Tea Cimas / CROPIX / CROPIX
VJERUJE U BIVŠI KLUB

NJEGOVIM ODLASKOM EUROPA JE RIJECI POSTALA PROBLEM 'Ne znam, ali vjerujem da je sve u redu'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 17:44

Andrej Kramarić jučer je bio u Zagrebu, uhvatili smo ga u obiteljskom domu na ručku.

- Dobio sam slobodan dan, eto, za tri sata vraćam se u Njemačku - kazao je reprezentativni napadač Hoffenheima, dodajući:

- U klubu je sve dobro, prekjučer smo igrali s talijanskom Chievo Veronom, koju smo svladali 2:0, sljedeći suparnik nam je Atletico Madrid, za dva tjedna igramo kup, a Bundesliga starta 28. kolovoza.

SINSHEIM, GERMANY - JANUARY 23:  Andrej Kramaric of Hoffenheim runs for the ball during the Bundesliga match between 1899 Hoffenheim and Bayer Leverkusen at Wirsol Rhein-Neckar-Arena on January 23, 2016 in Sinsheim, Germany.  (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Sada bolje dišem

Kasno, zbog reprezentacije koja je u Riju na Olimpijskim igrama. Možete li sada disati punim plućima, nakon što ste operirali nos?

- Hajde da to barem mogu reći, sada mi je bolje, mogu malo bolje disati, nadam se da ću tako oporavljen lakše prodisati na terenu.

Hoće li Hoffenheim izbjeći reprizu borbe za ostanak?

- Dovedeno je sedam novih igrača, bit će to drugačija momčad. Želimo da se ne ponovi prošla sezona, možda neki imaju i skrivene aspiracije, no kako se dosta toga mijenjalo u svakoj ekipi, treba tek vidjeti kakvi su konkurenti. Ta pobjeda nad Chievo Veronom nam je dobro došla za samopouzdanje jer ipak je to ekipa koja je prošlu sezonu u Italiji završila na osmom mjestu.

Otkako je Andrej Kramarić otišao iz Rijeke, klub s Kvarnera nikoga nije prošao u Europi.

- Ma dobro, proveo sam lijepe dane u Rijeci. Baš sam gledao u nedjelju utakmicu s Interom, poklopilo se da ni treći susret u Zaprešiću nisu mogli pobijediti. Vidim da Kek daje isti tonus, da su dosta organizirani, ali poprilično igrača je otišlo. Kao i svake godine, prvenstvo će ići u istom smjeru, Dinamo, Rijeka i Hajduk borit će se za prvo mjesto. Bolje je da bude što zanimljivije.

Bitnija je ovog časa Europa, a oni su ispali od Istanbul Basaksehira. Je li razlog to što nema jednog Kramarića koji bi zabio gol na Bosporu pa bi sve bilo jednostavnije?

- Utakmicu u Istanbulu nisam gledao, ali jesam riječku. Mislio sam da će proći, imali su i određenu dominaciju, a onda su primili dva gola iz polujeftinih prilika i nepažnje. Žao mi je, htio bih da je Rijeka ostala u Europi, daj Bože da i Dinamo i Lokomotiva i Hajduk odu dalje. No što se tiče europskih utakmica u Rijeci, meni će ostati lijepa sjećanja i volio bih da za klub bude više takvih dana.

Međutim, Rijeka stagnira, možda čak i pada, u vaše doba Kantrida je često bila krcata, sada Rujevica, iako je bitno manja, nije ispunjena, dosta je kritika na račun Keka kojeg Uprava svejedno drži...


Radije Rijeka...

- Ne znam ovog časa kakva je situacija unutar ekipe i kluba, iako vjerujem da je sve u najboljem redu kao i prije...

Jeste li očekivali više?

- Teško je reći da sam očekivao više jer teško je nešto očekivati kad se jako puno igrača promijeni. Ako pogledate ekipu u kojoj sam ja igrao, rekao bih da je bila bolja. Eh, ako stalno tražiš nova imena, nije lako. Ne znam što bih konkretno rekao da ne ispadne da se hvalim ili da im falim - konstatirao je na temu kluba koji ga je lansirao u svijet Kramarić.

U Njemačkoj je vidljivo da se Borussia Dortmund nabildala, ima li šanse skinuti Bayern?

- Borussia je dovela 5-6 mlađih pojačanja, isto tako i Bayern je angažirao dva-tri super nogometaša. Bavarci su pola stepenice ispred, iako kad gledam Dortmund, ne vidim veliku razliku među njima. Ispada da je Bundesliga po strukturi vrha tablice kao HNL, odnos Bayerna i Dortmunda sličan je našem srazu Dinama i Rijeke.

Posljednjih godina i prvak je bio jednako neupitan. Tko će prije koga skinuti, Rijeka Dinamo ili Borussia Bayern?

- Ha, prije neka onda bude nešto novo u hrvatskom nogometu, da Rijeka skine Dinamo. Iako je moguća i ta njemačka varijanta. To je kao kad ste me pitali za Leicester, pa ne znaš što bi pametno rekao.

Football - Paris St Germain v Leicester City - International Champions Cup - StubHub Center, Carson, California - 30/7/16
Leicester City team group
Reuters / Mike Blake
Livepic
Reuters / Mike Blake Livepic / REUTERS

Igrači Leicestera dobili su automobile vrijedne 125.000 eura, vi ne.

- Zato što sam otišao na posudbu. Nažalost, tako je.

Što će biti s Leicesterom ove sezone kad su očekivanja veća?

- Bit će jako komplicirano ponoviti ovakav domet, možda neće biti ni toliko motivirani do kraja. Ali vjerujem da će se naći na rubu za Europu, da će kotirati u prvih deset, a kad ste u tom društvu, sve je blizu, na bod, dva, tri, pa je i viši plasman moguć.

Na kraju smo porazgovarali i o reprezentaciji. Sad možete kazati kako ste podnijeli da na Euru uđete tri puta u zadnjoj minuti. To je zbilja raritet.

- Normalno da ti na neki način teško padne s obzirom na to da si mislio kako možeš nešto dati ekipi, eto bila je takva situacija da je momčad dobro igrala u prve dvije-tri utakmice, a naravno da bih volio da sam više igrao jer vjerujem da bih mogao pomoći.

Niste ništa javno komentirali, no jeste li bili ljuti na takav rasplet?

- Svatko bi htio značajniju ulogu, pogotovo s tim igrama koje sam pružao tijekom polusezone. Očekivao sam veću minutažu, ali jednostavno takva je bila odluka trenera. Žao mi je zato što sam osjećao u nekim trenucima za vrijeme utakmice da bi se mogao dati koji gol više. Bio sam motiviran, željan igre. Na kraju je Euro završio tako da smo iz polueuforije pali u poludepresiju. Ali to je nogomet.


Malta, ST Julians, 131015.
Nacionalni stadion Ta' Qali.
Utakmica 10. kola kvalifikacija za Euro 2016 u Francuskoj,
Malta - Hrvatska.
Na fotografiji: Andrej Kramaric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Bez velikih najava

Je li Portugal bila ta utakmica u kojoj ste vjerovali da biste zatresli mrežu?

- Pa, rekao bih da smo imali dobru dominaciju, kvalitetno igrali, sigurno da smo zabili gol, sve bi bilo drugačije. Tada bi se i Portugal morao otvoriti. Izbornik je držao sve igrače kako je držao, praktički do kraja. Nesretno smo primili pogodak, žao mi je, mislili smo i mogli ići do kraja. Normalno da je meni usput krivo što nisam više igrao.

Napadači su ti koji prije svih moraju zabijati.

- Ne samo napadači, ali sigurno da bi nam taj jedan pogodak puno značio.

Kako vidite dalje svoju ulogu u reprezentaciji, uglavnom ste u kombinacijama za napad? Vjerojatno će ovisiti o statusu u klubu, pitanje je koliko će Mandžukić igrati.

- Dosta će toga ovisiti o izvedbama u klubu, smatram da će to određivati ovaj put.

Računate na značajniju poziciju u sljedećem ciklusu?

- To ćemo vidjeti, ovisi o mojim igrama u Bundesligi.

Dakle, bez velikih najava?

- Bez velikih najava - podvukao je Kramarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:10