GORAN MEHKEK/CROPIX
PRVA ZVIJEZDA

Njegov bi odlazak bio težak udarac! Dinamo ga treba vezati lancem, a ključ od lokota baciti u Savu

Ovog trenutka ne pristati na izlazni transfer pod prijetnjom pištolja na sljepoočnici
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 09:56

Činilo se u Puli da će Dinamov charter za Cluj biti nakrcan namrgođenim licima. Pa ljudi, ne možete dobiti niti Istru, a željeli bi u Ligu prvaka? Mamićeva momčad djelovala je nemoćno, nekako ispuhano, nikako nije mogla probiti obranu domaće momčadi. Jalovi posjed lopte, oklijevanja i pogreške kod dodavanja, uzaludni centaršutevi koje nije mogao nitko pokupiti... Igra Modrih prema naprijed bila je prazna poput krigli piva na kraju tuluma.

A onda je pozvonio - Bruno Petković! Baš kao na kraju tuluma, stigao je pravi frajer pokupiti najbolje ‘komade’. Kad je ušao umjesto Sandra Kulenovića, vidjelo se da je Dinamo u napadu dobio neku sasvim drugu razinu napadača. Petko je ušao napraviti ono što treba. Čak se i nije posebno isticao do trenutka kad je oboren u šesnaestercu za kazneni udarac, ali dalo se zamijetiti da je obrana Puljana njegovim ulaskom postala nestabilnija, nesigurnija.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Počeli se plašiti

Dvije-tri lopte je u svom stilu primio leđima okrenut prema golu, gurnuo nekoliko dodavanja. Pulska obrana totalno se koncentrirala na njega, pazila svaki njegov pokret, počela ga se plašiti. Gotovo smo sigurni da Rafa Paez na bilo kojem drugom igraču Dinama ne bi skrivio jedanaesterac. Brune se uplašio, morao ga je držati, što je u konačnici bilo kobno.
Petković je riješio utakmicu u Puli. Kao mnoge do sada, kad je Dinamov napad pokazivao dekoncentraciju i kad je izgledao bezopasno. Vrlo važnu utakmicu. Jer poletjeti prema Cluju nakon 0:0 protiv Istre svakako ne bi bilo poticajno. Dinamu je u Puli trebao poguranac, jako guranje u leđa, a to je upravo učinio Petković. Možda će vam se ova rečenica učiniti prenapumpano, ali Petko se vratio na velika vrata, nema veze što se protivnik zvao Istra koja je igrala doigravanje za ostanak u prvoligaškom društvu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Ozlijedio se Bruno Petković protiv Osijeka, šepajući napustio teren u 75. minuti. Bilo je to 27. lipnja. Bilo je tada straha u Maksimiru, od teže ozljede ligamenta ili meniska, što bi značilo i nekoliko mjeseci izvan travnjaka. Međutim, nakon dodatnih pregleda magnetom odagnane su crne slutnje, nalazi su pokazali da ozljeda nije tako ozbiljna. Ipak, nije se riskiralo, do konca prošle sezone Petković nije izlazio na travnjak. Međutim, malo je zabrinjavalo da nije trenirao punom snagom, a propustio je i uvodnu prvenstvenu utakmicu s Lokomotivom. S obzirom da Modre već 25. kolovoza čeka utakmica s Clujom, pojavile su se neke sumnje hoće li glavni napadač Dinama biti spreman za Rumunje. Priča iz Pule odagnala je tu sumnju, makar reprezentativni napadač zbog duže stanke vjerojatno nije u onoj formi koja ga je promovirala u Vatrene.

Pištolj na sljepoočnici

Međutim, s njim u Cluju Dinamove šanse za pobjedu su mnogo, mnogo veće. Petković Dinamu u napadu daje klasu i rješenja kakva inače nemaju drugi napadači. Čast ostalima, ali za jača europska dostignuća, Modri su bez Petkovića u napadu podosta ‘gologuzi’. On svojim majstorskim potezima može riješiti svaku utakmicu.
Da, ponekad na travnjaku djeluje opušteno, naizgled nezainteresirano, solira i možda se odvaja od momčadskih napora, ali Petković je čovjek odluke, motiviran uvijek kad je najpotrebnije, najbolji je kad je najteže. Bruno je gazda ove momčadi, vlasnik ‘firme’. Njemu se to sigurno neće dopasti, jer sanja odlazak u velike europske klubove, ali u Dinamu bi ga trebali vezati lancem, a ključ od lokota baciti u Savu. Ovog trenutka ne pristati na izlazni transfer pod prijetnjom pištolja na sljepoočnici. Ostati prvo bez Olma, a sad bez Petkovića bio bi nenadoknadivi udarac za Dinamo.

Zanjihati mrežu

Pred Dinamom je najvažnija utakmica prvog dijela sezone. Ogled s Clujom odredit će podosta toga u Maksimiru. Pobjeda i nastavak nadanja za ulazak u Ligu prvaka vjerojatno će se odraziti i na klupske prioritete, posezanja za dovođenjem još nekih pojačanja. Taj trijumf u Rumunjskoj je Modrima potreban kao kruh gladnome. Put do njega bit će otvoren ako Petković bude pravi. Sve su oči uprte u njega, u čovjeka koji je u stanju zanjihati rumunjsku mrežu. A nakon toga i one Portugala i Francuske. Bez obzira što je do sada odigrao samo tih pola sata u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:47