CROPIX
SASTANAK U ZAGREBU

NIŠTA OD UDRUGE PRVOLIGAŠA! HAJDUK ODBIJEN OD STRANE HNS-A, SPLIĆANE U ZAGREBU PODRŽAO SAMO JEDAN KLUB 'Više nećemo potencirati sastanke na ovu temu'

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 06. ožujak 2020. 17:23

HNS je na inicijativu Hajduka u Zagrebu organizirao sastanak svih prvoligaša gdje su čelnici Bijelih prezentirali razloge za povratak Udruge prvoligaša. Nakon odrađene prezentacije pristupilo se glasovanju nakon kojeg je prijedlog odbijen. Samo su Hajduk i Slaven Belupo bili za dok je ostatak tražio da se ono što Hajduk traži implementira kroz Komisiju za profesionalni nogomet HNS-a.

Taj je stav podržalo osam klubova dok su Splićani bili protiv. Hajdukov prijedlog podržali su i čelnici HNS-a na čelu s Marijanom Kustićem. Hajduk se u poslijepodnevnim satima očitovao oko skupa u Zagrebu. Na službenoj internetskoj stranici splitskog kluba priopćeno je među inim sljedeće...

"U Zagrebu je održan sastanak klubova Prve HNL na temu obnavljanja Udruge prvoligaša na kojem je sudjelovalo devet klubova, dok su se predstavnici NK Gorica ispričali zbog nedolaska. HNK Hajduk je, kao i na prvom održanom sastanku održao prezentaciju s konkretnim prijedlozima potkrijepljenim brojkama i argumentima.

Predstavljen je model po kojem bi Udruga funkcionirala, s neovisnim vodstvom kao što je to slučaj i u razvijenim europskim ligama. Želja je da liga svjetskih doprvaka bude dio elitnog nogometnog društva, odnosno punopravna članica europskog udruženja profesionalnih liga European leagues. Konačan rezultat bio bi povećanje prihoda klubova radi stvaranja veće konkurentnosti, a samim time i poboljšanja kvalitete Prve HNL i hrvatskog nogometa u cjelini.

Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX CROPIX

Ostali klubovi na ovom sastanku nisu iznijeli druge prijedloge, nego su se složili da argumenti koje je iznio HNK Hajduk najvećim dijelom stoje te su iskazali potrebu daljnjeg rada na unaprjeđenju hrvatskog nogometa kao i rada prvoligaških klubova. Međutim, od nazočnih klubova NK Slaven Belupo je bio za osnivanje Udruge prvoligaša, dok su ostali bili za opciju da se to pokuša napraviti kroz Komisiju HNS-a za profesionalni nogomet, što je HNK Hajduk izrijekom odbio.

Budući da većina klubova nije izrazila jasnu želju za obnavljanjem Udruge prvoligaša, HNK Hajduk više neće potencirati sastanke na ovu temu, ali ostajemo otvoreni za eventualne konstruktivne prijedloge drugih klubova, u što ne možemo uključiti ideju da se problem rješava na isti način na koji je i nastao," stoji u Hajdukovoj objavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 18:50