Dario Jertec i Zoran Kastel
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
BEZ PODRŠKE GRADA

Nitko u HNL-u nema manje novaca od njih: ‘Ako ispadnemo, mogli bismo završiti u amaterskom nogometu!‘

Velika varaždinska nogometna imena o teškoj situaciji za varaždinski klub pred završetak sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. svibanj 2021. 13:50

Imal jesem sto jezer, pa mi ih je negdo ‘zel, imal jesem jen škrlak, puhnul veter ‘zel ga vrag, imal jesem jen kaput, krpal sem ga tristo put, imal jesem jen štacun, pak sem z njega zletil vun.... To su stihovi iz pjesme Ja sem Varaždinec, Koja tako dobro opisuje stanje u današnjem varaždinskom prvoligašu.


Hoće li Varaždin izletjeti iz HNL-a? U posljednjih pet kola momčad Zorana Kastela kao da stoji pred streljačkim vodom. Osijek u Gradskom vrtu, Hajduk u Varaždinu, Dinamo u Maksimiru, pa Rijeka opet u Varaždinu... Tek u zadnjem kolu je Slaven Belupo u Koprivnici. Kako u takvom rasporedu doći do bodova spasa? Imali su Varaždinci i “sto jezer” i “jen škrlak”, ali stvarno je sve odnio vrag. U predigri raspleta prvenstva doma nisu pobijedili niti Slaven Belupo (1:1), niti Šibenik (1:1), niti Istru 1961 (1:1), a teško su poraženi na gostovanju kod Lokomotive (0:4).

Nisu dobili one koje su trebali pobijediti u borbi za spas, a kako će onda uzeti bodove nekome od “velike četvorke” hrvatskog nogometa? Izgleda da Varaždin ima ipak najtanji kadar u HNL-u, možemo spomenuti onu “koliko para, toliko muzike” jer Varaždin s 10 milijuna kuna budžeta godišnje debelo je na začelju svih prvoligaša. Praktički nemaju podršku grada Varaždina.

Puno pogrešaka

Kad se radi o rosteru momčadi, može se ustvrditi da su u Varaždin došli oni igrači koji nisu imali nikakvih drugih opcija. Zapravo je čudo kako su Varaždinci lani ostali u ligi s budžetom od 8,5 milijuna kuna. Napravili su Varaždinci s malo novaca pomoćni teren, rasvjetu, uz pomoć HNS-a umjetnu i hibridnu travu, infrastruktura se posložila, ali na nju se potrošilo između 3 i 4 milijuna kuna prijatelja, sponzora... Međutim, sportski rezultat je Varaždin ovog trenutka doveo u zaista gotovo nemoguću situaciju kad se radi o ostanku u HNL-u.


O trenutačnom stanju u varaždinskom prvoligašu porazgovarali smo s nekad velikim imenima tog kluba...
- Nisam blizu kluba, tako da mi je teško pričati o tome kako funkcionira, ali sigurno jest da je napravljeno puno pogrešaka. Da, na terenu se sve rješava, ali da bi se tamo sve riješilo, sve drugo treba biti dobro posloženo. Možemo razgovarati o kadru, o stručnom stožeru, rukovođenju klubom, ali kompletna atmosfera oko kluba nije bila dobra. Varaždin nije više kao što je to bio Varteks ponos grada. Izgubio se identitet kluba - kazao nam je u uvodu Dražen Besek.


Besek dalje priča...
- Mi Varaždinci prvo smo osjećali emociju kad smo igrali za taj klub. Ovog trenutka je najmanje igrača iz našeg podneblja. Nije veliki problem što ima mnogo igrača koji su došli sa strane, nego je problem njihova kvaliteta. Zato je teško očekivati da će na emociju i pripadnost klubu osjetiti ozbiljnost situacije. Makar, dok postoji i najmanja nada, ne smije se odustati od HNL-a.


Je li napravljena pogreška kad je smijenjen Samir Toplak i doveden Zoran Kastel, koji je ipak neiskusan trener kad se radi o vođenju prvoligaške momčadi?
- Ne vjerujem u šok-terapije. Vjerujem u proces. Ako mijenjaš trenera za vrijeme sezone, onda ne znači da je trener loš, nego da se radi o krivoj procjeni. Siguran sam da bi Toplak dočekao da se kotačić okrene u korist Varaždina. Ali, ima puno faktora unutar kluba koji nisu to dozvolili. Kakva šok-terapija kad igrači to ne razumiju? Nema veze to iskustvo Kastela, bio je dobar igrač, dugo je u trenerskom poslu, ali za voditi momčad u borbi za ostanak moraš imati karakteristike žrtve jer se radi o stresu. Ja sam bio u toj situaciji 2008. godine, uspjeli smo se izvući jer je bilo više vremena, a bila je i druga kompozicija momčadi. Bojim se da sad kompozicija momčadi nije takva. No, kažem, na muci se poznaju junaci, neka sad Varaždin pokaže je li junak - zaključio je Besek.

image
Branko Ivanković
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix


Branka Ivankovića smo ulovili u Dubaiju, gdje je na pripremama s reprezentacijom Omana.
- Problem Varaždina nije jednostavan, zato što ima najmanji budžet u HNL-u. Selekcija igrača, nažalost, nije se mogla odraditi stručno i ciljano, naprosto su se morali uzimati igrači koji su bili slobodni i koji su htjeli doći. Naravno da onda u takvoj grčevitoj borbi za ostanak gubiš samopouzdanje, nemaš dovoljno kvalitete, koja je kod Varaždina već na startu bila oko 20 posto slabija - kaže nam Tanac.


Priča da je Varaždin odigrao nekoliko dobrih utakmica, da su protiv Osijeka vodili s 2:0, da su gubili bodove u zadnjim sekundama...
- Ma, da je Varaždin dobio Slaven Belupo i Šibenik, imao bi četiri boda više i sad bi situacija bila posve drukčija, ostao bi u ligi. Jasno, dok postoji teoretska nada, treba se boriti. Jer, Varaždin je i protiv Osijeka, Hajduka i Rijeke pokazao da se može i protiv jačih. Nema se razloga predati unaprijed, bez obzira na težak raspored koji Varaždin ima pred sobom.


Što će se dogoditi ako Varaždin ispadne iz HNL-a?
- Neće se dogoditi ništa posebno, ali bila bi zaista velika šteta da Varaždin ispadne iz lige jer je tradicionalno nogometno središte s ogromnom tradicijom. Međutim, ako se to dogodi, klub mora imati daljnju viziju. Neće doći do raspada sustava. Varaždin je klub s tradicijom i ljudi koji su u klubu svjesni su svega i nisu od onih koji će se lako predati i odustati. Nama u Varaždinu je veliki problem nogometna škola, najbolji igrači su otišli u druge klubove, ali nije ih se moglo zadržati, krenuli su za svojim ambicijama. U tom dijelu se klub mora stabilizirati jer smo mi uvijek bili rasadnik talenata, te je u prvoj momčadi uvijek imao 60 posto igrača iz svog pogona - zaključio je Ivanković.

Najmanji proračun

Nakon što smo popričali s velikim varaždinskim imenima koji trenutačno nisu u klubu, okrenuli smo se onima koji jesu. Jedan je dopredsjednik Varaždina Davor Vugrinec.
- Ha, mi smo najjači kad je najteže! Igramo s “velikom četvorkom”, ali kao čovjek iz kluba i navijač moram tako kazati, zar ne? Ma, vidite, to je nogomet, treba se uvijek nadati. Sve je moguće, nadam se ostanku u ligi. Moramo vjerovati, kako bi bilo da ne vjerujemo? Pa, i naši konkurenti trebaju igrati, osvojiti više bodova od nas. Nikome neće biti lako - kaže nam Vuga.
Ipak, kazat će da je Varaždin u najtežoj situaciji...

image
Davor Vugrinec
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


- Jesmo, imamo najmanji budžet od svih prvoligaša, s takvim budžetom nije lako, kadar nam nije idealan, ali, kažem, i drugi moraju doći do bodova. Možda će na kraju o ostanku u HNL-u odlučiti jedan bod, međusobni ogled, međusobna gol-razlika... Zar je lako igrati Lokomotivi, Istri 1961? Svakome je teško igrati u grčevitoj borbu za ostanak. Nećemo se predati, bez obzira što sada izgledamo kako izgledamo. Imamo se pravo nadati. Što će se dogoditi ako ispadnemo? Pa, bili smo već u “najgoroj” ligi, pa smo se nekako digli... Jasno, ako ispadnemo, za naše navijače i sve one koji vole klub bilo bi to razočaranje. No, ništa se spektakularno neće dogoditi ako preselimo u Drugu ligu. Zato što smo preveliki klub, a nadam se da će se u budućnosti malo pametnije raditi. Ako ispadnemo, morat ćemo svi skupa ozbiljnije raditi ili ćemo igrati amaterski nogomet u Trećoj ligi - zaključio je Vugrinec.

Gabrijel Boban: Nemojte nas otpisivati!

Što je bliža završnica u Prvoj HNL, a s njom i presudna borba za ostanak, sve su rjeđi redovi varaždinskog prvoligaša. Na povećoj listi izostanaka nalazi se i Gabrijel Boban, iskusni napadač koji je zbog teže ozljede aduktora desne noge već četiri kola izvan trenažnog procesa.


- Prognoza nije dobra, no ja se nadam da ću ipak odigrati još neku utakmicu do kraja prvenstva i sudjelovati u borbi za ostanak - kaže strijelac, koji je svojim prvijencem početkom veljače pomaknuo Varaždin sa začelja.


Za tromjesečnog boravka u Varaždinu ovo mu je druga ozljeda, u prvoj su stradali ligamenti koljena lijeve noge...
- Žao mi je što trenutno ne mogu pomoći, ali uvijek treba vjerovati i nadati se pozitivnom ishodu. Suparnici imaju još dosta međusobnih dvoboja i sve je moguće. S druge strane, mi možemo puno dobiti kod kuće s Hajdukom i Rijekom, možda čak i prije nego s kvalitetom nešto skromnijim protivnicima. Vidim da nas neki otpisuju, ali ne bih se složio s tim, naprotiv. Moramo staviti glave na okup, prvi cilj je pozitivan rezultat u Osijeku, bod bi nam bio pravi zalet za odlučujuću završnicu - kaže nekadašnji zapaženi napadač Osijeka, koji ovog puta neće istrčati na travnjak u Gradskom vrtu. (I. Herceg)

Leon Benko: Trebamo skupiti glave, još smo živi!

A što na sve kaže najstariji igrač Varaždina, iskusni Leon Benko?
- Nismo dobro reagirali u utakmicama u kojima smo igrali protiv naših konkurenata za ostanak. Sad nam slijede najjači suparnici, krema HNL-a. Moramo biti koncentrirani, na svakoj utakmici dati svoj maksimum i nadati se. Bila bi zaista ogromna šteta da Varaždin ispadne iz lige. Plašim li se ispadanja? U nogometu je normalno i pobjeđivati i gubiti... Međutim, bilo bi zaista žalosno da više ne igramo u HNL-u. Imali smo dosta stvari u svojim rukama, ali smo gubili bodove od izravnih konkurenata i vani i doma. Sad trebamo skupiti glave, zaboraviti što je bilo i pokušati uzeti bodove hrvatskoj klupskoj eliti. Što nam drugo ostaje? Još smo živi...


Benko ima ugovor od kraja sezone, hoće li ostati ako Varaždin ispadne u Drugu ligu?
- Nisam razmišljao ništa dalje... Hoću li prekinuti karijeru ili dalje igrati, zaista ne znam. Ne bih htio ništa prejudicirati, koncentriran sam na završnicu sezone, a onda ćemo vidjeti - zaključio je Benko. D. Olivari

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:00