Vjekoslav Skledar / CROPIX
'NE MOGU JA BITI AMNESTIRAN'

'NISAM SPAVAO, KAKO ĆU ZASPATI NAKON ONE MUKE?' LEGENDA DINAMA NAKON NAJTEŽEG PORAZA U POVIJESTI ISTRE OBJAVIO Ja sam kriv, preuzimam svu odgovornost!

IGOR CVITANOVIĆ Trener Istre 1961 jutro nakon iznimno teškog debakla s Rijekom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. svibanj 2019. 14:45

Nakon što je doživio i šesti poraz na klupi Istre 1961, od devet utakmica koliko je vodio, Igor Cvitanović došao je pred novinare “izvan sebe”. Nije ovo bio običan poraz, nego je najteži ishod kluba u njegovoj 13-godišnjoj prvoligaškoj povijesti. Što je još gore za trenera debitanta, dogodio se pred domaćom publikom, i to u utakmici koja navijačima posebno vrijedi, sa susjedom iz Rijeke...

- Nisam spavao, naravno, kako ću zaspati nakon one muke. Misli na utakmicu stalno su me mučile. Teško je s time živjeti, ali u nedjelju kad sam odlazio na trening rekoh sam sebi - mora se dalje i idemo raditi da isperemo kako tako naše grijehe.

Dojam jutro poslije?

- Gledajući prvih 20-ak minuta mislim da to nije bilo tako loše da bismo na kraju doživjeli potop. Što se dogodilo sa momčadi da se tako raspadne, u čemu je taj klik, teško mi je sada odmah zaključiti. Nije stvar u tome da su jedan ili dva igrača podbacili, nego je cijela momčad bila loša. Kad je tako, zna se da je onda odgovoran trener.

Razgovor s navijačima

Poslije utakmice bili ste vrlo kritični prema igračima, ali i vi ste pridonijeli takvom izdanju. Što si zamjerate?

- Naravno da sam pridonio. Kao što rekoh, kad svi igrači odigraju loše, onda je prvi krivac onaj koji ih je postavio u igri. Zamjeram si više toga, ali prije svega činjenicu da nisam prepoznao gdje ide igra nakon tih prvih 20-30 minuta. Očito je da sam krivo postavio igru, odabrao neka kriva taktička rješenja i igrače za to.

Primjerice?

- Nema smisla sada prozivati pojedince jer, kako sam kazao, ja sam to odlučio i izabrao. Pokazalo se krivim. Htio sam blokirati njihov desni bok, duplirao sam, ali se ispostavilo da je odande došlo najviše problema. To sam kao trener trebao spoznati odmah i korigirati stvari.

Mišljenja smo da imate taktički odveć otvoren pristup. Rijeka je to drastično kaznila, ali i prijašnji suparnici. U osam utakmica primili ste prije ove 17 pogodaka, što je 2,1 po utakmici?

- Pokazuje se da je to tako. Kao što se potvrđuje da mi bez Miereza nemamo snagu u ofenzivnom dijelu, da nam manjka njegova agresivnost te dubinu koju daje. Bez toga je teško igrati ofenzivnije.

Što to sada znači, da ćete igrati opreznije?

- Da, morat ćemo biti oprezniji, prilagoditi se i situaciji i kadru koji imamo.

Razgovarali ste s navijačima nakon utakmice?

- Oni su ogorčeni i to s punim pravom. Naravno da ja ne mogu biti amnestiran za ovo što se dogodilo i prihvaćam odgovornosti koje mi pripadaju.

Prijava klubu

Jeste li razgovarali s klupskim čelnicima?

- Imali smo razgovor i razmjenu stavova. Dali su mi podršku da učinim sve što treba da se momčad uzdigne i da svakog onog koji to remeti odmah udaljim i prijavim klubu. To sam u nedjelju prije treninga kazao u svlačionici. Dosta je stvarno bilo s ikakvim krivim ponašanjima, igricama. Bio sam previše fleksibilan, možda su i mene poljuljala dva dobra rezultata. No, sada više nema tolerancije ni za najmanju grešku.

Što su igrači kazali?

- Ništa. Što će reći nakon ono što se pokazalo u subotu navečer.

U kadru nema Ndija, Rimane je na klupi...?

- Ndi, kazao sam, mora odlučiti. Ili će se ponašati profesionalno i ozbiljno promijeniti pristupe, ili će biti udaljen iz momčadi. To vrijedi ne samo za njega, nego baš za svakog igrača u svlačionici koji neće biti 100 posto “unutra”. Što se Rimanea tiče, on još nije fit, ozljeda lista je nezgodna, ali bio je na klupi. Mislim da će sada moći maksimalno u napore, kao i Bosančić.

Isprati muku

Niste potonuli?

- Jako mi je teško sve ovo, kao i svakom navijaču Istre 1961. Oni, grad, klub, nisu zaslužili ovakve brodolome. No, upravo zbog svih njih, zbog sami sebe, moramo se dignuti s poda. To je najveće iskušenje, podignuti se kad posrneš. Ako uspijemo u tome, onda možemo barem malo isprati ovu muku koju smo svi zajedno priredili vjernim navijačima.

Istrin 200. poraz i najveći minus

Najteži domaći

porazi u Prvoj HNL

Istra 1961 - Rijeka 0:7

(4. svibnja 2019.)

Radnik - Osijek 0:7

(30. travnja 1994.)

Zagreb - Lokomotiva 0:6

(14. veljače 2015.)

H. dragovoljac - Dinamo 0:6

(20. studenoga 2010.)

Kamen Ingrad - Zagreb 0:6

(14. travnja 2007.)

Inter - Dinamo 0:6

(14. kolovoza 2005.)

Samobor - Zagreb 0:6

(3. kolovoza 1997.)

Zagreb - Croatia 0:6

(24. studenoga 1996.)

Marsonia - Croatia 0:6

(8. rujna 1996.)

Belišće - Croatia 0:6

(16. listopada 1993.)

Najteži porazi Istre 1961 u Prvoj HNL

Istra 1961 - Rijeka 0:7

(4. svibnja 2019.)

Dinamo - Istra 1961 7:1

(25. srpnja 2009.)

Dinamo - Istra 1961 6:0

(16. ožujka 2014.)

Lokomotiva - Istra 1961 6:1

(20. srpnja 2015.)

Hajduk - Istra 1961 6:1

(24. srpnja 2010.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 11:41