KRISTOF VAN ACCOM Belga Via Afp
U MAKSIMIRU SLAŽU KOCKICE

Njegov bi golgeterski učinak Dinamu bio pravi bingo! Na ovaj dvojac u Maksimiru očito baš ne računaju

Hoće li se 31-godišnji napadač vratiti u redove maksimirskog kluba
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. svibanj 2021. 15:39

Dinamo traži napadača za novu sezonu, to nije tajna, a Duje Čop jedna je od mogućih opcija za povratak u Maksimir. Vrlo brzo nakon što je ta informacija “okupirala eter”, krenule su rasprave što bi Čop donio Dinamu u novoj sezoni, je li on “taj” koji može donijeti novu dimenziju modrom napadu.

Zadnju sezonu u Standardu iz Liegea nije se Čop naigrao, međutim razlog je prvenstveno u činjenici da mu je na kraju sezone istjecao ugovor pa je u klubu pao u drugi plan. Ni prvi ni zadnji koji je postao žrtva isteka ugovora. Tamo negdje, do kraja listopada imao je minutažu, bio često i starter, a onda je zbog spomenutog razloga gubio mjesto u momčadi, znalo se već da na kraju sezone odlazi. I, neki je dan stigao prvi kontakt između Dinama i Čopove strane, interes postoji, a u Maksimiru ga vide kao jednog od napadača, koji bi trebao popuniti poziciju, na kojoj Damir Krznar nema puno rješenja.

Tu je Bruno Petković, čiji je transfer uvijek moguć, ne zna se ni što će biti s Marijem Gavranovićem, a s Andrićem i Kulenovićem se, očito, ne računa odveć ozbiljno. U svakom slučaju netko od njih će otići, a Čop je igrač koji je u svom prošlom mandatu u Dinamu bio vrlo učinkovit. Ukupno je u 110 utakmica u dvije i pol sezone zabio 60 golova, a posebno je bio raspoložen u sezoni 2013./14. Tada je bio najbolji strijelac lige s 22 gola, rijetko je koji Dinamov napadač zabio preko 20 u HNL-u, osim njega do dvadesetke, ne i preko, stigao je tek Angelo Henriquez, prije njih u ovom stoljeću još samo Eduardo koji je zabio 21 u sezoni 2005./06. i onda 34 sezonu kasnije te Ivan Bošnjak koji je kraj sezone 2005./06. dočekao s 22 gola “na računu”. Ali, ukupno gledajući tu Čopovu sjajnu sezonu 2013./14. u svim je natjecanjima zabio 32 pogotka, što nakon Eduarda nije uspjelo nikome.

Nije više mladić

Istina, Čop je sad osam godina stariji, ili iskusniji, prošao je dvije lige Petice, Italiju i Španjolsku, zabijao i tamo. Za Cagliari je bio strijelac četiri puta, u dresu Sportinga (Gijon) postigao je devet, a u dresu Malage sedam golova, dok se u Valladolidovim bojama nije uspio upisati u strijelce. U Dinamu, u poznatoj sredini i okruženju, Čop sigurno može donijeti dobar golgeterski učinak, kad bi ponovio tu 2013./14. to bi bio bingo, ma i s upola manjim brojkama već bi od njega bila velika korist.

Naravno, u situaciji u kojoj je danas Dinamo, teško bi mu itko u startu mogao jamčiti punu minutažu i ulogu startera od prve utakmice, međutim Čopu to ne bi trebao biti problem, nije mladić nezasitnih apetita, s ovim iskustvom i inozemnom karijerom iza sebe sigurno bi se mogao prilagoditi toj ulozi. Utakmica će i iduće sezone biti mnogo, puno prilike i minuta, kao što je bilo i ove sezone. Znalo se Modrima dogoditi da nemaju ni Petkovića ni Gavranovića pa je Krznar morao “kemijati” i tražiti neka nova rješenja, a sad ako netko od njih dvojice još i ode, Dinamu će sigurno trebati jedan iskusan napadač, s Čopom teško u Maksimiru mogu pogriješiti.

Slaganje kockica

Naravno, nije taj posao još riješen, u Dinamu još uvijek slažu “kockice”, nakon finala Kupa vjerojatno će se odmah intenzivirati rad na igračkoj križaljci, tada možda i priča s Čopom postane ozbiljnija.

Čopov učinak u klubovima nakon odlaska iz Dinama:

Cagliari 20 utakmica, 4 gola

Malaga 32 utakmice, 7 golova

Sporting Gijon 31 utakmica, 9 golova

Standard 61 utakmica, 9 golova

Valladolid 21 utakmica, 0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
25. travanj 2024 08:28