Drago Sopta
MARKOVIĆ PRIZNAJE

'Nismo znali za Ibru, nitko nas nije izvijestio da u Švedskoj postoji tako sjajan igrač'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. veljača 2012. 23:25

Zlatan Ibrahimović jedan je od rijetkih nogometaša iz dijaspore kojeg nisu zamijetili hrvatski skauti. Rođen je 3. listopada 1981. u Malmöu, otac Šefik je Bošnjak iz Bijeljine a majka Jurka Hrvatica iz Škabrnje. Roditelji su se upoznali u Malmöu gdje je Zlatan i počeo igrati nogomet. Imao je osim švedske i putovnice Hrvatske te BiH, pa je prema tadašnjim propisima Fife (zbog ratnih zbivanja na našim prostorima) mogao izabrati zemlju za koju će igrati. Na press-konferenciji jučer je kazao kako ga nitko nikad iz Hrvatske nije pitao bi li želio igrati za našu nogometnu selekciju. Pitali smo predsjednika HNS-a Vlatka Markovića o toj izjavi...

- To je apsolutno točno. Nikad, barem kad se radi o nama, nismo razgovarali s Ibrahimovićem i predložili mu da igra za Hrvatsku.

Marković kaže kako su jednostavno kasno doznali za Ibrahimovića.

- Kroz našu službu u HNS-u prošlo je preko šest tisuća mladih nogometaša iz BiH, jer smo svojedobno pomagali tom Savezu. Nažalost, nismo znali za Ibrahimovića, niti iz BiH niti iz Hrvatske nitko nas nije izvijestio da u Švedskoj postoji tako sjajan igrač. Zaista ga obožavam, svake godine glasujem za njega kad se bira najbolji nogometaš svijeta. On je zaista fantastičan igrač.

Istina, 2003. se pisalo kako je HNS krenuo u lov na Ibrahimovića te da bi se moglo dogoditi da Zlatan zaigra za Hrvatsku. Međutim, od toga nije bilo ništa osim jednog kurtoaznog razgovora nakon prijateljske utakmice Švedska - Hrvatska odigrane u Stockholmu. A na tom kurtoaznom razgovoru, na kojem su s Ibrahimovićem sjedili Vlatko Marković i Zorislav Srebrić, sjajni centarfor je i prije nego što su ga glavni ljudi HNS-a išta pitali kazao kako je on Šveđanin i da je čvrsto odlučio igrati za Švedsku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 11:22