Drago Sopta/Cropix
VEDRAN ĆORLUKA ZA SN

'Nismo ista momčad kao 2008.! Niku Kovača nismo preboljeli, Bilić nije ništa kriv'

'Na Euru smo igrali zaista dobro, nadahnuto, nakon toga smo padali i ne treba bježati od priznanja da je to tako. Uostalom, nismo se plasirali na SP što je najbolja potvrda'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. svibanj 2011. 14:00

Prošlog utorka poklopio mu se protiv bivšeg kluba Manchester Cityja 100. nastup za Tottenham. Nije bio sretan, poraz je praktično izbacio Spurse iz Europe, ali žal Vedrana Ćorluke ne prelazi u očaj. Lani su ispali Citizeni, sada Spursi, nogomet je to. Reprezentativni rekorder sa 34 uzastopna meča (prvi sljedeći Jarni sa 22), od seniorskih debija 2004. godine do Manchestera odigrao je 297 natjecateljskih i 70-ak prijateljskih utakmica. Ritam od 50-ak nastupa po sezoni, od kojih su posljednje četiri godine u najzahtjevnijoj konkurenciji Premier lige i A reprezentacije, ima svoju cijenu.

Znači u subotu na Anfield Roadu morate stisnuti zube da biste pridonijeli eventualnoj pobjedi Tottenhama i spašavanju vize za Euroligu?

- Nažalost, neće me biti u postavi – kaže nam Ćorluka iz svog stana u Londonu.

Peče vas Tbilisi i poraz od Gruzije, zar ne?

- Da peče, nakon te utakmice osjećao sam se jadno kao i svi suigrači. Propisno smo se osramotili i svaki put kad se sjetim toga preružnog osjećaja nakon utakmice pomislim kako jedva čekam uzvrat da ga kako-tako izbrišemo.

Prilično je lako zaključiti da je Hrvatska imala pad u odnosu na Euro 2008?

- Moramo biti iskreni, nakon Austrije igre nisu bile na toj razini, što je djelomično i razumljivo nakon svih promjena koje su se dogodile. Na Euru smo igrali zaista dobro, nadahnuto, nakon toga smo padali u formi i ne treba bježati od priznanja da je to tako. Uostalom, nismo se plasirali na SP 2010, što je najbolja potvrda. Kad bi nam se dogodilo da ne idemo još i na Euro 2012, to bi bilo tragično za ovu reprezentaciju i naš nogomet uopće. Neću ni razmišljati o tome...

Gdje vidite uzrok amplitudama forme Bilićeve vrste?

- Jednostavno to više nije ista reprezentacija u odnosu na onu koja je suvereno stigla do Austrije, a tamo pokazala veliku kvalitetu i moć protiv najjačih. Samo da spomenem Roberta i Niku Kovača, Darija Šimića, tri najiskusnija velika igrača koji su se u međuvremenu povukli.

Niko Kovač bio je lider svlačionice?

- To što je značio kao kapetan i vođa reprezentacije, ne trebamo obrazlagati. Niko je točno znao kakva je temperatura u momčadi. Kad bi spoznao da je previše mira ili osjetio pad koncentracije, onda bi podviknuo, ako treba i opsovao, samo da se redovi homogeniziraju.

Ima li izbornik Slaven Bilić isti autoritet kao 2006? Koliko se promijenio, imaju li temelja javne opaske da je previše benevolentan prema igračima?

- S izbornikom surađujem već sedam godina i iz moga kuta on je ista osoba. OK, svakom čovjeku događaju se kroz tako dugo vrijeme neke promjene, ali u globalu radi se o istom Slavenu Biliću. Mijenjaju se rezultati, a kod nas je pogotovo navika da se jedne te iste ljude mjeri po rezultatu. Ništa novo, prošli smo i to prolazimo stalno mi igrači, tako je i izborniku. Dojučer je bio spasitelj nacije, danas je - nobody...

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 05:08