Marko Miščević/CROPIX
BESEK PRVI FAVORIT?

Nitko ne želi u Maksimir: Kuže, Edoardo Reja i Niko Kovač uručili Mamiću odbijenicu

Piše: ArhivaObjavljeno: 02. studeni 2012. 23:19

Tko je najbliže Dinamovoj klupi nakon što suživot Ante Čačića i Zdravka Mamića postane ‘nemoguć’? Mlađi Mamić, Zoran, već okolo priča da je “trener nemoguće tvrdoglav”, čuli smo već tu pjesmu i za Vahine ere (“apsolutno nemoguć za suradnju”).

Do ovog tjedna najizglednijim se kandidatom smatralo Tomislava Ivkovića, trenera Lokomotive, iz koje su na plavu klupu preselili i Čačić i prethodnik mu Jurčić. Dobije li bivši vratar Dinama i pomoćnik Zlatka Kranjčara za izbornikovanja Hrvatskom prekomandu s Kajzerice u Maksimir, u mlađu bi sestru bio prebačen Dinko Jeličić, koji uspješno vodi treći Mamićev zagrebački projekt, Radnik iz Sesveta. No, kako je Mamić kolegi na izravan upit o Ivkoviću odgovorio s “nemojte me zaje......”, a protiv te opcije je i direktor kluba s Kajzerice, Mamiću blizak Božidar Šikić, Ivkovićeva prekomanda do daljnjega je - fikcija...

Bilić nije zainteresiran

Glede ostalih kandidata s kojima mediji tehniciraju, upućeni kažu da Edoardo Reja, kojeg je Mamić zvao nakon Ludogorca, nije zainteresiran za povratak u Hrvatsku. Podsjećamo, 67-godišnji Talijan je u sezoni 2009./10. uspješno vodio Hajduk, ali nakon dvije trećine sezone nije odolio zovu Lazija, kojeg je vodio zaključno s prošlom sezonom. Reja bi s Dinamom osvojio prvenstvo, ali nema motiva popravljati statistiku najgoreg kluba u Ligi prvaka.

Dinamo nije opcija ni Josipu Kuži, kojeg je Mamić također zvao u kolovozu, ali nakon što se tada nije odlučio za njega “zbog greške” (čitaj: kockarskih navika), izgubilo se međusobno povjerenje i “sada suradnja više ne bi imala smisla”.

Niko Kovač, em što nema dovoljno iskustva, želi postupno izgrađivati karijeru u Njemačkoj i(li) Austriji, a i obitelj mu nije sklona selidbi u Hrvatsku. Slaven Bilić je, pak, jedva dočekao da započne inozemnu klupsku karijeru i nakon što jednog dana prestane voditi moskovski Lokomotiv povratak mu nije opcija, a dokazano nema po Mamićevim riječima “najvažniju ljudsku vrlinu”, a ta je - “znati slušati”.

Nadalje, Kruno Jurčić je pomoćnik izbornika Igora Štimca i nakon što ga klub nije zaštitio nakon lanjske Lige prvaka u kojoj se odlučio na razvojni program pod cijenu visokih poraza, kad nije dobio novu prigodu otpočetka ove sezone, nema namjeru biti vatrogasac.

Stagnacija igrača

Ostaje, dakle, samo Dražen Besek, za kojeg je Mirko Barišić još prije dvije godine kazao “ovo će biti sljedeći trener Dinama”. Besek je u Varaždinu, slobodan, vjerojatno “uvijek za” kad bi mu se ponudila klupa kluba čiji je bio kapetan sredinom osamdesetih, trebao je doći u paketu s Ćirom i prošlog prosinca nakon smjene Jurčića, bili su opcija prije Čačića, proljetos je podigao NK Zagreb, a jesenas s njime potonuo, pitanje je koliko mu Mamić doista vjeruje...

Ionako promjena trenera neće donijeti bod(ove) u preostala tri kola Lige prvaka, jer Dinamov najveći problem, za koji je posljednji odgovoran Čačić, nije ispadanje iz domaćeg kupa od Zadra ili očekivanih nula bodova u skupini Champions League, nego stagniranje igrača, pojedinačno i momčadski... I novi trener mora biti netko, domaći ili stranac, iza kojeg će Uprava, pardon Zdravko Mamić, iskreno stati, a bliža i daljnja povijest nas ionako uči da je to moguće kao i da škorpion prenese žabu preko rijeke...

Osuđeni na neuspjeh

Nemali broj puta smo napisali da su pod Mamićevim vodstvom kluba Dinamovi treneri “osuđeni na neuspjeh”, jer je nemoguće napraviti ravnotežu između natjecateljske, trgovačke i razvojne politike. Mamić bi htio objediniti svo troje, ali jedan je Porto, izniman.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 17:32