VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
POTRAGA ZA PREDSJEDNIKOM

Ništa od povratka poznatog lica na Poljud, Hajduk još najmanje dva mjeseca bez novog čelnog čovjeka

Hajduk živi u nadi da će se pronaći čovjek koji će vratiti Hajduku dane ponosa i slave.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. kolovoz 2020. 09:04

Natječaj je objavljen, Hajduk će novog predsjednika po svemu sudeći dobiti u listopadu. Prijave za upražnjeno mjesto prvog čovjeka uprave kluba mogu se na poljudsku adresu slati zaključno do 30. rujna, a potom slijede razgovori s kandidatima. Ovisno o tome kakav će biti odaziv, moguće je da se dogodi i drugi krug razgovora, zbog čega je razvidno da nasljednika Brbića nećemo dobiti prije sredine listopada, možda i početka studenoga.

Razdoblje iščekivanja

Pred dvije godine na sličan se način tražio i nasljednik Ivana Kosa koji je ostao na mjestu predsjednika dva i pol mjeseca nakon smjene objavljene krajem travnja. Njegov nasljednik Huljaj na Poljud je stigao početkom srpnja 2018., stoga se jasno može pretpostaviti da nas i ovaj put čeka slično vremensko razdoblje iščekivanja u potrazi za novim predsjednikom Hajduka.


Dvije su konstatacije izašle na površinu u trenutku objave natječaja. Prva je jasna spoznaja da Nadzorni odbor nema profiliranog kandidata, pa je shodno tome objavljen natječaj koji traje više od 40 dana. Brbić je ostavku podnio 13. srpnja, samo dan nakon pobjede u Maksimiru. Ostavku je potvrdio nakon klupske Skupštine, premda je u međuvremenu Nadzorni odbor od predsjednika zatražio ostanak. Hodogram zbivanja jasno govori da je Nadzorni odbor imao vremena pronaći nasljednika, ali taj nasljednik sigurno nije Lukša Jakobušić kojeg se najčešće spominjalo kao mogućeg povratnika na Poljud.

Razmišljanje do rujna

Prošlogodišnji dopredsjednik neće ove godine postati predsjednik, jer logika kaže, ako se već nije imenovao, neće se ni javljati na natječaj. Zato je natječaj otvoren za sve one koji misle da znaju i mogu povesti Hajduk u bolju budućnost. Primarno se traži visoka stručna sprema i pet godina iskustva na rukovodećim položajima. Svi oni koji drže da su spremni uhvatiti se u koštac s problemima i zahtjevima Hajduka mogu dobro razmisliti do kraja rujna.

Put prema trofeju

Tu dolazimo do druge konstatacije, a to je jasna činjenica da se Nadzorni odbor odlučio na dulje vremensko otvaranje natječaja kako bi ljudi koji trenutno vode klub odradili prijelazni rok. Do sredine listopada je otvoren ovogodišnji mercato i očita je procjena da će Stanić i Kepčija, u suradnji s Brbićem u ulozi predsjednika-potpisnika, obaviti sve poslove u prijelaznom roku. Logična je to odluka, nema vremena da se novi predsjednik na svojoj poziciji sa suradnicima koje tek upoznaje hvata tako zahtjevnog i golemog posla kakav klub uvijek ima u transfernom razdoblju. Ujedno, s više od 40 dana natječaja, postoji i veća mogućnost pronalaska predsjednika koji bi odgovarao Hajduku. Do tada, dok se ne pronađe novi predsjednik, Brbić ostaje u klubu.


Koji je profil predsjednika Uprave već smo puno puta objašnjavali i naglašavali. Čovjek koji će povesti Hajduk prema trofeju, čovjek koji će pronaći i sredstva i kadrove. Takav bi profil predsjednika predstavljao bitan pomak. Ali, lako je postaviti visoke kriterije, međutim neusporedivo je teže iste ispuniti. Sedam godina bez trofeja, 15 godina bez naslova prvaka, nisu to brojke koje su dogodile slučajno.

Ali, Hajduk živi u nadi da će se pronaći čovjek koji će promijeniti tijek zbivanja, vratiti Hajduku dane ponosa i slave. U posljednje četiri i pol godine bilježimo četvrti takav pokušaj. Prvi se zbio u proljeće 2016., drugi u proljeće 2018, treći u veljači 2019. i trenutno je četvrti natječaj u tijeku. Čeka nas još jedno zanimljivo kadrovsko kasno ljeto.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 03:48