolaciji?

- Neko vrijeme sam bio u Zadru kod obitelji. Tamo sam radio prema programu koji sam dobio od bivšeg stručnog stožera. Onda sam se vratio u Zagreb te čekao rasplet situacije i početak treninga. Sada se osjećam kao da smo u jeku priprema, samo nismo izvan Zagreba, nego treniramo u Maksimiru.

Znate li nekoga tko je bio pozitivan, koliko strahujete od zaraze uoči nastavka prvenstva?

- Ne znam nikoga osobno, možda preko prijatelja ili nekim drugim kanalima. Ne strahujem jer vidim da su svi maksimalno uključeni u organizaciju. Od doktora Bahtijarevića do Smodeka. Paze na svaki detalj i ništa ne prepuštaju slučaju. To nas sve ohrabruje uoči nastavka prvenstva.

Koliko ste pali u formi izostankom treninga i utakmica je li vam se sada vratio vratarski osjećaj?

- To ćemo vidjeti kada počnu utakmice, ali ne osjećam neke promjene na sebi. Dobro se trenira, nisam ljenčario tijekom pauze već sam radio na sebi i kada krene prvenstvo, neće se osjetiti ova pauza. Siguran sam u to.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2023 08:19